שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

רונדו, ים ותעודת "בוגר קורונה": התלמידים שלא חיכו להכרעה - ויצאו לחופש

בעוד בית הדין הארצי לעבודה טרם הכריע אם המורים ימשיכו ללמד, העידו תלמידים כי ישובו לפקוד את הכיתות ב-1 בספטמבר. "עבדנו בבית בקורונה, הגיע זמן חופש", סיפר דניאל מאשקלון. מסיימי י"ב לא ויתרו על מסורת הרונדו: "ביטלו נשף אחרי שקבענו שמלות ואיפור, אז לפחות את זה חגגנו"

 

"אם המורים ימשיכו ללמד - הם יהיו כאן רק עם עצמם". לפי לוח השנה, 19 ביוני היה אמור להיות היום האחרון של הלימודים בבתי הספר העל יסודיים. התפשטות הנגיף קורונה שינתה את התוכניות, והובילה למאבק בין ארגון המורים למשרדי החינוך והאוצר שדורשים מעובדי ההוראה "לשאת בנטל" וללמד עוד תשעה ימים. ואולם, בשטח עצמו הורגש שתלמידים רבים בחרו לצאת לחופש עוד לפני ההכרעה של בית הדין הארצי לעבודה בירושלים שתתקבל בהמשך היום (ו').

 

תלמידי כיתה י' בבית הספר שרת (צילום: אביהו שפירא)
בוגרי בית הספר שרת בנוף הגליל(צילום: אביהו שפירא)

דניאל בראל וינון אביטן, חברים מכיתה י' במקיף עירוני א' באשקלון, הכריזו שמבחינתם החופש הגדול התחיל. "לדעתי צריך לסיים את הלימודים, עבדנו הרבה בבית בתקופה הקורונה, ויאללה, נחזור לבית הספר בשנה הבאה. עד אז ניפגש עם חברים, נלך לים, כמובן עם מסכות, ונשמור על הכללים", אמר דניאל.

 

חברו ינון ציין: "צריך לסיים את הלימודים, במיוחד שהחזרה לבתי הספר גרמה לרוב ההדבקות האחרונות. גם ככה בית הספר ריק, ואין לזה שום משמעות. אנחנו חושבים אולי לרדת לאילת, ללכת לים עם חברים".

 

נהוראי עמר, גם הוא תלמיד כיתה י' בתיכון באשקלון, כבר קיבל כמו חבריו את תעודת הסיום לשנת הלימודים תש"ף. "אני לא חושב שצריך להמשיך את הלימודים, עבדנו מאוד קשה בקורונה. היו מלא משימות ולא בדיוק היה לנו חופש. אז צריך להחזיר לנו. אני לא חושב שאגיע אם יהיו עוד ימי לימודים. גם בקורונה הרבה לא הגיעו, היינו שלושה תלמידים בכיתה ולא ממש למדנו". ומה הלו"ז לחופשה? "יש כל מיני תכנונים, נשים מסכה ונישמר".

רונדו (צילום: עידן פלג)
מסיימי י"ב בתיכון חדש בהרצליה חוגגים ברונדו(צילום: עידן פלג)

במקומות שונים ברחבי הארץ ציינו אתמול והיום מסיימי י"ב בחגיגת רונדו מסורתית, שבמהלכה לקחו את כלי הרכב של ההורים וציינו בקול גדול קץ ל-12 שנות לימוד. עידן פלאח מתיכון חדש בהרצליה, סיפר: "זה מנהג מסורתי של עשרות שנים, אפילו אימא שלי עשתה רונדו. קישטנו את המכוניות, כתבנו כל מיני דברים כמו "מסתבר שיש חיים אחרי המוות" ו-"מאמי, זה נגמר", ויצאנו לתהלוכה.

 

פלאח אמר עוד: "ההתרגשות של סוף השנה הייתה גדולה. במשך שלושה חודשים היינו תקועים בבית וכביכול כבר הרגשנו את הסוף. למרות הקורונה, לא הייתה שום סיבה שנבטל, אם פותחים מועדונים אז אין שום בעיה שבאירוע חד-פעמי כזה תלמידים מאותה שכבה ייפגשו ויחגגו".

 

רונדו (צילום: שי ספיר )
וכך נראתה החגיגה של מסיימי תיכון בן צבי בקריית אונו(צילום: שי ספיר )

רונדו (צילום: שי ספיר )
(צילום: שי ספיר )

רונדו (צילום: שי ספיר )
(צילום: שי ספיר )

רונדו ()
שיירת רונדו בחולון

רונדו ()

מועצת התלמידים והנוער הארצית הביעה תרעומת על כך שבכמה רשויות מנעו מתלמידים להשתתף בחגיגות רונדו ובאירועים נוספים לציון סיום שנת הלימודים. יו"ר המועצה נמרוד פפרני אמר: "השטח צועק, רוצים לסיים בכבוד. מסיבות סיום, נשפים, מסעות רונדו וכו' הם האירועים השנתיים שמסמלים את סיום הלימודים עבור תלמידי כיתה י"ב. השנה אנו ניצבים במציאות שונה - מסיבות ונשפי הסיום בוטלו.

 

"מסעות הרונדו יכולים עדיין להתקיים ולתת לתלמידים מקור שמחה לסיום השנה, בתנאי שהם נעשים באופן אחראי, זהיר ותוך שמירה על ההנחיות. כמו כל שאר המשק איננו רואים סיבה לכך שיתבטלו מסעות הרונדו המתקיימים בכל שנה. תלמידי ישראל לא מסכימים לוותר על המסורות המוכרות ועל ציון סוף הלימודים, גם כאשר מנסים לכפות עליהם לוותר. נוער ישראל לא ייתן לרמיסת זכותו לסיים בכבוד את שנת השמינית שלו".

 

"מכיתה ז' חיכינו לטיול השנתי לאילת" 

גאיה גלם מהמושב שדה עוזיהו סיימה את לימודיה בתיכון האזורי באר טוביה. "השנה היה לנו ממש מסובך עם הרונדו", הלינה גלם. "בגלל הקורונה לא יכולנו לעשות את ההפנינג עם המתנפחים וגם הייתה בעיה עם המשטרה שלא רצתה לאפשר לנו לעשות את זה בכלל. אחרי הרבה מאמצים ושיחה עם ראש המועצה ועם המשטרה, באו לקראתנו ועשינו את הרונדו בסופו של דבר עם ליווי משטרתי".

 

גלם הוסיפה: "שכרנו חוף פרטי, עשינו משהו עם תקציב יותר גבוה. הקורונה נפלה עלינו בצורה שלא דמיינו אפילו. לא היה טיול שנתי באילת שמכיתה ז' חיכינו לו. את הנשף ביטלו לנו אחרי שקבענו שמלות, איפור והכול. גם את טקס הסיום והצגת סוף שנה. זה מאוד מבאס, אז החלטנו שאת הרונדו נחגוג בגדול".

 

היו מסכות?

"לא היינו עם מסכות, אבל היה אמבולנס והקפדנו לעשות אירוע לא ענק כדי לא ליצור התקהלות. היינו בסביבה הפרטית שלנו, בערך 200 אנשים".

רונדו (צילום: דולב חן)
חוגגי הרונדו מהתיכון האזורי באר טוביה(צילום: דולב חן)

רונדו (צילום: דולב חן)
(צילום: דולב חן)

רונדו (צילום: דולב חן)
(צילום: דולב חן)

רונדו (צילום: מאי חסן)
(צילום: מאי חסן)
 

בבית הספר השש-שנתי אורט שרת בנוף הגליל לא ויתרו היום על חלוקת תעודות סוף השנה. רבים מהתלמידים קיבלו גם תעודות הערכה על הישגים חברתיים, ערכיים ולימודיים. תלמידי י"ב קיבלו גם מזכרת: תעודת "בוגרי קורונה", לתזכורת של המגפה שליוותה את שנת הלימודים האחרונה שלהם בתיכון, והתגייסותם לסייע במסגרות עירוניות. בתעודות המיוחדות נכתב: "תש"ף - השנה שבה העולם כולו ובתוכו מדינת ישראל התמודד עם מגפת הקורונה באומץ, אחווה וערבות הדדית".

 

המנהלת מינה קליין סיפרה שהחליטה על חלוקת התעודות במועד כדי לשמור על המסורת והמסגרות. "קיבלנו את ההחלטה כדי לשמור על הדינמיקה הכיתתית ועל האווירה הבית ספרית. "יש איזושהי אי הבנה, אתגר מסוים בין הארגונים לבין מערכת החינוך. אנחנו מכבדים את כל הארגונים, ובאותה המידה גם נשמעים למשרד החינוך ומשרד הבריאות. אני בטוחה שהפתרון יימצא, גם אם זה ייקרה בדקה ה-90".

 

המנהלת הוסיפה: "אם יוחלט שכיתות י' גם ימשיכו ללמוד, אנחנו לגמרי ערוכים. כבר בנינו מערכת מותאמת. החלטנו במה אנחנו מתמקדים בשכבה י'. כיתות י"א-י"ב ממשיכים עם כל התגבורים לבגרויות, אז אנחנו ערוכים, למודי ניסיון, יודעים איך להתמודד ולא חוששים. אנחנו חזקים".

מינה קליין (צילום: אביהו שפירא )
"אנחנו חזקים". מנהלת אורט שרת מינה קליין(צילום: אביהו שפירא )

יובל פיינבוך, תלמיד בכיתה י', לא מעוניין לחזור לבית הספר ביום ראשון הקרוב. מצד אחד, אומר פינבוך, הוא וחבריו סיימו את כל החומר הלימודי שהיו אמורים ללמוד השנה. מאידך, הוא מעוניין לצאת לחופשה כדי לעבוד ולהתפרנס. "כשחזרנו ללימודים, זה לא היה כל כך קל, כי היינו צריכים להתרגל מחדש ו'ברח' לנו כל החומר ועד שהתרגלנו מחדש, זה היה בלגן אחד גדול. עכשיו מחכות לי עבודות בחוץ, במסעדה, במפעל. אני צריך להמשיך ולעבוד כדי להשלים את מה שהחסרתי בתקופה של הקורונה".

 

אסתר קראוס, אף היא תלמידת י' (ואף אחת המצטיינות בכיתתה), אומרת כי היא וחבריה מבולבלים. "אנחנו אמורים לסיים ב-19 ביוני, כלומר היום. אבל יכולים להגיד לנו שאנחנו מסיימים בסוף יוני, בתחילת יולי. אנחנו לא יודעים מה קורה בינתיים.

 

"בעיניי זה מיותר ללמוד עוד תשעה ימים. סיימנו את הכול. גם בזמן הקורונה אנחנו למדנו. לא נחנו לרגע, עשינו הכול. גם המורים בעיניי עשו עבודה מצוינת בזמן הקורונה. הם היו קמים בבוקר, גם מכינים לנו שיעורים, גם יושבים, מסבירים. לכל אחד, גם בפרטי".

תלמידי כיתה י' בבית הספר שרת (צילום: אביהו שפירא)
תלמידי שכבת י' באורט שרת. "אנחנו לא יודעים מה קורה בינתיים"(צילום: אביהו שפירא)

אליקה טרכטוור, גם כן תלמידת השכבה, אומרת כי היא מקווה שלא תצטרך לחזור לבית הספר ביום ראשון. "אני ממש צריכה חופש, לנוח, להתכונן לקראת שנה הבאה, לאגור כוחות", אמרה טרכטוור. "נכון שהיינו בבית בתקופת הקורונה, אבל זה היה חופש מסוג קצת אחר. גם אז היו לימודים, והיה גם את הלחץ הזה של הקורונה, כשמפחדים מה הולך לקרות".

 

לדבריה, חזרת התלמידים לבתיהם עשויה לשכך את עוצמת הגל השני: "דווקא בגלל שכל הילדים חזרו לבתי הספר, זה קצת השפיע. אני חושבת שפשוט צריך לתת את הקיץ הזה, לתת לילדים לנוח, כי זה גם מלחיץ כל הסיפור הזה של הקורונה".

 

ראש העיר נוף הגליל, רונן פלוט, סיכם גם הוא את השנה היום ושלח איחולים לתלמידים. "זו לא הייתה שנת לימודים רגילה, אבל עמדתם בכבוד באתגר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
תלמידי אורט שרת בנוף הגליל
צילום: אביהו שפירא
מומלצים