שתף קטע נבחר

דו"ח צה"ל מזהיר: "נכנסים לגל שני - לא פחות חמור מהראשון"

מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה של צה"ל מזהיר כי אם לא ינקטו פעולות בעוד כחודש מספר הנדבקים היומי יעבור את ה-1,000 ומספר הנפטרים הכולל יגיע למאות רבות: "קצב הנדבקים עלול להביא להחלטות קשות ובחינת סגר כולל". אלו ההמלצות

בסקירה של מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה, גוף של אגף המודיעין בצה"ל, שפורסמה היום (שבת) נכתב כי "מדינת ישראל נכנסת בימים אלו לגל שני של תחלואת קורונה השונה במאפייניו מהגל הראשון אך לא פחות בחומרתו".

 

בדו"ח צוין כי במהלך השבועות האחרונים עולה מספר הנדבקים החדשים בישראל בקורונה באופן עקבי. בשבוע של ה-21-15 במאי מספר הנדבקים הממוצע שנתגלו מדי יום עמד על 16 נדבקים חדשים, וכיום, כעבור ארבעה שבועות, אנו עומדים על ממוצע יומי של כ-200 נדבקים חדשים. מחברי הדו"ח מציינים כי אם לא ינקטו פעולות כלשהן וקצב הגידול הנוכחי לא יקטן משמעותית - כלומר יישאר בטווח של 4% עד 8% ליום, אזי בעוד כחודש מספר הנדבקים החדשים היומי יעמוד על מעל 1,000 ומספר הנפטרים הכולל יגיע למאות רבות. 

 

לדו"ח המלא לחצו כאן

 

בדיקות במתחם היבדק וסע בירושלים (צילום: גיל יוחנן)
בדיקות במתחם היבדק וסע בירושלים(צילום: גיל יוחנן)

  (צילום: AFP)
מעבדה לבדיקת קורונה בבית החולים ברזילי באשקלון (צילום: AFP)

 

ביום חמישי אובחנו בישראל 304 נדבקים חדשים - וזו הייתה הפעם הראשונה מאז אפריל שהמספר היומי חצה את ה-300. מספר הבדיקות שנערכו ביום חמישי היה גבוה מאוד ועמד על 17,263. 

 

מחברי הדו"ח מזהירים כי "מצב עניינים זה עלול להוביל להחלטות משקיות קשות מאוד, עד כדי בחינת חידוש סגר כולל", וממליצים לבצע צעדים מיידיים כדי למנוע זאת. ההמלצות לפי הדו"ח הן: 

 

1. לשקול מחדש את ההקלות עליהן הוחלט בימים האחרונים, הן מבחינת השלכותיהן על התחלואה והן מבחינת המסר שהן משדרות לציבור.

 

2. להרחיב משמעותית את ההסברה ברמה הלאומית והמקומית, שכן עולה החשש שחומרת המצב אינה ברורה דיה לציבור -  לרבות מיקוד מאמצי הסברה ייעודיים למגזרים השונים. מחברי הדו"ח מציינים כי "בראייתנו, דוגמא אישית בקרב מנהיגים

ובכירים במשק ובכלל המערכת הציבורית תהווה גורם משמעותי בתמיכה במאמצי ההסברה".

 

3. להרחיב את האכיפה, ואת סמכויות האכיפה של הרשויות המקומיות במרחב הציבורי.

 

4. לגבש מנגנון יעיל לאכיפת הבידוד, "לאור פער מסתמן בהיבט זה".

 

5. לממש באופן מואץ את מנגנוני קטיעת שרשראות ההדבקה שהוקמו לאחרונה, ולהרחיב במהירות את כוח האדם המוקצה לחקירות האפידמיולוגיות, כך שיוכל לעמוד בקצבי התחלואה הגדלים במהירות.

 

6. לממש מנגנון יעיל לפינוי מבודדים וחולים למלוניות.

 

מחברי הדו"ח מדגישים כי "ללא ביצוע מהיר והחלטי של צעדים אלה, אשר עלותם המשקית מצומצמות באופן יחסי, מדינת ישראל עלולה בעוד כחודש להידרש להחלטות כלכליות וחברתיות כואבות בהרבה. 

גרף המציג את המספר היומי של חולים חדשים בנגיף הקורונה ()

 

 

בדו"ח ציינו את השיקולים בבחינת חומרת המצב וכתבו כי: "רק בשבוע האחרון ישנם מעל 20 חולים חדשים במצב קשה, בעוד שעד לפני חודש כמעט שלא היו חולים קשים חדשים כלל. בנוסף, בעוד שלפני מספר שבועות נראה היה שהנדבקים מרוכזים במגזרים מסוימים, כיום התחלואה התפשטה למגזרים רבים נוספים ולעשרות רבות של ישובים בארץ".

 

המחברים הדגישו כי מדיניות הבדיקות השתנתה וכיום נבדקים ביותר מקרים גם חסרי סימפטומים במועד הבדיקה בעוד שבחודשים מרץ אפריל כרבע מהנדבקים היו חסרי סימפטומים במועד הבדיקה. כלומר, שינוי מדיניות הבדיקות חושף אמנם יותר מקרי הדבקה מבעבר, אולם הם טוענים כי "עובדה זו לבדה אינה מסבירה את העלייה המשמעותית בהיקף התחלואה". 

 

משתנה חשוב שמציינים בדו"ח הוא גיל הנדבקים, שמשפיע ישירות על שיעור החולים במצב קשה מקרבם. בעוד שבחודשים מרץ-אפריל כ-13% מהחולים היו בני יותר מ-65, במאי-יוני ירד שיעור החולים בני יותר מ-65 -8.7%.

גרף המציג את המספר היומי המשוערך של חולים קשים חדשים ()

גרף המציג את שערוך מספר המתים ()
  

מפעל שיאון לייצור מסכות בישראל (צילום: AFP)
מפעל שיאון לייצור מסכות בישראל(צילום: AFP)

מפעל שיאון לייצור מסכות בישראל (צילום: AFP)
מייצרים מסכות בישראל(צילום: AFP)

בגל התחלואה הקודם נבע חלק משמעותי מהחולים החדשים מחזרת ישראלים מחו"ל. אוכלוסייה זו, של השבים מחו"ל, הייתה במידה רבה נוחה יותר לזיהוי ולהכלה, מרגע שהוחלט על שליחת כל השבים מחו"ל לבידוד (גם אם לא בהצלחה מלאה). בגל התחלואה הנוכחי, מקור התחלואה הוא אך ורק בתוך הקהילה, ומשכך, קשה יותר להשתלט עליו ולדכא את ההתפשטות.

 

למול העלייה המדאיגה בתחלואה - ההתנהגות הציבורית (אי-עטיית מסכות ושמירה על ריחוק חברתי) וההקלות המתבצעות, צפויים להמשיך ולהאיץ את העלייה במספר הנדבקים. ההקלות ההולכות ומתרחבות, עלולות לא רק להוביל להמשך העלייה אלא אף להאצתה, הזהירו מחברי הדו"ח.

 

פרופ' חגי לוין, אפידמיולוג ויו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל, אמר בתגובה לפרסום הדו"ח כי "לא מקצועי ולא רציני שיוצאים דו"חות אפידמיולוגיים מאמ"ן שאיש לא חתום עליהם, קל וחומר שאף איש מקצוע מהתחום הרלוונטי לכך, היינו מתחום מדעי האפידמיולוגיה ובריאות הציבור. חוסר השקיפות בלתי מתקבל על הדעת. יש מרכז ידע שהוא לא שקוף, ולכאורה לפי הצהרתו אין שם בכלל מומחים באפידמיולוגיה או בריאות הציבור. הניתוח עצמו הוא לעיתים לא מקצועי, ולפעמים שגוי. לדוגמה, בדו"ח האחרון אין התייחסות דיפרנציאלית לפיזור התחלואה בארץ, ואין קשר ממשי בין הממצאים להמלצות. מעבר לכל זה, מונעים מגופים אחרים – שיש להם את הידע המקצועי – נגישות למידע. לא נורא שנותנים לחיילי אגף המודיעין (המצוינים כשלעצמם) נגישות למידע בריאותי. אבל חמור מאוד שמונעים מהאפידמיולוגים במרכז הלאומי לבקרת מחלות ומרופאי המחוזות גישה לנתונים הגולמיים".

 

פרופ' לוין הפנה את תשומת הלב לשגיאה עובדתית בדו"ח. לפי משרד הבריאות, ב-23 במאי היו 279 נפטרים מקורונה, כ-50% יותר מהמופיע בגרף. "למה לא לעדכן לנתוני אמת? האיום אמיתי ומחייב מקצועיות ושקיפות. קבלת החלטות מדויקת צריכה להתבסס על ניתוחים אפידמיולוגים מדויקים. לא למדנו?", צייץ בטוויטר.

 

מרכז המידע והידע הלאומי של משרד הבריאות הוא גוף מחקרי לאומי שנועד לאפשר ולטייב את המערכה מול נגיף קורונה תוך ביצוע מחקר אודות המגפה בישראל ובעולם. "מאמצים אלו נועדו לתמוך ולאפשר את המדיניות הרפואית, האזרחית והמבצעית", נכתב באתר המרכז. הוא הוקם עם התפרצות הנגיף על ידי אגף המודיעין של צה"ל בהכוונה של משרד הבריאות והמועצה לבטחון לאומי ומהווה גוף המידע הרשמי של מרכז השליטה המשותף עם משרד הבריאות שהוקם בתל השומר. המרכז מורכב ממאות חוקרים ואנשי טכנולוגיה מכל היחידות באמ"ן בשילוב גורמי רפואה ואקדמיה. 

 

ארגון הבריאות העולמי הזהיר אמש כי מגפת הקורונה ממשיכה לתפוס תאוצה, והודיע כי שלשום אובחנו 150 אלף חולים חדשים - המספר הגבוה ביותר שנמדד ביום אחד. לפי הארגון, כמעט חצי מהנדבקים החדשים הם מצפון ומדרום אמריקה. 

 

"נכנסנו לשלב חדש ומסוכן", אמר מזכ"ל הארגון טדרוס אדהנום בתדרוך שערך במטה הארגון בז'נבה שבשוויץ. "הנגיף מתפשט במהירות, הוא עדיין קטלני, ומרבית האנשים עדיין חשופים להדבקה". לפי סוכנות הידיעות רויטרס, יותר מ-8.53 מיליון בני אדם ברחבי העולם נדבקו בנגיף, ולפחות 453,834 מתו מסיבוכיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים