שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

147 נדבקים, מסלול אחד: מחדל החקירות האפידמיולוגיות

במשך 5 ימים מסלולי החולים לא עודכנו. אחרי העדכון: פורסמו 9 מסלולים ל-682 הנדבקים האחרונים. בבני ברק: 436 חולים בפועל, רק 234 בבידוד. אדלשטיין הורה לתגבר את המערך, אבל מועד לקליטת העובדים עוד אין - ורבים שאמורים להיות בבידוד מסתובבים חופשי. זו מפת הקורונה, החלקית

שר הבריאות החדש הורה לקלוט 300 איש למערך החקירות האפידמיולוגיות, מנכ"ל משרדו הטרי הדגיש את חשיבות קטיעת שרשראות ההדבקה - אבל מבט על אתר המשרד מראה עד כמה עגום מצבו של המערך: עד אתמול בצהריים, לא עודכנו במשך ארבעה ימים מסלולי החולים - וזאת בתקופה שבה נמנו יותר מ-1,400 נדבקים חדשים בנגיף. זו מפת הקורונה, שעקב אי פרסום הנתונים היא חלקית מאוד.

 

 

אתמול בצהריים עודכנו מסלולים נוספים בעקבות חקירות אפידמיולוגיות, אבל גם כעת - בצהרי 22 ביוני - המסלול האחרון מתייחס ל-19 ביוני. תשעה מסלולים נמנו באותו יום, ובתקופה זו כבר נדבקו 682 איש. התוצאה: רבים שעליהם להיכנס לבידוד ממשיכים להסתובב חופשי, ואם גם הם נדבקו בקורונה - הם עלולים להדביק אחרים.

 

בירושלים, לדוגמה, נמנו 147 נדבקים מאז 14 ביוני. אבל באותה תקופה פורסם במשרד על מסלולו (החלקי כמובן) של נדבק אחד בלבד - שהה במשרד הפנים ב-17 ביוני למשך שעה. כל שאר המסלולים לא ידועים, ומאות אנשים שצריכים להיכנס לבידוד לא יודעים זאת. גם בערים אחרות המצב דומה. בבית שמש נדבקו 27 איש בשבועיים האחרונים, ופורסם מסלול בודד - של חולה שעלה על אוטובוס ב-9 ביוני. ברהט? 102 חולים בשבועיים האחרונים, תשעה מסלולים בלבד.

 

גם מפת הבידוד לפי רשויות מקומיות מראה כי מספר המבודדים - לפחות רשמית - נמוך משמעותית מהצפי. כך, למשל, בבני ברק יש 436 חולים בפועל, ורק 234 בבידוד. בתל אביב יש 558 חולים בפועל, ו-1,677 בבידוד - מספר נמוך יחסית כשנזכרים שלעתים כיתות שלמות צריכות להיכנס לבידוד אם תלמיד נדבק בנגיף.

ביקרנו במעבדות בדיקת הקורונה של MyHeritage בפתח תקווה (צילום: נדב אבס)
מעבדות בדיקת הקורונה בפתח תקווה(צילום: נדב אבס)

 

 

בסוף השבוע הורה שר הבריאות יולי אדלשטיין כי משרד הבריאות יתגבר באופן משמעותי ומיידי את כוח האדם העוסק בביצוע החקירות האפידמיולוגית בכל לשכות הבריאות במדינה. שר הבריאות הקצה תקציב ייעודי לקליטת 300 מתגברים שיסייעו לאחיות האפידמיולוגית לקצר את זמני החקירות במטרה לזרז את קטיעת שרשרת ההדבקה. הליכי הגיוס, הקליטה וההכשרה המקצועיים עם הצוותים יחלו כבר בשבוע הבא. בעקבות זאת, כבר החל פרסום מודעות דרושים.

 

"קטיעה מהירה של שרשרת ההדבקה חשובה מאוד להתמודדות עם העלייה בתחלואה", אמר אדלשטיין. "נקצה כל משאב שנדרש לסייע לכך. יחד עם זאת מוטלת אחריות על הציבור להקשיב להנחיות - עטיית מסכה, ריחוק והיגיינה. אלו כללים קריטיים להגנה על אזרחי ישראל ולמניעת החזרה לסגר".

 

מנכ
"תוספת כוח אדם לבדיקות וחקירות אפידמיולוגיות". מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי(צילום: אלכס קולומויסקי)

גם מנכ"ל משרד הבריאות הטרי, חזי לוי, התייחס לנושא במסיבת העיתונאים הראשונה שערך, אתמול. "הדבר החשוב שרבים מדברים בו זה ביצוע בדיקות על פי מדיניות מקצועית ברורה וקטיעת שרשראות ההדבקה", אמר לוי. "אם אנחנו מדברים על קטיעת שרשרת ההדבקה זה הן בדיקות והן תחקירים אפידמיולוגיים, אנחנו פועלים לתוספת כוח אדם לדבר הזה".

 

למרות הבטחות אלו אין מועד לקליטת העובדים והדבר לוט בערפל. המצוקה הגדולה ביותר היא דווקא בקרב אחת הקבוצות שבהן נרשמה עלייה בשיעורי התחלואה, העובדים הזרים. טליה לנקרי מהמל"ל אמרה בדיון בוועדת הקורונה שיש רק שני חוקרים אפידמיולוגיים בלבד שאחראים על כל החקירות בקהילה הזרה.

 

בעיה נוספת במאגר הייתה ונשארה העובדה שהוא מתייחס גם לחללים גדולים מאוד כמו סופרמרקטים וקניונים, ובכך גורם לבלבול רב בציבור משום שאין הכוונה ספציפית יותר למקום בו שהה החולה המאומת.

 

בתשובה לשאלת ynet בנושא אמרו במשרד הבריאות שאין כיום איכון על טלפונים סלולריים וכיום ההודעה על הצורך לכניסה לבידוד מגיע מגורם במשרד, מהחולה המאומת בעצמו במקרים מסוימים או מטעם המקום בו אירעה החשיפה. על פי גורם במשרד הבריאות, גם אפליקציית המגן לא מעבירה את פרטי המיקום המדויקים של החולים המאומתים למשרד הבריאות, מתוך כוונה לשמור על פרטיותם. עם זאת, שינויי חקיקה יכולים לשנות באופן משמעותי את המצב גם בעניין זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים