שתף קטע נבחר

רכוש כסף: ההחלטות שיחברו או יפרקו את המשפחה

לא מעט משפחות נקרעות בעקבות סכסוכים כספיים אחרי שאחד ההורים נפטר. עו"ד מומחה בדיני ירושות מסביר על המצב המורכב משפטית ומשפחתית, ונותן 7 הנחיות בדילמות שכיחות בכדי לשמור על היחסים

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

 

עם העלייה בגיל אנו עומדים בפני דילמה מה יעשה עם רכושנו לאחר מותנו - האם לכתוב צוואה ומה לרשום בה. הדילמה הזו מתחדדת כאשר אנחנו נמצאים במערכת יחסים שנייה, מה שנקרא פרק ב' עם בן או בת זוג שאינו הורה של הילדים מהנישואין הראשונים. לא פעם אלה הם דווקא הילדים והידועה בצבור שלוחצים להסדיר את ענין הירושה ולעיתים היוזמים ללחץ הם דווקא בני או בנות הזוג של הילדים.

  

לצורך המחשת העניין נתייחס לגבר אולם הדברים רלוונטיים כמובן לשני המינים. על פי חוק הירושה, כשאדם הולך לעולמו רכושו מתחלק כך שבת זוגו תקבל 50% מרכושו וכל ילדיו יחד את המחצית השנייה. אלא שמציאות החיים מורכבת יותר.

 

כאשר אשתו היא גם אם ילדיו, בדרך כלל אין קשיים, כי בדרך כלל בני הזוג מסכימים שאחרי מות שניהם, ילדיהם המשותפים יחלקו ביניהם את הרכוש. לפעמים זה מתבטא אפילו בצוואה משותפת שעושים שני בני הזוג (החיים בפרק א') על פיה במות אחד משניהם, יירש משנהו, ואח"כ יעבור כל הרכוש לילדים המשותפים.

 

עוד במדור 60 פלוס:

אחרי הבידוד: בני ה-80 חוזרים לכושר

לא מוותרים על תרבות: הופעות בימי קורונה

הקשר בין אינטימיות לאושר בגיל השלישי

 

המורכבות המשפטית האפשרים בזוגיות שנייה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
המורכבות המשפטית האפשרים בזוגיות שנייה(צילום: Shutterstock)
 

המורכבות שבפרק ב'

כאשר מבוגרים נמצאים בפרק ב' הדברים מורכבים יותר ומשתנים בהתאם לנסיבות. כך למשל אם הילדים מתעלמים ממנו ורק בת הזוג הנוכחית מטפלת בו, או כאשר ילד זה או אחר מהם מתעלם ממנו ואילו מישנהו מטפל בו ומתעניין בו ללא הרף.

 

גורם נוסף המשפיע על הצוואה הוא הסטטוס לפני ההיכרות עם בת הזוג הנוכחית: אם הוא גרוש, אז אשתו לשעבר תתערב בנושא חלוקת הכספים בעקיפין באמצעות הילדים, ואלו אם הוא אלמן, הבעיה בין ילדיו לבת הזוג תהיה קלה יותר.

 

מן הראוי להזכיר שלידועה בציבור או לאשה (אם הקשיש נשא לאשה את האשה השנייה) זכאות על פי דין. למשל, רכוש שנרכש בזמן החיים המשותפים יהיה משותף לקשיש ולבת זוגו האחרונה. זאת כמובן אם לא היו הסכם ממון או התנהגות המונעת שיתוף ברכוש, כמו למשל הפרדה מעשית ברכוש.

 

מקרה שבו טיפלתי ואני מטפל בו עד היום, מלמד שאדם צריך לדאוג לשנות צוואה כאשר עובדות חייו משתנות. במקרה זה אדם כבן 62 שנים השאיר אחריו צוואה שנכתבה כמה וכמה שנים לפני מותו, ועל פיה בת זוגו (בפרק ב') אמורה היתה לרשת את מרבית רכושו אלא שלאחר מספר שנים אותו אדם נפרד מבת זוגו במלחמה מכוערת, אך לא טרח לשנות את צוואתו ככל הנראה משום שסבר שנותר לו עוד זמן רב עלי אדמות, בו יוכל לשנות את צוואתו. אלא שרצה הקב"ה – והוא נפטר באופן פתאומי בגיל 62, ולמרות ניסיונותיהם של הילדים להתנגד, בכל זאת קיבלה בת הזוג לשעבר נתח משמעותי מעזבונו.

 

העדפת ילד אחד - מאבקים של שנים

מקרה אחר שבו טיפלנו היה צוואה שהשאירה המנוחה על פיה בתה יורשת את מרבית רכושה. שני אחיה של הבת התקשו להשלים עם הגזירה וניהלו משפטים במשך שנים רבות מאד עד לאחרונה.

 

מומלץ לכתוב צוואה, אבל כדאי להביא בחשבון שצוואה המעדיפה ילד אחד על משנהו עלולה לגרום לריב בין הילדים עצמם לשארית ימיהם.

 

מניסיוני, כאשר יש צוואה המעדיפה ילד אחד, זו עלולה להיראות "בעיני המקופח" כמכה נוראה. אחים רבו ביניהם שנים רבות בבתי המשפט על ערכאותיהם השונות רק משום תחושת הקיפוח והעלבון של מי שנפגע מכך שההורה העדיף את אחיו/אחותו על פניו. לפעמים ניהלו "הילדים המקופחים" מאבק של שנים ללא תוחלת וללא עילה משפטית, רק משום שלא יכלו להשלים עם כך, שהם לא יקבלו את חלקם היחסי הראוי בירושה, כזה הקבוע על פי חוק הירושה, המבוסס כידוע על שוויון בירושה בין ילדי המנוח.

  

בהחלט מומלץ שאדם יכתוב צוואה, בפרט אם הוא חי בפרק ב' שאלמלא כן התוצאה עלולה להיות כזו שלא התכוון אליה. הסכנה חמורה, כי יש פסק דין, שאושר בערעורים עד לבית המשפט העליון, בו הוכרה אשה כידועה בצבור כאשתו של המנוח לעניין ירושתו למרות שהמנוח ואותה אשה בכלל לא גרו באותו דירה, אלא רק נפגשו בערבים ונסעו יחד לחופשות.

  

ומה לגבי העברה בחיים? יש ילדים הלוחצים על הוריהם להעביר רכוש על שמם בפועל ודרישות לביצוע עוד בחייו; ויש גם נשים פרק ב' הדורשות זאת.

 

אני ממליץ להימנע מביצוע העברות רכוש בפועל, כי זהו מהלך כמעט בלתי הפיך. לבית המשפט אמנם הוגשו תביעות לביטול מתנות, אך רוב התביעות האלה לא התקבלו, גם במקרים שבהם המקבל שינה לרעה את התנהגותו כלפי הנותן.

 

לפניכם 7 שיקולים שיש לקחת בחשבון בבואנו לכתוב צוואה.

 

1: מצב רפואי - לא לחכות לרגע האחרון

ישנה חשיבות רבה למצבו הנפשי ויכולתו לקבל החלטה הנובעת מרצונו האמיתי של המוריש ביום עריכת הצוואה.

 

במידה והמצווה הינו אדם מבוגר בשנים, או חולה במחלה שעלולה להעלות חשש לטענה עתידית לגבי כושרו המנטלי והפיזי לחתום על צוואה, מומלץ למנוע זאת מראש, על ידי ליווי תהליך החתימה על הצוואה בהערכת מסוגלות ועריכת תעודה רפואית המאשרת את מצבו הרפואי של המוריש ואת כשרותו לחתום על צוואה ביום החתימה על הצוואה ממש.

 

2: כשמורישים עסק או חברה פעילים

במידה ועזבונו של המוריש כולל חברה או עסק רווחי ופעיל, רצוי כי המוריש ייתן הוראות ספציפיות לגבי אופן ניהול העסק לאחר מותו וכן הוראות לגבי זהות היורש שינהל את העסק, וחלקו של כל יורש בעסק ו/או במניות החברה.

 

לחילופין אם המוריש סבור שהיורשים אינם מסוגלים לנהל את העסק ביחד, יש לקחת זאת בחשבון ולהוריש את העסק, המניות או את הניהול לאחד מהיורשים ולפצות את יתר היורשים בנכסים אחרים, כדי להימנע מליפול קרבן לקרבות ירושה. ניתן להורות על מכירת העסק, ולמנות נאמן לניהול המכירה וחלוקת התמורה בין היורשים.

  

3: הסדר חובות

כידוע, יורשיו של עזבון המוריש "יורשים" גם את חובותיו עד גובה העזבון. כדי שלא לסבך את היורשים בהתדיינויות משפטיות, רצוי כי המוריש יסדיר ויידע את היורשים לפני מותו, בדבר קיומם של חובות, ויקבע בצוואתו מנגנון לתשלום חובות העזבון ולחלוקת ייתרת העזבון בין היורשים רק לאחר תשלום החובות.

 

יתרה מזו, על פי סע' 147 לחוק הירושה, כספים שיש לשלם באמצעות קביעת נהנה אינם מהווים נכסי עזבון כמו למשל קופות גמל ובטוחי חיים לכן, אם תדאגו כי נכסים מסויימים יוצאו מגדר העזבון, ניתן יהיה להותיר בידי היורשים נכסים פיננסיים שהנושים לא יוכלו לשים ידם עליהם, כיון שהם אינם שיכים לעזבון.

 

לשם כך יש לבחון היטב את תקנוני הקרנות בהם מופקדים את הכספים על מנת לוודא כי לא מדובר בכספי עזבון.

  

4: פירוט הנכסים

כאשר יש מצב שבו אחד היורשים עלול להעלים מעיני שאר היורשים רכוש מסויים השייך לעזבון, יש לפרט בצוואה את הרכוש והכספים הקיימים, לרבות מקום הימצאם המדוייק (כגון כספת בבית או חשבון בבנק וכדומה).

 

בהקשר זה כדאי להיעזר בעו"ד שיודע לנסח "סעיף סל" שיכלול עקרון החלוקה במקרה ונכס מסויים נשמט או הוחלף מתוך הנכסים המפורטים בעזבון.

 

יודגש כי מותר לצוות פעמיים מה יעשה ברכוש, אפשר להוריש דירה למישהו ולרשום מה יעשה בה לאחר מותו אבל לא הלאה. כלומר "יורש אחר יורש".

 

5: ידועים בציבור

למרות שעל פי חוק הירושה, ידוע בציבור "יזכה" בירושת בן זוגו, אם ניהלו משק בית משותף, בתי המשפט הרחיבו את המושג גם לידועים בציבור שלא ממש גרו יחד אלא חלקו ביניהם מערכת יחסים משמעותית וארוכת טווח.

 

מציאות זו מדגישה את החשיבות לעריכת צוואה שתבהיר מה הוא חלקו של בן הזוג ומה הוא חלקם של שאר קרובי המשפחה בעזבון (רצוי גם לגבות זאת בהסכם ממון עם בן/בת הזוג).

  

6: צוואות הדדיות

לעיתים בני הזוג רושמים צוואה הדדית לפיה זה שימות ראשון מורה כי לאחר פטירתו יירש בן זוג שנשאר בחיים את מלוא העזבון ולאחר מות שניהם ירשו קרובי הצדדים בחלוקה מסוימת.

 

אולם מה קורה כשבן/בת הזוג הנותר בחיים, כותב צוואה חדשה ובה הוא מוריש לבני משפחתו את מה שיוותר לאחר פטירתו? לפני 15 שנים תוקן חוק הירושה באופן שאימץ את כלל ההסתמכות (בן זוגך הסתמך על כך שתכבדי את רצונו בעת שערכתם את הצוואה) וקבע הסדר ספציפי לצואות הדדיות לפיו אדם אינו יכול לעשות כבתוך שלו בחלק אותו ירש במסגרת צוואה הדדית ועליו לכבד את רצונו של בן /בת הזוג שממנו ירש את מלוא חלקו.

  

7: בהירות ופשטות - למניעת קרע משפחתי

חשוב לזכור שמה שנאמר בצוואה הוא מילתו האחרונה של המוריש, אותה לא ניתן יהיה לשנות לאחר מותו, ושעמה לא יוכלו יותר הקרובים להתווכח כי הוא הלך לעולמו, ולכן חשוב כי בעת ניסוח הצוואה ינהג המוריש בזהירות וברגישות תוך התחשבות ברגשות בני המשפחה, וזאת בכדי למנוע פגיעה רגשית מיותרת ולא

להשאיר אחריו "פצעים פתוחים" שלא ניתן לרפא.

 

לכן חשוב להיות חד משמעי בניסוח ולא להותיר דברים לפרשנות שיצטרך בית המשפט למלא במושגים שלא דייקתם בהגדרתם. לא לעשות שימוש בכינויים אלא להשתדל לרשום שמות מלאים ולאתר אף תעודות זהות. במקרה בו מבנה המשפחה או הרכוש מורכב או צפוי להשתנות.

 

כמו כן, רצוי להיוועץ בעו"ד על מנת שהצוואה תכלול גם מקרים עתידיים וכמובן לעדכנה מעת לעת בהתאם לשינויים במשפחה כגון גירושין ונישואין מחדש, לידת ילד חדש, פטירת ילד חלילה וכדו' או שינוי רכושי משמעותי ועוד.

 

 

הכותב הינו עורך דין, מומחה בדיני משפחה, עוסק בענייני ירושות ומשפחה  

 

 

 

 

המדור בשיתוף מגדלי הים התיכון

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
כשהמציאות הופכת מורכבת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים