שתף קטע נבחר

צילום: טל שחר, רויטרס

נתניהו יקבל מאות אלפים, אנשי התרבות קורסים: "אנחנו על סף מוות"

באותו הבוקר שבו אישרה המדינה הטבות מס בסך מאות אלפי שקלים לראש הממשלה, סיפר הבמאי עומר זימרי בוועדת החינוך על הענף שמשווע להנשמה: "עומדים 200 אלף אנשים מחוץ לכנסת, וכלום לא קורה". חברי הכנסת: "מצטערים"

 

 

 

בזמן שוועדת הכספים אישרה לראש הממשלה בנימין נתניהו החזרי מס רטרואקטיביים של כמיליון שקל, דנה ועדת החינוך של הכנסת בקריסת ענף התרבות והאירועים. הבמאי והשחקן עומר זימרי שיתף היום (שלישי) את המצוקה הקשה שאנשי עולם התרבות נקלעו אליה אחרי חודשים ארוכים ללא פרנסה.

 

"כל החיים הייתי עצמאי, גם כשעבדתי בתיאטראות, גם כשעבדתי אצל המפיקים הפרטיים", אמר זימרי, שהוזמן לדבר בוועדת החינוך של הכנסת. "חשוב לי שהוועדה תבין, וסליחה אם זה יישמע אמוציונלי ומתרגש, אנחנו על סף מוות. אין לנו כסף, אנחנו לא מקבלים משכורות מכלום. כבר ארבעה חודשים שאני נתמך על ידי אמא שלי בת ה-70".

עומר זימרי (צילום: ערוץ הכנסת )
עומר זימרי(צילום: ערוץ הכנסת )
 

הפגנת זעם ענקית של עובדי תעשיית התרבות, האירועים ואומני ישראל מול משרד האוצר בירושלים (צילום: עמית שאבי)
הפגנת אנשי עולם התרבות בירושלים(צילום: עמית שאבי)

הפגנת זעם ענקית של עובדי תעשיית התרבות, האירועים ואומני ישראל מול משרד האוצר בירושלים (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

 

עובדי התרבות זועקים: "אנחנו שוקעים בבוץ"

 

זימרי אמר כי כמוהו ישנם עוד 200 אלף עובדים בענף שצריכים לפרנס משפחות. "כל היום מדברים ומברברים, ויש כסף. חבל שנערי האוצר לא הגיעו לכאן לשמוע את זה, שאנחנו רוצים למות", אמר הבמאי. "לא האמנתי שנצטרך להיות יום-יום בהפגנות על משהו כל כך לגיטימי במדינה הזאת, אני באתי כדי להשמיע את הקול שלי, ואתם רק מדברים במקום לעשות מעשים כשיש אנשים רעבים".

 

זימרי הוסיף: "תשלמו את המינימום לאנשים. תיקחו את הכסף שמפוזר על הקירות, החזירו אולי 7% מהאנשים במקצוע שלנו לעבודה, ואנחנו לא יודעים מה לעשות. עומדים 200 אלף אנשים מחוץ לכנסת, כבר שלושה שבועות, וכלום לא קורה. רק ועדות, רק דיבורים, רק 'בואו נשמע'. די, נמאס לשמוע, תתחילו לעשות".

 

לדבריו, גם כשהגיע עם יוזמה להעסקה מסוימת של אנשי ענף התרבות - לא קרה דבר. "העלינו יוזמה לרשויות המקומיות, קחו את האמנים האלה, יש את בית הספר של החופש הגדול. העברתי את התוכנית, אבל העיריות לא יכולות עדיין לפתוח את בתי הספר. קחו את הכסף שאתם נותנים למוסדות - ועד שלא יהיה פתרון בריאותי תעבירו אותו לאנשים, לאוכל. אני מצטער שזה יוצא ככה, אבל די. די, נמאס מהדיבורים".

 

חברת הכנסת סונדוס סלאח מהרשימה המשותפת פנתה לזימרי ואמרה: "אנחנו אלה שמצטערים, לא אתה צריך להצטער". יו"ר הוועדה רם שפע (כחול לבן) הצטרף לדבריה של סלאח ואמר: "תודה עומר. קשה לי גם לדבר, אנחנו אלה שצריכים להצטער". לדבריו, "הישיבה היום הייתה קשה מאוד. אני חושב שנציג משרד האוצר שהשתתף בישיבה הצליח להבין את הבעיות טוב יותר ולראות את התמונה הרחבה - שתעשיות שלמות בתחום התרבות עדיין בבית. שמעתי אתכם והלב פשוט נקרע. אני צריך להילחם בשבילכם". הוא הבטיח לשוחח שר התרבות ועם מנכ"לית האוצר, "אעקוב אחר הכסף שהובטח לכם ואוודא שיגיע ליעדו".

הפגנה של עולם התרבות והאירועים מחוץ למשכן הכנסת בירושלים (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

הפגנת זעם ענקית של עובדי תעשיית התרבות, האירועים ואומני ישראל מול משרד האוצר בירושלים (צילום: עמית שאבי)
ההפגנה מחוץ למשרד האוצר, החודש(צילום: עמית שאבי)

כאמור, ממש במקביל אושרו לראש הממשלה הטבות מס בסך מאות אלפי שקלים. על פי הבקשה שהגיש משרד ראש הממשלה, נתניהו ייהנה מהטבות מס רטרואקטיבית על השנים 2017-2009, ובכך יקבל מהמדינה מאות אלפי שקלים על ההוצאות של ביתו הפרטי בקיסריה. ההטבה כוללת גם סעיף המציע שהמדינה תבצע גילום מס עבור שדרוג רכב, שירותים שונים וטובות הנאה אחרות, למעט משכורתו של ראש הממשלה - שכאמור יקבל החזר עבור התשלומים הללו.

 

ח"כ אורלי פרומן מיש עתיד-תל"ם תקפה את הממשלה: "מה עוד צריך לקרות כדי שיבינו שאנשים נמצאים פה על סף תהום? אנשים מבוגרים שממשלת ישראל הפקירה אותם. הבעיה אינה כסף, הבעיה היא פוליטית. בוועדת הכספים מדברים על זיכוי והטבות לראש הממשלה, איזה ניתוק. איפה ראש הממשלה? איפה שר האוצר? הכסף הוא לא הבעיה. יש כסף, רק שהוא לא מנותב למקומות הנכונים. תתבייש לך ראש הממשלה שכך מרגישים אזרחים שלך, ובחדר הסמוך דנים בהטבות המס שאתה דורש מהמדינה".

 

הפגנת זעם ענקית של עובדי תעשיית התרבות, האירועים ואומני ישראל מול משרד האוצר בירושלים (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

כבר כמה שבועות שאלפי עובדים מענף התרבות מפגינים ברחבי הארץ, ובירושלים במיוחד, בדרישה למענקי סיוע ולמתווה יציאה מהמשבר. לדבריהם, המתווה שהציג משרד התרבות לא מסייע להם, שכן הוא נוגע רק למוסדות התרבות הנתמכים על ידי הממשלה.

 

עם הסרת המגבלות על מופעים בישיבה אמר שר התרבות חילי טרופר בריאיון לאולפן ynet כי "ישראל כולה עדיין בשגרת קורונה, וגם עולם התרבות והספורט יצטרך ללמוד איך להיות חלק מהשגרה הזו. צריך לנהוג באחריות. יש עלייה בתחלואה, וצריך לאזן בין הרצון לשמור על הבריאות של כולם ובין לאפשר חיים סבירים שכוללים גם אירועי תרבות. אני חושב שהמתווה מאפשר את הדבר הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ הכנסת
עומר זימרי
צילום: ערוץ הכנסת
מומלצים