שתף קטע נבחר

דיון סוער בכנסת: "פולשנות החקירות האפידמיולוגיות - פי 100 מאיכוני השב"כ"

לאחר שהממשלה אישרה את חידוש איכוני השב"כ, אמר שטייניץ כי "המטרה היחידה היא להגן על האזרחים". ח"כ אבידר מישראל ביתנו: "אתה משקר, אשכנזי משקר ונתניהו דיקטטור". יו"ר ההסתדרות הרפואית: "האיכונים - צו השעה". ממלא מקומו: "אסור לפגוע בזכויות הפרט"

 

 

איכוני השב"כ חוזרים, והסערה נמשכת: מליאת הכנסת אישרה הערב (ד') בקריאה ראשונה את השבת חוק איכוני השב"כ בתום דיון סוער. במערכת הבריאות ובמערכת הפוליטית חלוקות הדעות בשאלה אם מדובר בהחלטה נכונה. מקדם יותר אישרה הממשלה את הבאת החוק למליאה בעקבות הזינוק בתחלואה. הצעת החוק שעברה ברוב של 44 בעד ו-32 נגד מסמיכה את שב"כ "לסייע במאמץ הלאומי לצמצום התפשטות נגיף הקורונה החדש".

 

השר יובל שטייניץ, שעמד בראש צוות שרים לבחינת הנושא, טען כי החקירות האפידימיולגיות של משרד הבריאות "פי 100 פולשניות יותר מאיכוני השב"כ. בפיראט האדום, אחד המקרים הראשונים של הדבקה סדרתית בארץ, עוד לא היה כלי של השב"כ. מה עשו אז? הלכו לחנות, לקחו מצלמות אבטחה, בדקו 14 יום אחורה לראות מי נכנס ומי יוצא. מחצית מהחולים אותרו בסיוע של השב"כ. היו מקרים שבן אדם הדביק מאה או 150 איש".

 

יובל שטייניץ (צילום: אבי מועלם )
"החקירות האפידמיולוגיות פי 100 פולשניות יותר". השר שטייניץ(צילום: אבי מועלם )
  

"לכן", אמר שטייניץ, "צריך כל אמצעי כדי לקטוע שרשראות הדבקה. מטרתו האחת והיחידה של הכלי הזה היא להגן על האזרחים. ויתור על יכולת השב"כ יהיה חוסר אחריות שיעלה בבריאות ובפרנסה של אזרחי ישראל. אני מאמין שהשכל הישר ולא הפופוליזם וההפחדות, כאילו יש סכנה לדמוקרטיה, ינצחו את הדמגוגיה".

 

ח"כ אלי אבידר מישראל ביתנו תקף בחריפות: "נתניהו הפך לדיקטטור, הוא יעשה כל מה שאפשר. גבי אשכנזי שיקר, הוא היה מתואם עם נתניהו. והממשלה הזו? אתם כלומניקים". לשטייניץ אמר: "אתה משקר פה לחברי הכנסת. בודקים רק את זה? אתה משקר במצח נחושה. אנחנו מבזים את הכנסת? אתה מבזה".

 

ח"כ אלעזר שטרן מיש עתיד-תל"ם הצטרף לדברי אבידר ואמר: "אני שמעתי אותך, שטייניץ - אתם משדרים היסטריה. כל יומיים הקבינט מתכנס לקבל החלטות אחרות, ולא את ההחלטות הנכונות. אני מקווה שאתם מבינים את המחירים - מנהיגות צריכה להחזיק יותר חזק את ה'סטיק'. מה זה משדר לאזרחים להודיע על העברת חוק בקריאה ראשונה באמצע היום? שהכל בהפתעות?".

 

 

דיון במליאת הכנסת (צילום: אוהד צויגנברג)
"משדרים היסטריה, הכל בהפתעות". ח"כ שטרן(צילום: אוהד צויגנברג)
 

גם במערכת הבריאות התנהל בימים האחרונים דיון ער באשר לשאלת איכוני הטלפונים של אזרחים. "אני מודע היטב ואף שותף לדילמות הרבות בעניין הכוונה להחזיר את השימוש בכלי האיכון של השב"כ לצורך איתור חולי קורונה", כתב אתמול פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית, במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר הבריאות יולי אדלשטיין.

 

"לאור העלייה המובהקת והעקבית בשיעורי התחלואה בימים האחרונים, אני בהחלט תומך בהחזרה זמנית ומושכלת של איכוני השב"כ, כצו השעה ובבחינת 'כל המציל נפש אחת כאילו הציל עולם ומלואו'", כתב פרופ' חגי. "בהתאם, ובמקביל לצעד המדובר, הכרחי להוביל חיזוק ארוך טווח של המערך המקצועי במערכת הבריאות, בדגש על כוח אדם לחקירות אפידמיולוגיות, ופיתוח מהיר של כלים אזרחיים יעילים תחת משרד הבריאות".

 

בהמשך כתב יו"ר ההסתדרות הרפואית כי "אני סבור כרופא שהמשימה המיידית שעומדת לפתחנו היא הצלת חיי אדם. אל המשימה הזו יש לרתום כל כלי שיכל לסייע, ואני בוודאי סומך על מערכת הביטחון, על משרד הבריאות ועל הכנסת המפקחת, שלא יהיה שום שימוש אחר בכלים אלה".

פרופ' ציון חגי יו
פרופ' ציון חגי יו"ר ההסתדרות הרפואית
 

מנגד, אחרים במערכת מזהירים מהשלכות האיכון על פרטיותם של האזרחים. "יש לאזן בין הצורך באיתור מהיר של כל אלה שנחשפו לחולה קורונה ולפעול לבידודם המהיר, לבין הפגיעה הקשה בפרטיות הנובעת משימוש בכלים הטכנולוגים של השב"כ שפותחו במטרה להגן עלינו מטרור", אמר ד"ר זאב פלדמן, מנהל היחידה הנוירוכירורגית ילדים בשיבא, יו"ר ארגון רופאי המדינה ומ"מ יו"ר ההסתדרות הרפואית.

 

"יש לוודא שיהיה פיקוח פרלמנטרי הדוק על היקף השימוש, ועל מחיקת נתוני האיכון על פי הכללים שייקבעו. אסור שבשם הצורך הראוי של שמירת בריאות העם, ייפגעו זכויות הפרט. יש לשאוף לקבל הסכמה מראש מכל אזרח לשימוש באמצעי האיכון למטרה זו, שאם לא כן, עלולים האזרחים להסתיר את מחלתם".

 

על פי הצעת החוק שאישרה הממשלה, הפעלת החוק תהיה כפופה לאישורם של ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ. לפי הצעת החוק, הממשלה רשאית להפעיל את שב"כ רק לצורך סיוע לחקירות האפידמיולוגיות של משרד הבריאות, שמטרתן זיהוי נתוני מיקומם של חולים בתקופה של 14 ימים לפני תאריך אבחונם. כך ניתן יהיה לזהות אנשים שבאו במגע עם החולים בתקופה זו.

 

בהצעה נכתב גם כי שב"כ יופעל רק במקרה שבו יש חשש ממשי להתפשטות רחבת-היקף של הנגיף, וקיים צורך מיידי וממשי בהסתייעות בשירות. כמו כן, שב"כ יופעל במקרים פרטניים וייחודיים שבהם לא ניתן יהיה להשלים את זיהוי האנשים שבאו במגע קרוב עם החולה באמצעות חקירה אפידמיולוגית בשיטות אחרות. לפי ניסוח ההצעה, ניתן יהיה לבצע תיקונים בחוק רק באמצעות הוראת שעה, וכל פעם למשך 14 יום. ההצעה תקודם לקריאה ראשונה אם תימשך העלייה בתחלואה.


פורסם לראשונה 24/06/2020 19:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים