שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

"תן לי דו"ח, אני בעד שכולם יידבקו בקורונה". הזלזול ומבצעי האכיפה | תיעוד

על רקע העלייה בתחלואה בירושלים יצא כוח משטרתי לאכוף את ההנחיות על עטיית מסכות. לא כל התושבים שמחו לשתף פעולה. השוטרים מנסים ליישם גם שכל ישר: "אם מישהו יצא לעשן – לא נרדוף אחריו". גם באשדוד מגבירים אכיפה בגלל החשש מהטלת סגר על רקע נתוני ההדבקה

 

 

"תן לי דו"ח. אני בעד שכולם יידבקו בקורונה", כך אמר הבוקר (ה') תושב ירושלים לאחד השוטרים שהשתתפו במבצע האכיפה של הנחיות משרד הבריאות להתמודדות עם מגפת הקורונה, שעצר אותו מאחר שהלך ברחוב יפו ללא מסכה. הוא קיבל את מבוקשו, וזה נגמר בדו"ח על 200 שקל. יש לציין כי הקנס צפוי לעלות בימים הקרובים ל-500 שקל כפי שאישרה הממשלה. 

מבצע אכיפת הנחיות הקורונה של משטרת ישראל בירושלים (צילום: אלכס גמבורג )
מבצע אכיפת התקנות למיגור הקורונה בירושלים(צילום: אלכס גמבורג )
 

מדובר בעובר אורח אחד מני רבים שלא הקפידו על עטיית מסכה, ושאיתם נאלצה המשטרה להתמודד הבוקר, כמו בכל יום בתקופה האחרונה. כוח משימתי מיוחד של מחוז ירושלים יצא ממגרש הרוסים בשעת בוקר מוקדמת לעבר נקודות שונות ברחבי העיר, על מנת לאכוף את ההנחיות הקשורות לתקנות שעת חירום.

 

"כמעט כל פעם שיוצאים לסיור יש לפחות מעצר אחד או עיכוב אחד", אמר לירן סביליה, שוטר מהכוח המשימתי. מתחילת התפרצות המגפה ועד היום רשמה המשטרה יותר מ-80 אלף דו"חות בכל רחבי הארץ. מתוכם, 23,143 דו"חות על אי עטיית מסכה. ביממה האחרונה חולקו 2,265 דו"חות בגין אותו האיסור.

 

ירושלים היא העיר שבה נדבק מספר התושבים הגבוה ביותר מאז פרוץ המגפה, ונכון לחצות יש בה 548 חולים פעילים. בסך הכול התגלו בעיר השבוע 225 חולים. שיעור הבדיקות החיוביות לתושבי העיר שנערכו מאז יום ראשון עומד על 3%, נתון גבוה יותר מהממוצע הארצי. עם זאת, יחס ההכפלה עומד על 1.3 – נתון נמוך יחסית.

 

מבצע האכיפה בירושלים, הבוקר:


מבצע אכיפת הנחיות הקורונה של משטרת ישראל בירושלים (צילום: אלכס גמבורג )
(צילום: אלכס גמבורג )

מבצע אכיפת הנחיות הקורונה של משטרת ישראל בירושלים (צילום: אלכס גמבורג )
(צילום: אלכס גמבורג )

מבצע אכיפת הנחיות הקורונה של משטרת ישראל בירושלים (צילום: אלכס גמבורג )
(צילום: אלכס גמבורג )

רוב עוברי האורח בירושלים, שעל פניהם חלפו שוטרי כוח המשימה, עטו מסכה, אולם לא כולם הקפידו שהיא תכסה את הפה והאף. ברבים מהמקרים היא נשארה על הסנטר, ורק ברגע שהבחינו בלובשי המדים המתקרבים הועלתה המסכה חזרה לפנים.

 

מפקד הכוח המשימתי, רפ"ק אבי חזן, אמר בתדריך הבוקר לשוטרים: "יש מספרי נדבקים שקרובים לחודש אפריל. המשימה שלנו זו אכיפת התקנות לשעת חירום. יחד עם זה, יש המון שיקול דעת באכיפה. המטרה שלנו היא לגרום למשמעת של האזרחים. יש אנשים שיוצאים לדוגמה לעשן, ואנחנו לא נרדוף אחריהם. אם רואים אדם עם מסכה על הסנטר, אז בשלב הראשון מעירים לו. אם יש שיתוף פעולה מצידו אז זה בסדר. אם יש בן אדם שממש מתווכח ולא רוצה לשים מסכה - אפשר לעכב אותו ולקחת אותו לתחנה".

 

השוטרים סיירו במקומות מרכזיים ברחבי העיר כמו רחוב יפו, שוק מחנה יהודה וגם על הרכבת הקלה. בירידה מהרכבת הקלה נתקלו שני שוטרי סיור בצעיר שלא עטה מסכה על פניו, והפעילו את מצלמת הגוף שעליהם כדי לתעד את האירוע. אחד השוטרים ביקש תעודה מזהה, והצעיר ענה לו: "כשאני ליד אנשים אני תמיד עם מסכה. כשאני הולך סתם ככה ברחוב אני מוריד אותה".

 

השוטר הסביר שצריך להקפיד על מסכה במרחב הציבורי בכלל, ולאו דווקא אם הוא בקרבת אנשים, ואז החל ויכוח: "אני לא מפגר. תביא לי דו"ח עכשיו. אני אלך להישפט בבית משפט על הדו"ח. הקורונה הזאת זה בולשיט. אני בעד שכולם יידבקו. אתה בטח מרגיש טוב עם עצמך עכשיו". בסופו של דבר הצעיר כאמור קיבל דו"ח, וכוח הסיור המשיך לבצע את משימתו.  

 

 

מתחם היבדק וסע בגני התערוכה תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
מתחם היבדק וסע בגני התערוכה(צילום: מוטי קמחי)

משרד הבריאות עדכן בבוקר כי מאז חצות אובחנו 61 חולים חדשים. בסך הכול אובחנו ביממה האחרונה 473 חולים. מספר המונשמים עלה באדם, אחד והוא עומד על 29. בישראל יש כעת 5,870 חולים פעילים, מהם 189 מאושפזים. לפי הנתונים, מתחילת השבוע אובחנו 1,487 חולים חדשים - יותר מבכל חודש מאי. עד כה נפטרו 308 חולים כתוצאה מסיבוכי הנגיף.

 

על רקע העלייה בתחלואה התראיינה ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' סיגל סדצקי, לאולפן ynet ואמרה כי ייתכן שהיציאה מהסגר וניסיונות החזרה לשגרה בוצעו מוקדם מדי: "יכול להיות שפתחנו מהר מדי. הציבור לא ממושמע ולא עוטה מסכות". היא המליצה לאנשים מבוגרים לא ללכת לאירועים ולהימנע ככל שניתן מנסיעה באוטובוס.

 

אשדוד: חשש מסגר וסיבה לאופטימיות

באשדוד ישנם 179 חולי קרונה פעילים, לעומת 78 לפני שבוע. 110 אובחנו בעיר השבוע. שיעור הבדיקות החיוביות מתוך אלה שנערכו השבוע לתושבי העיר הוא 4%, גבוה בהרבה מהממוצע הארצי. יחס ההכפלה השבועי עומד על 2.41.

 

דביר ניפוסי, הבעלים של מסעדת "עלינא" במתחם קניון ביג פאשן בעיר, סיפר: "כשמדווחים על עלייה בתחלואה באשדוד - המסעדה מתרוקנת. ביום למחרת, אם יש יציבות, הלקוחות חוזרים. אנחנו מושפעים מכל שינוי שקורה באשדוד. ממש מרגישים את זה בשטח".

 

בעיר מודאגים מהנתונים, וחוששים שהממשלה תטיל סגר או הגבלות אחרות. ניפוסי: "הציבור חייב להיות ממושמע. רוב האנשים מקפידים על ההנחיות של עטיית מסכה וריחוק חברתי, אבל בכל זאת, הנתונים גבוהים וזה דורש מאיתנו להקפיד עוד יותר. אם האזרחים לא יעשו את זה, אנחנו נחזור אחורה והפגיעה תהיה קשה. זה סיוט שאף אחד לא רוצה לחזור אליו שוב".

 

 

על רקע הנתונים הגבירו עיריית אשדוד והמשטרה את הפיקוח וההסברה. מאתמול בבוקר ועד היום בבוקר חולקו 42 דו"חות בגין אי-עטיית מסיכה, ניתנו 60 התראות, בוצעו 13 ביקורות מבודדי בתים ו-60 ביקורות בבתי עסקים. ברובעים החרדיים בעיר נרשמו דו"חות בודדים, ועל פי העירייה "ניכרת משמעת ציבורית בעניין עטיית מסכות".

 

גורם בעיריית אשדוד אמר בשיחה עם ynet: "במהלך השבוע וחצי האחרונים בוצעה פעילות של הפיקוח בבתי העסק. האכיפה התמקדה בעיקר בנושא הסברה והעלאת מודעות. בוצעו כמה סיורים יזומים בכלל החנויות שבמתחמי הקניות הגדולים. אנו לקראת עליית מדרגה של רישום קנסות לעסקים שימשיכו בחריגה ואי עמידה בתקנות".

 

בתוך כך, עדיין ישנם 20 מוסדות חינוך שסגורים לאחר שאובחנו בהם נשאי קורונה. אלפי ילדים וצוותי חינוך שוהים בבידוד. ראש העיר יחיאל לסרי אמר: "בעקבות העלייה במספר הנדבקים בנגיף הוחלט על הגברת האכיפה".

 

ויש גם סיבה לאופטימיות באשדוד. בעירייה הודיעו על שורה של צעדים והטבות לבעלי עסקים בהיקף של 25 מיליון שקל. הוחלט להביא לאישור מועצת העיר הצעת החלטה לפטור מלא משכירות לתקופה שבה היה הסגר לעסקים שלהם חוזים עם העירייה.

 

בין היתר מדובר בקיוסקים בבתי הספר ובמרחב הציבורי, כיתות לימוד, מטווח אשדוד ועסקי מסעדנות. "אנו נמשיך לעשות ככל שאפשר למען העסקים על מנת לצאת מהמשבר הזה יחד, מחוזקים ומאוחדים", אמר לסרי.

 

במרכזי הקניות הגדולים בארץ ממשיכים הישראלים להגיע לעיתים כשהם ללא מסכות על הפנים. בכניסה לדיזנגוף סנטר בתל אביב וידא השומר שהנכנסים עוטים מסכות, אולם רגע אחרי שחלפו על פניו ירדו רבות מהמסכות לצוואר במקרה הטוב, או לתיק במקרה הרע. יוסף בן ה-78 הגיע לערוך קניות, וחש שהועמד בסיכון ללא צורך: "לא כל האנשים עם מסכות. אני מבוגר ונמצא בקבוצת סיכון, זה שלא כולם ממושמעים זאת בעיה".

 

נעמה, שהגיעה גם היא לדיזנגוף סנטר, אמרה: "זה נראה פה רגיל יחסית מבחינת עומסים, כי אצל התל-אביבים כל מי שרוצה לבוא יכול לבוא, ואנחנו מעודדים את כולם לחזור לשגרה. בעיקר צעירים מורידים את המסכות מהפנים, כי הם חושבים שהם חסינים לקורונה. אני מאמינה שכל אחד מאיתנו צריך לשים את המסכה על האף ולתת את התרומה האישית שלו כדי למגר את המגפה. יש עניין גדול של אחריות אישית".

אנשים ללא מסכות ברכבת ישראל ()
נוסעים ללא מסכה בבנימינה

ברכבת ישראל גייסו 600 דיילי קורונה שתפקידם לרווח את התורים ולבקש מהנוסעים לעטות מסכה, אולם לדיילים ולפקחים אין סמכויות אכיפה. גלעד סיפר: "בימים האחרונים יצא לי לראות כמה נוסעים שלא הקפידו על מסכות גם ברכבת. הרוב עטו מסכה באופן תקין, אבל בכל נסיעה ראיתי כמה שלא כיסו את האף. לראשונה עבר פקח שהעיר לנוסעים שלא עטו מסכה באופן תקין. הפקח שעבר העיר לנוסעת ישבה ללא מסכה. לאחר מכן היא המשיכה לשבת בלי מסכה ואז גם התחילה להשתעל".

 

בתחנת סבידור מרכז בתל אביב פגשנו את לאה שעובדת ב"לה גופרה" בסמוך למכשיר התיקוף בכניסה: "הרוב לובשים מסכה באופן מלא וראיתי שמקפידים".

 

הנוסעת אליה עבודי סיפרה ש"רוב הנוסעים על הרכבת היו עם מסכה ויש דייל קורונה שעובר לוודא שכולם עם מסכות. חששתי לפני שהגיעה לרכבת אך היה בסוף מאוד ריק. היו שני מטרים בין אנשים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס גמבורג
מבצע האכיפה בירושלים
צילום: אלכס גמבורג
מומלצים