שתף קטע נבחר

האם מטופלים הסובלים מבעיות רשתית יכולים לעבור ניתוח קטרקט?

התשובה היא כן. מטופלים עם מחלות רשתית יכולים לעבור ניתוח קטרקט. אבל, למרות שניתוח קטרקט נחשב להליך נפוץ ובטוח, במטופלים אשר סובלים ממחלות רשתית חשוב לבצע בדיקת רשתית מקיפה לפני ניתוח הקטרקט ולאחריו, כדי להעריך את מצב הרשתית. מדוע מתבצעת הערכה טרום ניתוחית במטופלים הסובלים ממחלות רשתית והאם ניתוח הקטרקט עלול "לעורר" את מחלת הרשתית? דוקטור, רק שאלה – פרופ' אילה פולק מסבירה

בשיתוף פרופ' אילה פולק ואינפומד

 

 

קטרקט, או ירוד, הוא מצב בו מתפתחת עכירות בעדשת העין אשר מפריעה לראייה. מדובר במצב שכיח המתפתח לרוב בשל ההתבגרות העין. כדי להשיב את חדות הראייה מבצעים ניתוח להחלפת העדשה העכורה בעדשה מלאכותית ושקופה.

 

במטופלים אשר סובלים מבעיה ברשתית מעבר לקטרקט שהתפתח, עולות תהיות רבות, בהן האם ניתן לבצע כלל את ניתוח הקטרקט והאם הפעולה יכולה להשפיע על מצב הרשתית.

כיום, ניתן לבצע ניתוחי קטרקט גם במטופלים אשר סובלים מבעיות ברשתית, אך מומלץ מעקב צמוד לפני הניתוח ולאחריו כדי לאתר מוקדם שינויים במצב הרשתית המצריכים טיפול מידי.

 

צפו ברופאה מסבירה:

 



מדוע ההערכה הטרום ניתוחית חיונית?

הערכה מקיפה של מצב הרשתית לפני ניתוח קטרקט משמשת כדי לקבוע האם הרשתית רדומה או פעילה. במהלך הבדיקה יוחלט גם על סוג העדשה שתוחדר במהלך הניתוח. למרות שניתן לבצע ניתוחי פמטו לייזר (ניתוחים בטכניקות חדשניות לתיקון של קטרקט) גם בקרב אלה הסובלים מבעיות רשתית, קיימת הגבלה בשימוש בעדשות פרימיום (עדשות מיוחדות למשל: טוריות לתיקון של צילינדר ועדשות מולטיפוקאליות). ויש צורך בהערכה מקיפה של הרשתית כדי להחליט על סוג העדשה שתוחדר.

 

 

האם קיים קשר בין התפתחות של מחלות רשתית לבין ניתוח הקטרקט?

התשובה לשאלה זו אינה חד משמעית, ומשתנה במחלות השונות למשל, במחלת הסוכרת עם פגיעת סוכרת ברשתית העין, יכולה להתפתח בצקת ברשתית לאחר ניתוח קטרקט. במחלה אחרת הנקראת ניוון מרכז הראיה תלוי גיל, ישנם מומחים הסבורים כי לא קיים כל קשר בין ביצוע של ניתוח קטרקט הנמצא בחלק קדמי של העין, לבין הרשתית הנמצאת בחלק האחורי. מומחים אלו מבססים את טענתם על העובדה שמחלות אלו מתפתחות גם ללא כל תלות בניתוח; אחרים טוענים כי עצם הביצוע של הליך כירורגי תוך עיני עלול להוביל להתפתחות של תגובה אימונית אשר מפרה את האיזון הפנימי בעין ויכולה גם להשפיע על התעוררות מחלות רשתית.

 

לכן, בהיעדר קביעה חד משמעית, המעקב האחר- ניתוחי חיוני כדי להעריך את מצב הרשתית ולוודא שהיא נשארת רדומה ואינה מתעוררת לפעילות.

 

 

 

בשיתוף פרופ' אילה פולק ואינפומד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם מטופלים הסובלים מבעיות רשתית יכולים לעבור ניתוח קטרקט?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים