שתף קטע נבחר

שר הרווחה: "נקדם בחקיקה אבטלה לעצמאים"

בריאיון לאולפן ynet הודה שמולי כי "הרבה בעלי עסקים נשארו מאחור", וציין כי נושא דמי האבטלה ישולב בתקציב המדינה: "הדיונים בעיצומם, תיתכן ישיבה ביולי". על העימות בין גנץ לביבי ברקע מעצרו של תא"ל השכל: "כולם זזו באי נוחות, אבל זה קטנות. אין לנו פריבילגיה לסחוב את ישראל לבחירות"

  

 

שר העבודה והרווחה איציק שמולי אמר היום (שני) בריאיון לאולפן ynet כי "המהלך החשוב ביותר בתקציב הוא לתמוך בצורה אגרסיבית יותר בבעלי העסקים הקטנים והבינוניים. אם הם לא יצליחו לעמוד מחדש על הרגליים - המשק לא יוכל לחזור לאיתנותו". הוא ציין כי בכוונתו לקדם את דמי האבטלה לעצמאים בחקיקה: "יש לבצע תיקון משמעותי ביותר במדיניות, יש ענפים כמו תעופה, תיירות, וחלק מעולם התרבות שצריכים לקבל מענקים ופיצויים ייחודיים, ומעבר לזה צריך להגדיל את טווח הפיצוי".

 

משבר העצמאים: 60 אלף טרם חזרו לעבודה

הפנים מאחורי נתוני האבטלה: "כרגע אין הווה ואין עתיד"

מפת האבטלה: זינוק ביותר מאלף אחוז בשש ערים

נתניהו ושר האוצר כץ סיכמו: הזכאות לדמי אבטלה תימשך עד אמצע אוגוסט

 

- היום העצמאים מופקרים?

"אין שום ספק שיש היום הרבה בעלי עסקים בישראל שנשארו מאחור. התפקיד של שר הכלכלה הוא פשוט להושיט להם את היד ולמשוך אותם משם, כי אם אנחנו לא נצליח לחלץ אותם מהבור שאליו הם נקלעו - בסופו של דבר הם לא יוכלו לקבל חזרה עובדים. אנחנו לא רוצים להיות במצב שבו במשך שנה או שנתיים, במקום חזרה לתעסוקה של עובדים, הממשלה תמשיך לשלם שוב ושוב דמי אבטלה. זה לא מתכון טוב להמשיך בו".

שר העבודה והרווחה, ח
"אבטלה לעצמאים - בתקציב המדינה". שמולי(צילום: אבי מועלם)

- אתם מובילים חקיקה שתבטיח את דמי האבטלה? תוך כמה זמן?

"המקום העיקרי שאליו אנחנו מכוונים הוא התקציב - בתקציב נוכל לתת באופן מבני רשת ביטחון יותר משמעותית לציבור העצמאים במדינת ישראל. עד אז, כפי שנעשה עם המובטלים השכירים, אני לא מציע להפקיר את בעלי העסקים את העצמאים לגורלם. בטווח הזמן המיידי אנחנו מתכוונים לקדם מהלך בממשלה שתכליתו היא להגדיל את רשת הביטחון גם לבעלי העסקים".

 

שמולי ציין כאמור כי לדעתו נושא דמי אבטלה לעצמאים ישתלב בתקציב המדינה: "דיוני התקציב כבר בעיצומם, מדברים על זה שכבר במהלך חודש יולי תהיה ישיבת ממשלה".

 

- גורמים באוצר לא מתנגדים לזה?

"יש לי כבוד רב לגורמים המקצועיים באוצר, אבל הם התנגדו גם למהלך שדחפתי עכשיו להארכת דמי האבטלה לשכירים עד חודש אוגוסט, והם התנגדו גם להארכה של המענקים לבני 67, וזה עבר וזה עבר בהסכמה של שר האוצר ישראל כץ. אני חייב לתת לו קרדיט על זה".

 

- אתם תעבירו דמי אבטלה לעצמאים חרף ההתנגדות של גורמים באוצר?

"החבר'ה באוצר הם לא האויבים שלי. חלק מהמהלכים, כמו הכשרות מקצועיות ועידוד תעסוקה, אנחנו עושים במשותף. יש מקומות שבהם יש מחלוקת, אני לא נמצא בממשלה כדי לעשות נעים בגב לאף אחד. יש דברים במדיניות החברתית והכלכלית שאני חושב שחייבים לקדם, אסור להשאיר אף ישראלי מאחור ועל זה אני מתכוון לעמוד. גם בתקציב אבל עוד לפני התקציב".

מייצג הגופות במסגרת מחאת העצמאים בכיכר הבימה בת
מחאות העצמאים ברקע המשבר. כיכר הבימה בתל אביב(צילום: מוטי קמחי )
הפגנה של ציבור העצמאים ()
ארכיון

שמולי ציין בין היתר את הגדלת מהלכי הסיוע לעצמאים: "יש דברים שצריכים לקרות עוד לפני התקציב, קל וחומר אם מחר - או היום יותר נכון - בקבינט הקורונה יתקבלו החלטות הנוגעות להגבלות על ענפים כאלו ואחרים. בצד ההגבלות, אם יוטלו, חייבים באותה הנשימה להגדיל את הפיצוי באותה נשימה, או להחליט על מנגנון. אי אפשר לקבל את ההחלטות האלה בנפרד, כאילו שמדובר בשני יקומים מקבילים. בדיוק על דברים כאלה אנחנו נאבקים בממשלה".

 

- עד כמה המצב במשק קשה? עד כמה מצב המובטלים קשה? עד כמה אנחנו נמצאים בקטסטרופה כלכלית וחברתית?

"אנחנו נמצאים בעיצומו של משבר חברתי וכלכלי שישראל לא ידעה הרבה מאוד זמן. אני חושב שההחלטה שהתקבלה אתמול, בעקבות הדרישה הנחרצת שהובלתי בתוך הממשלה להאריך את דמי האבטלה, היא חשובה מאוד. אי אפשר לקחת חצי מיליון ישראלים ולהגיד להם 'עכשיו אתם בהישרדות ונראה אם תחזיקו מעמד'. אני חושב שהדבר הנכון התקבל, והוא לתת לאנשים האלה דמי אבטלה וכן מענקים לאוכלוסייה המבוגרת עד חודש אוגוסט, כדי שהם יוכלו להחזיק את הראש מעל המים ולא לטבוע מתחת לקו העוני.

 

"אני מזכיר לכם, זה מעמד הביניים הישראלי", הוסיף שמולי, "מדובר באנשים שעבדו לפני הקורונה, ובעקבות החלטות שקיבל הריבון מקומות העבודה נסגרו והיום אין להם מקומות עבודה לחזור אליהם. במקביל, המהלך החשוב ביותר בתקציב הוא לתמוך בצורה ממש אגרסיבית יותר בבעלי העסקים הקטנים והבינוניים. אם הם לא יצליחו לעמוד מחדש על הרגליים - המשק לא יוכל לחזור לאיתנותו".

 

שמולי התייחס לעתיד הכלכלי: "אנחנו לא נביאים, אבל אנחנו צריכים לעשות הרבה יותר כדי לפעול בשני ממדים: אחד, להיערך בצורה הרבה יותר טובה בכל מה שקשור לגל השני בהיבט הבריאותי, בעיקר היכולת של מדינת ישראל לנתק את שרשראות ההדבקה. שתיים, ברמה הכלכלית אנחנו חייבים להגדיל את רשתות הביטחון לאזרחים. אם הממשלה תנקוט במדיניות שבה היא בעצם אומרת 'בואו נשאיר כמה שיותר כסף בקופה, ונשמור את הכסף בכיס, המשק לא יוכל לחזור".

 

"ישיבת הממשלה עם ביבי וגנץ? כל עם ישראל זז באי נוחות"

שמולי נשאל על העימות המתועד בפתח ישיבת הממשלה אתמול, על רקע מעצרו של תא"ל במיל' אמיר השכל, כאשר רה"מ החליפי אמר כי "חופש ההפגנה - זכות קדושה. עלינו לאפשר להם להמשיך להפגין". נתניהו, שהתייחס לראשונה למעצר השכל מבלי להזכירו בשמו, ענה: "גם בסגר אפשרנו הפגנות. בכוונתנו להגביל? טענה אבסורדית".

 

"אני חושב שכל עם ישראל זז באי נוחות", אמר שר הרווחה, "אני חושב שיש לנו מטרה מאוד חשובה והיא לחלץ את המדינה מהמשבר וגם להיערך בצורה הרבה יותר טובה לגל השני של הקורונה. לכן אני לא מבין את כל הקטנות האלה, באמת יש פה מטרה אחת גדולה. לבני גנץ הייתה אמירה מאוד ברורה על הזכות להפגין במדינה דמוקרטית, גם כשזה לא נוח לשלטון. זכותו המלאה לומר את הדברים האלה וכך הוא גם עשה".

 

ישיבת ממשלה (צילום: אוליבייה פיטוסי)
נתניהו וגנץ, אתמול(צילום: אוליבייה פיטוסי)
 

 

"אני חושב שצריך לשים את כל שאר הדברים בצד", הוא המשיך, "מי שיסחוב לבחירות בתקופה הזו, לא משנה כמה הוא יקבל וייתן בסקרים, הוא יעורר נגדו זעם ציבורי מוצדק. אין שום סיבה ללכת לבחירות בתקופה כזאת רגישה. יש החלטות חשובות, גם ברמה הבריאותית וגם ברמה החברתית-כלכלית שחייבות להתקבל, אין לנו שום פריבילגיה לסחוב את עם ישראל לבחירות".

 

- אתם רוצים השפעה אבל ייתכן שאין לכם אלטרנטיבה. הסקרים מראים כמעט 40 מנדטים לנתניהו, אצלכם המספר רואה את האפס.

"עוד לפני הסקרים, בואו נדבר על המציאות - שבה אני חושב שכן רואים שיש השפעה למשרד הביטחון וגם לשר החוץ על היוזמה שאותה מנסים לקדם בממשל האמריקני, בעידוד של ראש הממשלה. גם בתוך קבינט הקורונה אנחנו מנסים לאזן, בזכות הקול הייחודי של כחול לבן, בין הצורך להתמודד בצורה יעילה עם המילה 'יחד' לבין הרצון לשמור על זכויות הפרט במדינת ישראל. אז יש לנו השפעה בתוך הממשלה. אני חושב הסקרים הם חשובים, אבל כרגע הדבר החשוב ביותר הוא להתמודד עם המציאות שהיא קשה ביותר".

 

שמולי התייחס לתוכנית הסיפוח: "אנחנו מתנגדים למהלכים חד-צדדיים, בטח בתקופה הרגישה הזאת כאשר עלול להתרגש עלינו גל שני. אם המחיר הוא לחולל תבערה בשטחים, למוטט את הסכם השלום עם ירדן, לנתק את יחסי הנורמליזציה עם מדינות המפרץ כשיש לנו אויב משותף ממזרח - אני חושב שזה יהיה חוסר אחריות ברמה המדינית ופשוט הפקרות ברמה הביטחונית".

 

לדבריו, אנשיו מעוניינים לקדם יוזמה "רדודה והדדית יותר, שיכולה אמנם להיות רק מהלך ביניים, אבל בשום פנים ואופן היא לא תסתום את הגולל להסכם קבע עם הפלסטינים שישמור על חלוקה לשתי מדינות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
שר העבודה והרווחה איציק שמולי
צילום: אבי מועלם
מומלצים