שתף קטע נבחר
צילום: מוטי קמחי

וירוס החזירים "החדש" מסין - האם הוא באמת מסוכן לאדם?

ביממה האחרונה סוערות הכותרות בעולם בנוגע ל"וירוס שפעת חזירים חדש" מסין שמאיים לכאורה על האנושות. אבל מסתבר שבעיון באותיות הקטנות, לא מדובר בסכנה ממשית. הנה כל מה שלא מספרים לכם על הנגיף הסיני

זן חדש של שפעת חזירים הכניס את המדיה החברתית לסוג של פאניקה אפוקליפטית: מגפת נגיף הקורונה אפילו לא קרובה לסיום, אבל אם קראתם את הכותרות האחרונות, הרי שמגפה חדשה פוטנציאלית, עשויה להימצא ממש מעבר לפינה. לכאורה. מדובר בנגיף שפעת חדש שנמצא בחזירים בסין. אבל מסתבר שהכותרות, איך נאמר, קצת הגזימו.

 

משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

הבהלה החלה עם מאמר שפורסם אתמול (ב') בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences שהוביל לאותן כותרות מבהילות, ברשתות החברתיות ובאתרי החדשות. הכותרות איימו מפני מגפה מקבילה לזו של הקורונה, שעלולה להכניס את העולם לסגר מוחלט ולגרום אולי לקריסת הכלכלה העולמית.

 

במאמר תואר מחקר שבדק אוכלוסיות חזירים בסין משנת 2011 עד 2018. החוקרים נטלו אלפי ספוגים מעובדי מטבחים בהם מכינים מאכלי חזירים, בדקו אותם ואיתרו זן הדומה לשפעת החזירים מסוג H1N1 שגרם למגפה בשנת 2009 והפך לדומיננטי יותר באוכלוסיית החזירים הסינית מאז 2016.

 

לזן השפעת העיקרי באוכלוסיית החזירים שנבדקה בשנת 2018 (צילום: shutterstock  ) (צילום: shutterstock  )
לזן השפעת העיקרי באוכלוסיית החזירים שנבדקה בשנת 2018(צילום: shutterstock )

 

על פי המאמר, הזן המכונה G4 הפך לזן השפעת העיקרי באוכלוסיית החזירים שנבדקה בשנת 2018 והוא "בעל פוטנציאל להדביק אנשים". בדיקות שנערכו בקרב אנשים שהיו בקרבת חזירים, הראו כי 10% מהם בקירוב היו עם נוגדנים לאותו זן של שפעת.

 

אבל רגע לפני הפאניקה, כדאי להביט באותיות הקטנות: הנגיף הזה, מסתובב מאז 2016, ואין תיעוד על כך שגרם להדבקות בבני אדם או למחלה משמעותית. כדי שהמגפה תתחיל, הנגיף צריך להשיג שני דברים: הדבקה של בני אדם, והעברה שלו בין בני אדם, דבר שכלל לא קרה.

 

אבל המאמר הפך לכותרת סנסציונית, גם משום שכלי תקשורת רבים לא טרחו לקרוא אותו, אלא את ההודעה לעיתונות: כתב העת PNAS בו פורסם המאמר, שלח הודעה לעיתונות עם כותרת בוהקת: "נגיף שפעת החזירים עם פוטנציאל מגפה". זו כותרת המושכת את העין, ולא בדיוק נכונה, אבל נכתבה בדיוק בשביל למשוך אמצעי תקשורת להתעניין בסיפור המחקר, כך שכתב העת יעלה לכותרות וימשוך עוד קוראים, שיבקשו להזמין את המאמר תמורת כסף.

 

כשמעיינים במאמר עצמו, מבחינים בהתייחסותו לרעיון לפיו חזירים הם "כלי ערבוב טובים במיוחד לנגיפי שפעת", כיוון שהם מאפשרים לזני שפעת שונים להחליף מידע גנטי זה עם זה. החלפות אלה, עלולות לגרום להיווצרות וירוסים, שיש להם פוטנציאל גבוה יותר להדביק בני אדם ולגרום למחלות. זהו אותו "פוטנציאל מגפות". אבל כאמור, אין כל דיווחים על הדבקה של הווירוס החדש הזה בבני אדם, מאז שנוצר לפני ארבע שנים.

 

בשורה התחתונה, הנגיף ה"חדש", אינו חדש בעצם. על אף שיש לו, לדברי החוקרים, פוטנציאל תאורטי להדבקת בני אדם, אין כל עדות שהוא גרם לכך, אין עדות שהוא עובר מאדם לאדם, או שגורם לתסמינים כלשהם. הנגיף הזה מסתובב כבר 4 שנים, ואם עד כה לא גרם לתחלואה כלשהי, הסיכוי שזה יקרה אולי אפשרי, אבל נמוך. עד אז, יש עוד הרבה לעבור עם משבר הקורונה הנוכחי.

 

מנגד, ארגון הבריאות העולמי התייחס אף הוא למאמר. דובר הארגון, כריסטיאן לינדמאייר, אמר כי נגיף השפעת החדש שנמצא בחזירים סינים ידרוש מעקב צמוד על אוכלוסיות בעלי החיים: "מוטלת עלינו החובה לעמוד על המשמר גם במהלך מגפת הקורונה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
וירוס החזירים. האם הוא מסוכן?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים