שתף קטע נבחר

המיליונים האבודים לטיפול באלימות במשפחה: "מבחינת האוצר הכסף לא קיים"

ברקע העלייה במקרי האלימות במשפחה, התכנסה הוועדה לקידום מעמד האישה כדי לדון בתקציב שאושר עוד ב-2017 לטיפול בנושא. יו"ר הוועדה פורר זעם על האוצר שלא העביר את התקציב שסוכם בממשלה: "העבירו וולנטרית 30 מיליון, אבל ה-250 מיליון שיועדו אפילו לא על הנייר"

 

 

 

כבר ב-2017 אישרה הממשלה תוכנית חומש לאומית למיגור אלימות נגד נשים, אך התקציבים לא הועברו במלואם באופן עקבי, ובמהלך דיון הבוקר (יום ג') בוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי בכנסת, אמר יו"ר הוועדה עודד פורר כי כדי לעמוד ביעדי התוכנית יש לתקצב אותה ב-250 מיליון שקל בכל שנה, בעוד שהאוצר תקצב אותה ב-50 מיליון שקלים בלבד, וגם אותם לא העביר במלואם.

 

תחקיר ynet ו"ידיעות אחרונות": כך הפקירה המדינה את הנשים שסבלו מאלימות

 

"כרגע התוכנית מתוקצבת ב-50 מיליון בשנה ולמעשה זה רק 20 אחוז מהיעד של התכנית", אמר ח"כ פורר.

 

בוועדה עלה כי בתקופת הקורונה הייתה עלייה של 18% במקרי האלימות במשפחה, ונציג משרד האוצר נשאל מדוע לא מיושמים עיקרי התוכנית. יו"ר הוועדה ח"כ עודד פורר זעם על אי העברת התקציב ואמר "ב-2019 הועבר תקציב וולונטרי של 30 מיליון שקל, ועוד 20 מיליון, אבל ה-250 מיליון שיועדו הם אפילו לא על הנייר מבחינת משרד האוצר. משרד הרווחה ומשרד הפנים חושב שיש 250 מיליון שקל ומבחינת האוצר זה לא קיים".

 

 

הפגנת מחאה ברהט נגד רצח נשים (צילום: חיים הורנשטיין)
הפגנת מחאה ברהט נגד רצח נשים(צילום: חיים הורנשטיין)

 

נתנאל אשרי, נציג משרד האוצר, השיב: "התוכנית נכתבה בלי התייעצות שלנו באוצר לכן זה לא אושר, התעדוף של משרד האוצר נתון למשרד ובהתאם ליכולת של המשרד לעמוד בביצוע", לאחר שנשאל האם הם מכירים בתוכנית ככזאת שתפעל למשך חמש שנים אמר: "כרגע אנחנו עומדים על מצב של 50 מיליון שקל בבסיס התקציב".

 

יו"ר הועדה ח"כ פורר שאל האם בחמש שנים יגיעו ל-250 מיליון שקלים, ונציג האוצר אשרי השיב שכן. בנוסף טען נציג האוצר שכאשר יאושר התקציב של 2020, הוא יכלול 50 מיליון שקלים לתוכנית האלימות במשפחה באופן קבוע, כך שבכל שנה יוקצב סכום זה. יו"ר הועדה ח"כ עודד פורר אמר בכעס בתגובה כי הכסף בפועל לא עבר במלואו "אני מבקש שתעביר לאגף התקציבים, שאתם תקצבתם תוכנית שהממשלה אישרה ב-250 מיליון שקל בשנה ותקצבתם אותה ב-20%".

 

לארה צינמן, שבתה נרצחה על ידי בן זוגה והיום יו"ר ראש ארגון משפחות נרצחים אמרה "כל קורבן של אלימות במשפחה, זה כאב של כל ציבור המשפחות. אנחנו מרגישים כל פעם שיקירנו נרצחים כל פעם מחדש. עכשיו אני שומעת שכל המיליון לתכנית שדיברו עליהם במשך שנים, אפילו לא נמצאים על הדף. הטרור הזה קורה יותר מהטרור הלאומני ואסור שהמצב הזה ימשיך".

 

 

ד"ר אסתי אשל מהשלטון המקומי טענה שקיימת בעיה של תקנים וחוסר יציבות בתקציב "כשאתם מתייחסים לאלימות זה לא רק המקלטים, יש את כל המערך הסוציאלי, יש את כל המשפחה מסביב האישה וכל המערך של העו"סים נכנסים לפעולה, איפה התקצוב לגבי כוח האדם הזה?". עוד התייחסה לטיפול בגברים המכים "אם נטפל רק בנשים, אנחנו עדיין חושפים אותן לסכנה מאותו גבר מכה. אולי ננסה לחשוב על פתרונות יצירתיים לגברים מכים ונחייב אותם בחוק לעבור תיקון". לדבריה רק שליש מהגברים המכים שמקבלים הפנייה מהמשטרה, אכן פונים לטיפול.

 

ח"כ תמר זנדברג אמרה שתקציב התכנית לא ברור ולא מתואם עם משרד האוצר "מתברר שאנחנו מדברים על 50 מיליון במקום 700 מיליון, אנחנו בחוסר מטורף אחורנית באופן שלא יאפשר לפתח את המענים והנוספים מדי שנה. אנחנו נעמוד על כך שמלוא התקציב יינתן. צריך להתייחס לזה כמו שאנחנו רצים כדי להציל את האישה הבאה".

 

ח"כ עאידה תומא סלימאן הוסיפה כי התכנית לא מתוקצבת מדי שנה "ארגוני הנשים יצאו לשביתה כללית עד שהתחילו להזרים כסף. בשנה הראשונה נתנו 8 מיליון שקל. מה עושים עם זה? בלתי מתקבל על הדעת שאנחנו צריכות לקבץ נדבות כדי לקבל את התקציב המועט של 50 מיליון שקל, זה חיי נשים!". לדבריה יש הזנחה פושעת בנושא "אני מבקשת שנעקוב אחר מה שהמשרדים צריכים לעשות ולא עולים כסף. הזרמת המידע אלה דברים שלא עולים כסף ומצילים חיים".

 

רואן ו שאחדה אלקרנאווי ()
רואן אלקרנאווי יחד עם אביה שחאדה

 

אטילה שומפלבי השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
הפגנה נגד רצח נשים ברהט
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים