שתף קטע נבחר

ישיבת ממשלה סוערת על הגבלות הקורונה: איומי בחירות, האשמות וריבים על מסעדות

ההנחיות החדשות שהוכרזו לבלימת הקורונה התקבלו בתום דיונים יצריים בממשלה. נתניהו האשים את כחול לבן ב"פוליטיקה", זמיר טען שהמשטרה לא אוכפת ביעילות וננזף, כץ איים להתנגד למתווה המסעדות של אדלשטיין ושר המדע תקף את המשנה למנכ"ל משרד הבריאות: "אל תתן לי ציונים". 690 אובחנו אתמול עם הנגיף

 

 

ההגבלות שאושרו אתמול (חמישי) בממשלה ומחכות לאישור ועדת הקורונה התקבלו בתום ויכוחים סוערים בין השרים. שרי כחול לבן טענו כי "העסק לא מנוהל" ושהשינויים בהנחיות גורמים לבלבול בקרב הציבור ולחוסר ודאות במשק.

השבעת הממשלה  (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
גנץ דרש סמכויות, נתניהו נעל את הישיבה במכת פטיש(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

ההגבלות שהוסכמו תחילה כללו איסור התקהלות של יותר מ-20 בני אדם בבתי כנסת ובמקומות סגורים ופתוחים כאחד, ו-50 בני אדם באולמות אירועים, ברים ומועדונים. שר הפנים אריה דרעי לחץ להגדלת מספר המתפללים - והוחלט לאשר 50 בני אדם בבתי הכנסת. "לא ייתכן שבמסעדות, ברים ומועדונים, שם הסכנה גדולה שבעתיים, אפשר יהיה להכניס 50 איש - ולבתי הכנסת רק 20. במועדונים לא מקפידים על מרחק ולא כולם עוטים מסכות. בבתי הכנסת לא אוכלים, אין ריקודים והמתפללים מקפידים על עטיית מסכות, ריחוק חברתי ושמירה מלאה על ההנחיות. ואותם רצו להגביל ל-20 איש?".

החלטות הממשלה על ההגבלות ()

עוד לפני שהכריז על ההגבלות והזהיר מפני הנתונים האחרונים של הקורונה, ראש הממשלה בנימין נתניהו הספיק לרמוז בישיבת הממשלה כי המחלוקות עוד יביאו לבחירות. שרים שנכחו בישיבה העידו כי נתניהו, שיצא מישיבת קבינט הקורונה לקראת סופה וחזר כעבור כמה דקות, היה מתוסכל מההתנגדויות להצעות שהעלה. ראש הממשלה אמר בכעס כי הוא "מבין שאנשים עושים פה פוליטיקה - וזה יביא רק לתוצאה אחת". את הישיבה נעל נתניהו במכה של פטיש על השולחן - ויצא בכעס מהאולם.

 

השרים הבינו שנתניהו זעם על ההדלפות מהדיון, אך גם על הדרישות של כחול לבן להעביר את הסמכויות התפעוליות למשרד הביטחון בראשות בני גנץ, ולפיקוד העורף. שר הכלכלה עמיר פרץ תמך ברעיון של כחול לבן. הוא הציע לקבוע תנאים כלליים, ולא לכל ענף בנפרד, ולהקים "סיירות קורונה" מיוחדות שיעסקו רק בהגברת האכיפה. פרץ הציע לחלק את הסמכויות כך שמשרד הבריאות יקבע את המדיניות, ומשרד הביטחון יהיה אחראי על יישומה.

A crowded bar in Tel Aviv  ()
המגבלות חוזרות, המסעדות יוכרעו בשבוע הבא

הציבור מתקהל ללא מסכות (צילום: מוטי קמחי)
יושבים ללא מסכות בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

ראש הממשלה נשאל על האיום המרומז בבחירות בסיום ההצהרה שנשא אמש, והבהיר: "אנחנו רותמים את משרד הביטחון לפעילות, ושמחים לרתום אותו, אבל צריך לדעת איך רותמים בדרך טובה. אין שום מרכיב אישי, אנחנו במשימה אדירה", אמר נתניהו.

 

עם זאת, ראש הממשלה אמר כי "לא יכול להיות שמפקד החטיבה יגיד דבר אחד, סגנו יגיד דבר אחר, ומפקדי הגדודים יגידו 'בואו נלך ימינה, בואו נלך שמאלה' ומפקדי הפלוגות יגידו בואו נלך לעשרה כיוונים. זה לא הולך. אתה קובע קו, הוא אף פעם לא מושלם אבל זו תוכנית הקרב והולכים איתה. זה מה שצריך לעשות. ממשלת אחדות. ככה זה צריך לעבוד, ואני מקווה שזה גם יעבוד כך בהמשך".

 

במהלך ההצהרה נתניהו האשים גם את המשפטנים שלדבריו מעכבים את קבלת ההחלטות שיבלמו את הנגיף. "הכללים המשפטיים מחייבים אותנו, פשוט לא ייאמן, לעבור כל דבר בחקיקה", אמר נתניהו. "מה שיכולנו לעשות בממשלת המעבר, כשאמרו שאי אפשר לחוקק ויש תקנות לשעת חירום, פתאום אחרי שהרכבנו ממשלה - אומרים עכשיו אתה יכול לחוקק. החקיקה מכניסה אותך לכנסת, יש כל מני הנחיות מהיועץ המשפטי לממשלה, לעשות ככה וככה. כינסתי את מליאת הממשלה כי נאמר לי שאפילו ההחלטות האלה לא מספיק שקבינט הקורונה ידון בהם".

 

בישיבת הממשלה תקף שר המדע יזהר שי, מכחול לבן, את משרד הבריאות: "אם מערכת הביטחון תהיה אחראית כאן - יהיו 25 אלף בדיקות ביום ונקבל תשובות לבדיקות קורונה תוך 12 שעות". המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, הגיב בכעס ואמר: "זה פופוליזם". שי תקף אותו בחזרה ואמר: "תעשה לי טובה, אל תתן לי ציונים. אני רוצה להאמין שלא מעורבים כאן שיקולים פוליטיים".

איתמר גרוטו יזהר שי (צילום: אלכס קולומויסקי, עמית שעל)
גרוטו: "פופוליזם". שי: "אל תתן לי ציונים"(צילום: אלכס קולומויסקי, עמית שעל)

בדיון היה עימות חריף בין שר התיירות אסף זמיר לשר לביטחון פנים אמיר אוחנה. זמיר תקף את המשטרה על היעדר אכיפה ואמר: "אין אכיפה יעילה ואין מספיק דו"חות. לא מרגישים את האכיפה ואין תחושה שזה באמת אכפת לפקחים ולשוטרים". לדבריו, "כדי לקטוע את שרשרת ההדבקה צריך לבחור אכיפה מול סגירה. ההתמקדות צריכה להיות אכיפה של חבישת מסכה ולא סגירה של עוד ועוד מקומות".

 

אוחנה התרגז שזמיר מתח ביקורת על המשטרה ואמר: "אני לא יודע על מה אתה מדבר. העובדות שונות". זמיר הבהיר: "אי אפשר לסגור כל פעם עוד ועוד מקומות וללמד את הציבור איך להתנהל בלי שמעמידים אכיפה מספקת". נתניהו נזף בזמיר, והעיר: "אתה לא בעיריית תל אביב פה", בהתייחסות לתפקידו הקודם של זמיר כסגן ראש העיר. דרעי הוסיף כי "צריך לתת ל-35 אלף השוטרים משימה עליונה: אכיפה. וחייבים לסגור את חופי הים והפארקים. אי אפשר להסביר לאנשים שהם לא יכולים להתחתן, אבל אחרים יכולים להיות בים".

אסף זמיר אמיר אוחנה (צילום: אבי מועלם, שאול גולן)
זמיר: "אכיפה לא יעילה". אוחנה: "העובדות אחרות"(צילום: אבי מועלם, שאול גולן)

אך המחלוקות שהתגלעו לא היו רק בין הליכוד לכחול לבן. במהלך ישיבת הממשלה התפתח עימות חריף בין שר האוצר ישראל כץ לשר הבריאות יולי אדלשטיין בעקבות הדרישה להגביל את המסעדות ל-50 סועדים. כץ טען שהוא לא השתתף בהתייעצויות, וראש הממשלה הורה לשני השרים להגיע להסכמה עד יום ראשון, כך שלמרות ההגבלות שהוכרזו - המסעדות הוחרגו מההצבעה.

 

שר האוצר האשים את משרד הבריאות בכך שהצעתו תוביל לקריסת ענף המסעדות שמעסיק 150 אלף עובדים. "אני אצביע נגד ההצעה שלכם, אלא אם נושא המסעדות יוחרג לבחינה מחודשת", איים כץ. הוא הציע לקבוע כללים ברורים של חובת רישום מוקדם וישיבה במקומות מוזמנים במסעדות, ואמר כי "ההצעות של משרד הבריאות צריכות לבוא לידי ביטוי יחד עם הצעות של משרד האוצר. משרד הבריאות צריך להסביר את המשמעות הבריאותית, ומשרד האוצר את המשמעות המשקית של ההחלטות".

יולי אדלשטיין ישראל כץ (צילום: שלו שלום, אבי מועלם)
כץ איים להצביע נגד המתווה של משרד הבריאות במסעדות(צילום: שלו שלום, אבי מועלם)

אדלשטיין עצמו, שנשא דברים אחרי ראש הממשלה, אמר כי "בימים האחרונים יש עלייה גם בחולים הקשים. במהלך כל חודש יוני קיבלנו 103 חולים קשים בבתי החולים, וביממה וחצי של יולי ישנם כבר עשרה חולים קשה. גם אני לא מתלהב מהמסכה הזאת על הפנים שלי, גם לי קשה. לכל אחד מאיתנו. הלוואי שהיינו יכולים להיות בלי, אבל אנחנו לא יכולים. הקפדה על ההנחיות תאפשר לנו להמשיך במדיניות הליברלית יחסית בתחום פעילות המשק".

 

690 חולים חדשים, 65 במצב קשה

בתוך כך, אחרי שמהשעה 10:00 משרד הבריאות לא עדכן את נתוני הקורונה, סמוך לשעה 23:30 פורסם כי 690 בני אדם אובחנו אתמול, מחצות, עם קורונה - מה שמעלה את מספר החולים הפעילים ל-9,716. בסך הכול בוצעו אתמול 15,934 בדיקות.

 

מיום שבת נרשמה עלייה של 58% במספר החולים במצב קשה. מ-41 חולים שהיו מאושפזים במצב קשה ברחבי הארץ, עלה המספר ל-65, בהם 25 שמחוברים למכונות הנשמה. מאתמול בבוקר אובחנו 102 חולים חדשים בירושלים, 70 בבני ברק, 66 בתל אביב, 36 באשדוד, 18 בבית שמש, 8 בפתח תקווה, 16 במודיעין עילית ו-20 בבת ים.


פורסם לראשונה 02/07/2020 23:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים