שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

הצעיר שנעצר באלימות בגלל מסכה בכה בכנסת: "אמרתי לשוטרים שאני עומד למות"

דוד ביטון (24), שתועד סופג אגרופים במהלך מעצר, העיד בדיון בכנסת על אלימות השוטרים. "הצגתי להם תעודת זהות, הם פשוט רצו להכות אותי באכזריות וכל זה על אי חבישת מסכה", סיפר הצעיר אחרי שנשבר ופרץ בבכי

 

"הם הכו אותי באכזריות שאין כדוגמתה", כך טען הבוקר (יום ד') דוד ביטון (24), הצעיר שספג אגרופים בראשו משוטרים בתקרית מתועדת , קת בפניו מאקדח לייזר ומכות חשמל בגלל אי-עטיית מסכה. ביטון, תושב חולון, אמר את הדברים בשיחת זום בוועדה לביקורת המדינה בכנסת שדנה במעצרים פליליים.

 

"לא קיבלתי טיפול רפואי, הקאתי מספר פעמים", המשיך ביטון לספר על אלימות השוטרים שנחקרת במח"ש. "פרפרתי במשך 40 דקות על הרצפה עד שהגיעו מד"א".

דוד אוראל ביטון בועדת ביקורת המדינה (צילום: ערוץ הכנסת)
ביטון בדיון בכנסת(צילום: ערוץ הכנסת)

במהלך עדותו של ביטון בוועדה הוצג הסרטון שתיעד את התקרית האלימה. בתום הקרנת הסרטון הצעיר פרץ בבכי ואמר: "למה השוטרים גרמו לי לטראומה הזאת? הרי הצגתי תעודת זהות, לא עשיתי כלום. אני אדם נורמטיבי, משכיל, אין לי עבר פלילי.

 

"הם פשוט רצו להכות אותי באכזריות, החליטו לענות אותי ואני לא יודע למה. כל כך סבלתי, אמרתי להם שאני עומד להם. גם בתא המעצר צעקו לשוטרים 'הוא עומד למות' והם לא התייחסו. הם אומרים שתקפתי שוטר, אין לי תיקים במשטרה בכלל! וכל זה על אי חבישת מסכה".

 

מעצרו של ביטון בסוף השבוע עורר סערה גדולה. ביום שני הורה בית המשפט המחוזי בתל אביב לשחרר את ביטון לביתו. ביטון הגיע לדיון בבית המשפט עם קושי בהליכה, והציג את סימני החבלות שספג מהשוטרים. "עשו ממני שעיר לעזאזל, זה אבסורד", אמר הצעיר בבית המשפט. הוא הוסיף: "איך לעזאזל יצאתי מזה? זה לא ייאמן".

 

נציגת המשטרה אמרה בדיון בבית המשפט: "אם הסרטון היה מגיע אלינו אתמול, זה היה נראה מבחינתנו אחרת. לאחר הפצת הסרטון, החלטנו לשחרר את החשוד בתנאים שנקבעו בהחלטת בית המשפט".

דוד אוראל ביטון ()
ביום שני: ביטון הציג בבית המשפט את החבלות שספג

בדיון שנערך הבוקר בוועדה לביקורת המדינה דיבר גם תת-אלוף במיל' אמיר השכל, שנעצר לפני כשבועיים בהפגנה מול מעון ראש הממשלה בירושלים. "אנחנו אנשי חוק ולמעט מקרה אחד - דברים עברו בסדר", העיד השכל בדיון בכנסת. "מהניסיון שלי, מאוד קל להרחיק את האנשים מהמקום שבו הם היו בהפגנה.

 

"באירוע הספציפי הזה, הפתיע אותי קצין משטרה שיצא מהרכב, ניגש אליי ועיכב אותי לחקירה. הייתי בלא מעט הפגנות ובחלקם מפגינים הפרו את תנאי ההפגנה, וב-95% מהמקרים המשטרה הייתה מאוד מכילה".

 

יו"ר ועדת הביקורת ח"כ עפר שלח (יש עתיד) וח"כ שרן השכל (הליכוד) הודיעו כי יקדמו חקיקה, שלפיה המשטרה תחויב לדווח לבית המשפט על מילוי שורה של זכויות עצירים, כולל תיעוד הודעה על הזכות להיוועץ בעורך דין באופן מיידי, מתי נמסרה הודעה למשפחתו על העצור על מעצרו ועוד. לדבריהם, "אם לא יישמרו זכויות העציר במלואן, יחויבו בתי המשפט להתייחס לכך כשיקול בהחלטתם על הארכת מעצר החשוד".

 

דיון בוועדת החוקה: "גורמים טראומה לילדים" 

גם ועדת החוקה של הכנסת דנה היום בנושא, כשבמרכז הדברים עמדה התנהלות המשטרה ואכיפה מול קטינים ואוכלוסיות מיוחדות. יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) אמר כי בימים האחרונים נחשפו לא מעט סרטונים קשים.

 

לדברי ח"כ אשר, "אין לנו טענה לכל שוטרי ישראל, אבל לצערי הרב פעם אחר פעם נעשים דברים בלתי נסבלים. אם המשטרה לא תטפל בזה - אנחנו ניחשף לעוד אירועים כאלה. לא יכולים לגרום לילדים טראומה בלי להפעיל שיקול דעת".

 

במהלך הדיון התפתח ויכוח קולני בין חברי הכנסת מהאופוזיציה לקואליציה. ח"כ אסנת מארק (הליכוד) אמרה כי "יש אלימות ברוטאלית של המשטרה, תפקידה הוא להגן על האזרחים ולא לתקוף אותם". ח"כ יוראי להב הרצנו (יש עתיד) הגיב: "אי אפשר לחשוב שהביקורת של חברי הליכוד היא לא חלק מקמפיין מתוזמן. יש לכם פריימריז".

 

ח"כ שלמה קרעי (הליכוד) הזכיר את ההפגנות מול בית ראש הממשלה. "שם", טען ח"כ קרעי, "מסתובבים אנשים ללא מסכות ולהם לא נותנים דו"ח". ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) הגיבה: "כבר אי אפשר להעביר דיון בלי להזכיר את ההפגנות בבלפור".

 

הדיון התלהט כשח"כ אלי אבידר (ישראל ביתנו) ביקש מיו"ר הוועדה ח"כ אשר להתנצל על כך שאמר שיש שוטרים שסרחו. ח"כ אשר השיב כי לא אמר את המילה "סרחו", וח"כ אבידר ביקש לבדוק בפרוטוקול.

 

לדברי ח"כ אבידר, הבעיה היא לא במשטרה אלא בחוקים שהממשלה מעבירה. "אני רוצה לבקש סליחה מאנשי המשטרה, מאלה שמרגישים היום מותקפים", אמר ח"כ אבידר. "אתם (חברי הקואליציה), על מי אתם מלינים? אתם תלינו על עצמכם. אנחנו אמרנו לכם שמי שיסבול זה הציבור החרדי. אני מציע להזמין גם את נציגי השב"כ. בואו נכעס גם עליהם".

 

ח"כ אבידר הוסיף: "אתם עושים אכיפה בררנית בתוך החוקים שאתם מחוקקים. תצביעו נגד! אנחנו נגבה אתכם. תהיו גברים! אל תבואו לכאן לתקוף אנשים טובים". בסוף דבריו פנה שוב ח"כ אבידר ליו"ר הוועדה ואמר: "אני מבקש שתתנצל על המילה 'סרחו'. תבדוק. אמרת את זה! תחזור בך! אדם גדול יודע להגיד טעיתי. ח"כ אשר השיב: "אל תהיה דמגוג". אבידר: "אקח אותך לוועדת אתיקה על זה שקראת לי 'שקרן'". 

 

מהמשטרה נמסר בתגובה לדיונים בכנסת: "משטרת ישראל אוכפת את התקנות לשעת חירום בכל הארץ מצפון ועד דרום, ללא קשר לזהותו, מוצאו או שיוכו הקבוצתי של אדם. השוטרים נמצאים בחזית המאבק הלאומי נגד נגיף הקורונה ופועלים למען הבריאות של כולנו, חילונים, דתיים וחרדים.

 

"בתקופה האחרונה מתנהל מסע הכפשה משולל כל רסן כלפי המשטרה והשוטרים, לעיתים תוך מצג שווא מנותק מהמציאות. מרבית המפגשים עם אזרחים בהקשר של אי עטיית מסיכה, מסתיימים ללא אכיפה כלל ולצערנו יש מי שרואה בשוטר אויב. למניעת הטעיית הציבור נבהיר כי האכיפה המשטרתית שוויונית ומתבצעת ללא משוא פנים וכל טענה אחרת שאינה נתמכת בעובדות שגויה, מטעה וחוטאת לאמת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ הכנסת
דוד ביטון בדיון בכנסת
צילום: ערוץ הכנסת
מומלצים