שתף קטע נבחר

המדריך המלא לטיפול בתינוקות בתקופת הקורונה

אנחנו לא רוצים שהם ידביקו את סבתא וסבא, אבל מה קורה עם התינוקות עצמם בימי הקורונה. האם הם עלולים להידבק, מהם הסימנים למחלה, האם להמשיך בשגרת החיסונים ומה לעשות עם בדיקות ההתפתחות? מדריך

תינוקות בתקופת הקורונה: בחודשים האחרונים העולם נע בין הלא ידוע ללא ידוע אפילו יותר. מדי יום מתפרסמים מאמרים על נגיף הקורונה, כשלמחרת מתפרסמים מחקרים שסותרים אותם לחלוטין. אבל מה בכל זאת ידוע לנו, ומה צריך לעשות כדי לשמור על הבריאות שלנו ובעיקר על הבריאות של התינוקות בתקופה הכל כך מבלבלת הזו?

 

משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

האם תינוקות יכולים להידבק בקורונה?

תינוקות יכולים להידבק בקורונה. אבל יש בשורות טובות: תינוקות וילדים נדבקים פחות ממבוגרים ומחלתם קלה יחסית. תינוקות נדבקים לרוב מבני משפחתם או במעון. כמו כן, נראה שהסיכוי להידבק מתינוק נמוך מאשר ממבוגר.

 

מתי נחשוד שהתינוק שלנו חולה בקורונה?

חום של 38 ומעלה וירידה בתיאבון הם התלונה הנפוצה ביותר בתינוקות עם קורונה. גם שיעול וקשיי נשימה ייתכנו. כמובן שתלונות אלה אינן ספציפיות ורוב הסיכויים שאם לתינוק שלכם יש חום, ירידה בתיאבון, שיעול או קשיי נשימה, אין לו קורונה אלא וירוס אחר.

 

  (צילום: shutterstock)
הסימנים שהתינוק חולה בקורונה(צילום: shutterstock)

 

מתי לפנות לרופא?

ישנם מצבים רפואיים המחייבים תמיד פנייה לרופא. תינוק אדיש, חוסר שקט, בלתי נשלט בנוגדי כאבים, הקאה חוזרת, מיעוט שתייה / מתן שתן, תפרחת שלא נעלמת בלחיצה או קשיי נשימה מחייבים בדיקה בהקדם האפשרי. במידה והילד חולה אך ללא אחד מהתסמינים שתוארו, מומלץ להתייעץ בטלפון, ובהתאם יוחלט אם יש צורך להביא את הילד לבדיקה.

 

כיצד מומלץ לקיים מפגש עם הרופא בתקופה זו?

אנחנו רוצים להתייעץ עם הרופא אבל חוששים שמא ייחשף במרפאה לחולה בקורונה. מה לעשות? רוב הסיבות למפגש עם רופא הילדים אינן דחופות, ולא מחייבות הגעה פיזית למרפאה. לכן, יש להשתמש בשירותי הרפואה המקוונת. בין אם מדובר בהודעה לרופא דרך האפליקציה או בשירותי רפואה בווידאו.

 

אם אתם מגיעים למרפאה, חשוב להקפיד על הכללים הבאים:

1. אין להביא למרפאה אדם הנמצא בבידוד בחשד לקורונה. אם הוא חולה יש להתייעץ עם מד"א או עם הרופא בטלפון.

2. לא יותר ממלווה אחד לחולה (כדי להימנע מסיכון ילדיכם האחרים).

3. חובת חבישת מסכה לכל ילד מעל גיל 7 .

4. אם לילד או למלווה יש חום, שיעול או קשיי נשימה, יש להודיע לצוות המרפאה מראש. במקרה כזה תתבקשו להמתין באזור נפרד.

5. שמירת מרחק של 2 מטר מממתינים אחרים.

 

מה לגבי אם מניקה?

החלב הוא המזון האיכותי ביותר שהאם יכולה להעניק לתינוק. ברוב המחקרים לא נמצאה עדות להימצאות נגיפי קורונה בחלב של אם חולה. קיימת תמימות דעים שיש להמליץ לתת לתינוק חלב אם, בשל היתרונות השונים של תזונה זו ובנוסף האפשרות להעברת נוגדנים מגינים לתינוק בחלב.

 

גם אם האם נמצאת בבידוד – אנו מעודדים להמשיך להניק כרגיל.

 

אפשר להמשיך להניק גם בבידוד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אפשר להמשיך להניק גם בבידוד(צילום: shutterstock)

 

האם יש להורים הנחיות היגיינה מיוחדות בתקופה זו?

מגע עם אנשים: הדרך הטובה ביותר למניעת הדבקות היא הפחתת מגע שאינו חיוני.

 

עטיית מסכה: מטבע הדברים תינוק לא יכול לעטות מסכה, לכן יש להקפיד על מרחק של שני מטר לפחות מאנשים שאינם במעגל המגע הקבוע שאינם מרכיבים מסכה.

 

רחיצת ידיים: רחיצת ידיים במים וסבון או בתכשיר אלכוהול, מפחיתה משמעותית את הסיכוי להעברת נגיפים. יש להקפיד לרחוץ ידיים לעיתים קרובות ובעיקר לפני הכנת אוכל, לאחר הליכה לשירותים או החלפת חיתול לתינוק.

 

הנחיות להיגיינה וצעדים למניעת הדבקה מתעדכנות מעת לעת באתר משרד הבריאות.

 

מהן ההנחיות בנוגע לחיסונים?

ארגון הבריאות העולמי קבע שחיסונים הינם הטכנולוגיה הרפואית הבטוחה והיעילה ביותר שהרפואה תרמה לאנושות במאה ה-20. קשה להעריך כמה מאיתנו חבים את חייהם לכך שחוסנו בילדותם. כל החיסונים הניתנים במדינת ישראל עומדים תחת סטנדרטים מחמירים של בטיחות ויעילות.

 

שגרת החיסונים ממשיכה ללא שנוי. הסיכון בדחיית מתן כל חיסון שהוא גדול מהסיכון לחלות בקורונה. הקפדת צוות טיפת החלב על נהלים מונעת סיכון מיותר בזמן ההמתנה לחיסון וההשגחה לאחר החיסון.

 

ומה באשר לחיסונים שאינם ניתנים בטיפת חלב?

חיסון נגד מחלת השפעת: משרד הבריאות ממליץ על חיסון זה לכל הילדים מעל גיל חצי שנה. מבצע חיסוני השפעת מתחיל לרוב לאחר חג הסוכות. בהבדל מקורונה, תינוקות קטנים כן נמצאים בסיכון לסיבוכים משפעת, ומדביקים בקלות אחרים. החיסון מגן על התינוקות ועל הסובבים אותם. הרופאים יוכלו לאבחן יותר בקלות ולטפל יותר טוב בחולי השפעת ובחולי הקורונה.

 

החיסון נגד מנינגוקוקוס: מנינגוקוקוס מקבוצה B הינו חיידק אלים העלול לפלוש למחזור הדם, ולגרום אלח דם ודלקת קרום מח קשים בילדים. המחלה אינה שכיחה אולם כל שנה מספר עשרות ילדים חולים בה בישראל. המחלה הנה קטלנית ודוהרת מהר מאוד. בקרב השורדים, עלולה להיגרם פגיעה מוחית קשה. תחילה תסמיניה מורגשים כשפעת רגילה וכיוון שהיא מתקדמת מהר, הטיפול בה הופך לקשה עד בלתי אפשרי. 

 

החיסונים נגד מנינגוקוקוס B נמצאים בשימוש עולמי מזה יותר משמונה שנים. עד כה ניתנו למעלה מ-50 מיליון מנות חיסון, ובמעקב אחר הילדים שחוסנו ברור מעל כל ספק שלמעט תופעות לוואי קלות כמו עליית חום ותגובה מקומית באיזור הזרקה לחיסון,

אין תופעות לוואי משמעותיות.

 

בבריטניה שהייתה הראשונה להכניס את החיסון כשגרה לכלל התינוקות לפני כחמש שנים, נצפתה ירידה משמעותית בתחלואה מהחיידק. במקומות אחרים בעולם (כדוגמת קנדה), נצברו נתונים על ירידה ב-83% בתחלואה בחיידק. משרד הבריאות הישראלי ממליץ על חיסון כל התינוקות מגיל חודשיים עד שנתיים בחיסון זה, החיסון לא נכלל בסל התרופות וניתן לקבלו במרפאות קופות החולים במרשם רופא, לאחר רכישתו בעלות מסובסדת, לאחר רכישתו במרשם רופא.

 

האם יש שוני בהנחיות בנוגע לבדיקות ההתפתחות?

בשל מגפת הקורונה, משרד הבריאות צמצם את בדיקות רופא למעקב התפתחות בטיפת חלב. ביקור ראשון של תינוק עד גיל חודש וכן מעקב אחר ילדים בסיכון ממשיכים להתקיים (לדוגמה ילדים עם מחלות כרוניות ופגים).

 

הכותב הוא מומחה לרפואת ילדים ולמחלות זיהומיות

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לטפל בתינוקות בתקופת הקורונה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים