שתף קטע נבחר

הבידוד בבית מעלה סיכון לאוסטיאופורוזיס - מה אפשר לעשות

1 מכל 3 נשים ו-1 מכל 5 גברים מעל גיל 50 יחוו שבר כש-60% מהנפילות מתרחשות במרחב הביתי, "בימים בהם מבוגרים מסתגרים בבתים עולה הסיכון לשברים ואוסטיאופורוזיס", אומרת מנהלת המחלקה לאנדוקרינולוגיה בהדסה "חשוב לדעת כי השנה הראשונה אחרי השבר הראשון היא קריטית"

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"


הבידוד החברתי מעלה את הסיכון לנפילות. נגיף הקורונה גורם לרבים מבני הגיל המבוגר לבידוד חברתי מרצון אולם לצד הזהירות מהדבקות בנגיף עולה הסיכון לחלות במחלות אחרות - אחת מהם היא אוסטיאופורוזיס אשר תוקפת אחת מכל שלוש נשים ואחד מבכל חמישה גברים בני 50 ומעלה.

 

כיום יש בישראל כחצי מיליון חולים והסטטיסטיקה מצביעה על כך שרבים אחרים צפויים לחוות שבר על רקע המחלה. שמירה על תזונה נכונה ופעילות גופנית יקטינו את הסיכון לאוסטיאופורוזיס. עם זאת לחולים עם אוסטיאופורוזיס קשה או כאלו שכבר חוו שבר, חשוב להעניק טיפול ראוי ולהקטין את הסיכון לשברים עתידיים.

 

עוד במדור 60 פלוס:

מחקר בדק: על מי הכי השפיע הריחוק החברתי

למה חשוב דווקא עכשיו להשלים חוסרים תזונתיים

לא מוותרים על תרבות: הופעות חיות בימים של קורונה

  

על פי רוב מגלים את המחלה אחרי השבר הראשון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
על פי רוב מגלים את המחלה אחרי השבר הראשון(צילום: shutterstock)
  

אוסטאופורוזיס: מחלה שקטה  עם פגיעה אנושה באיכות החיים

העצמות הן רקמות שנמצאות בתהליך מתמיד של הרס ובניה. בקרב חולי אוסטיאופורוזיס המאזן בין הרס ובניה מופר באופן שההרס לרוב עולה על הבניה. לאורך זמן חוסר האיזון מביא לירידה בכמות העצם וחוזקה, דבר שעלול להוביל לשברים כתוצאה מ 'טראומה מינימלית', כלומר פגיעה שלא הייתה גורמת לשבר בעצם תקינה.

 

ירידה במסת העצם ובחוזקה יכולים להתרחש על רקע ירידה ברמת הורמוני המין, עודף הורמון הקורטיזול או פאראטהורמון וכן נטילת סטרואידים במינון גבוה, ותכשירים תרופתיים כמו מעכבי ארומטז לסרטן השד.

 

על פי רוב אוסטאופורוזיס היא מחלה שקטה, והחולים ירגישו בה רק לאחר שמתרחש שבר. לשבר יש השפעה משמעותית על חיי החולה. שברי עמוד שדרה וירך קשורים עם עליה בתמותה ובתחלואה בשנים לאחר השבר.

 

סיבוך קשה במיוחד של אוסטיאופורוזיס הוא שבר בצוואר הירך. 30% מהחולים שסובלים משבר בצוואר הירך מתים בשנה הראשונה לאחר האירוע, ואחוז עצום מהחולים מאבדים את יכולתם התפקודית ואף נזקקים לעזוב את ביתם לדיור מוגן.

 

חשוב מאוד לזכור שהשבר האוסטיאופורוטי הראשון מגביר את הסיכון לשבר אוסטיאופורוטי נוסף, והסיכון הגבוה ביותר לשבר נוסף הינו בשנה הראשונה לאחר השבר הראשון.

 

המטרה: לא להגיע לשבר הראשון

טיפול מניעתי באוסטיאופורוזיס צריך להתחיל שנים לפני השבר הראשון. כדי להגיע למסת עצם מקסימלית בשנות ה-20 לחיינו, יש להקפיד על תזונה עשירה בסידן וחלבון, צריכה נכונה של ויטמין D, הימנעות ממשקאות מוגזים שמכילים פוספט, הימנעות מעישון ומשתיית אלכוהול מפורזת .

 

יש להקפיד על משקל גוף תקין שכן גם השמנת יתר וגם תת-משקל משפיעים לרעה על מסת העצם. כמו כן חשוב להתמיד בפעילות גופנית מדודה, כדוגמת אימונים נושאי משקל והליכות יומיות.

 

צפיפות העצם לא בהכרח תאבחן 

האבחנה של אוסטאופורוזיס נעשית על פי בדיקת צפיפות עצם, היסטוריה של שבר שאירע לאחר טראומה מינימלית, או אובדן גובה משמעותי העשוי לרמז על שברי

דחיסה בחוליות שאירעו ללא ידיעת המטופל.

 

חשוב לזכור כי לעיתים שבר אוסטיאופורוטי יכול להתרחש גם במקרים בהם בדיקת צפיפות העצם אינה מראה על ירידה קשה של מסת העצם (אוסטאופתיה), כך למשל בקרב מטופלים סוכרתיים או אלו הסובלים מעודף משקל, צפיפות העצם בבדיקה לא בהכרח תשקף עד כמה שברירית העצם.

 

שלבים לטיפול התרופתי

למחלת האוסטיאופורוזיס יש שתי קבוצות תרופות עיקריות – תרופות שמדכאות פירוק עצם ותרופות שמעודדות בניית עצם.

 

השלב הטיפולי הראשון הוא בדרך כלל בתרופות פומיות ממשפחת הביספוסונטים המדכאות פירוק עצם. משך הטיפול בתרופות אלו מוגבל בזמן.

 

לאחר מיצוי הטיפול בביספוסונטים, או לאחר שברים ישנן תרופות נוספות לדיכוי פירוק העצם הניתנות דרך הווריד פעם בשנה או במתן תת עורי פעמיים בשנה.

 

באשר לתרופות בונות העצם, עד לאחרונה הייתה תרופה אחת בלבד (פורטאו, תרופה הניתנת בזריקה יומית שהינה נגזרת של הורמון הפאראטירואיד, המצוי בגופינו). לאחרונה נרשמה בישראל תרופה חדשה (אווניטי) המעודדת את בניית העצם. התרופה פועלת באמצעות נוגדן אנושי 'חד שבטי' שנקשר לחלבון בשם sclerostin.

 

התרופה החדשה מביאה לעלייה בצפיפות העצם ובהפחתת שברים יותר מתרופות אחרות לאוסטיאופורוזיס. בניגוד לתרופות אחרות, ניתן לתת אותה גם למטופלים שחלו בסרטן ועברו הקרנות לשלד. התרופה ניתנת אחת לחודש בזריקה תת עורית, ונוחה יותר למטופל בהשוואה לתרופה הניתנת בזריקה יומית.

 

אין ספק כי הטיפולים הקיימים נותנים מענה טוב למטופלים, אך ההנחיה החשובה ביותר היא לא להגיע לשבר הראשון. לשם כך יש להקפיד על טיפול מניעתי ונטילת התרופות, לבצע בדיקת צפיפות עצם בזמן ובגיל המתאים ולפעול על פי ההנחיות שצוינו לעיל.

 

יחד עם זאת כשהמטופל כבר חווה שבר, עליו להתחיל את הטיפול מוקדם ככל האפשר. אל תתנו לזמן לחלוף, התחילו טיפול מניעתי לשבר השני בהקדם האפשרי, השנה הראשונה לאחר השבר היא קריטית.

 

 

הכותבת הינה רופאה, מנהלת המחלקה לאנדוקרינולוגיה בבית החולים הדסה ופרופסור מן המניין בפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים

 

 

 

צפו בד"ר אילת דונסקי ראש המגמה לפעילות גופנית בגיל מבוגר במכללה האקדמית וינגייט מבצעת ומסבירה תרגול יציבות וקואורדינציה למניעת נפילות 

 

 

המדור בשיתוף מגדלי הים התיכון

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום:shutterstock
לא להגיע לשבר הראשון
צילום:shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים