שתף קטע נבחר

למה חשוב עכשיו להשלים חוסרים תזונתיים

מחסור בברזל, סידן וויטמין B12 שכיח מאוד בקרב בני הגיל השלישי, גם בקרב אלה שמקפידים על תזונה מאוזנת ועשירה. הרבליסיט קליני מסביר למה במיוחד בתקופת הקורונה חשוב לטפל בחוסרים תזונתיים ואיך עושים את זה

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

חסרים תזונתיים למרות אכילה מגוונת ומאוזנת. ידעתם שאתם יכולים להיות בחסר תזונתי גם אם התזונה שלכם עשירה ומגוונת? המחסור ברכיבי תזונה חיוניים בגיל השלישי נפוץ בשל האטה בתהליכי ספיגה במחזור הדם. אחרי שנים שבהם מערכות הגוף עושות את עבודתן מתחילים תהליכי שחיקה: מערכת החיסון נחלשת, תהליכי העיכול והפירוק של המזון בקיבה נעשים פחות יעילים, תפקוד הכבד וכן הלאה.

 

למעשה, כשרמת היעילות של מערכות הספיגה בגוף הולכת ויורדת, פחות רכיבים תזונתיים נכנסים למחזור הדם ומגיעים אל הכבד, ולגוף קשה יותר לשלב את אותם באיברי המטרה.

 

כמו כן, אוכלוסיית הגיל השלישי, צורכת יותר תרופות, למצבים בריאותיים שונים החיוניים עבורם אך לא אחת הם מורידים את יעילות הספיגה התזונתית ומכבידים עוד על מערכות הפינוי בגוף כמו הכבד והכליות ובכך יכולים גם להגביר את החסר התזונתי.

 

עוד במדור 60 פלוס:

14 טיפים: לעבור את התקופה בבית באיזון

מחקר: אימון בודד משפר מיידית יכולת שכלית אצל מבוגרים 

בהשפעת הקורונה: מדריך לייפוי כוח מתמשך

 

לא פעם גם בתזונה מגוונת יש חסרים תזונתיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא פעם גם בתזונה מגוונת יש חסרים תזונתיים(צילום: shutterstock)
 

חיזוק הגוף בהתמודדות עם נגיפים

החוסרים המרכזיים האופייניים לגיל השלישי הם: חסר בברזל, במגנזיום, בסידן וב-B12. אם לא נדאג להשלים את החסרים, עם הזמן יחל תהליך היחלשות ומעגל שלילי של בריאות הנפוץ מאוד בגיל השלישי ומהותי בחשיבותו במציאות החדשה שאנו חיים בה, לצד הקורונה.

 

למעשה, ללא רכיבי מזון בכמות מספקת, מערכת החיסון תחלש, ולגוף יהיה קשה יותר להתמודד עם דלקות וזיהומים. היחלשות מערכת החיסון יכולה לחשוף את גופנו להידבקות בנגיפים בכלל ובנגיף הקורונה בפרט. איך נמנע את החוסרים הנפוצים, לפניכם שלושת החסרים השכיחים ואיך להתמודד.

 

ברזל: ספיגה בעייתית בגיל השלישי

מחסור בברזל נפוץ מילדות ועד לזקנה, אך חסר כרוני מאפיין בעיקר קשישים. החסר מוביל לירידה בהמוגלובין, לפגיעה בהובלת החמצן ולסימני אנמיה כמו עייפות וחולשה, לפגיעה במערכת החיסון ולירידה במצב הקוגניטיבי ובתפקוד הכללי.

 

ספיגת הברזל מורכבת מאוד ורבים מבני ובנות הגיל השלישי לא מצליחים להשלים את החסר גם כשהתזונה שלהם עשירה בברזל. מצד שני הם מתקשים לנטול תוספי ברזל שונים המתאפיינים בתופעות לוואי כמו עצירויות ובעיות עיכול. כיום, ניתן למצוא על מדפי רשתות השיווק, ברזל עדין וקל לעיכול (ביסגליצינאט).

 

בדקו שהתוסף מכיל תמציות צמחים מרוכזות של צמחים המסייעים להגברת תהליכי ספיגת הברזל (כדוגמת עלי סרפד ושינן רפואי). מינרליים חיוניים המקיימים יחסי גומלין עם הברזל כדוגמת נחושת וטאורין המסייעים לספיגתו וכן צמחים כדוגמת השינן. כשיש מצב דלקתי ברקע,

 

אפשר לטפל גם בכורכומין המשמש כמקור אנטי דלקתי מצוין ובסופו של דבר מביא לשיפור ביכולת הספיגה.

 

ויטמין B12: חוסר מוביל לתשישות

מחסור בוויטמין B12 נפוץ גם כן בקרב הגיל השלישי ועלול לגרום לתופעות כמו תשישות, עייפות וסחרחורות, וכן הוא מעורב בתהליכים חיסוניים ומטבוליים חשובים בגוף.

 

הוויטמין נמצא במזון מעולם החי כמו בשר, ביצים ומעט מאצות, אך כמו הברזל, הספיגה שלו בגוף מורכבת למדי. תוספי B12 ניתנים באמצעות גלולה שיש להניח מתחת ללשון כדי לאפשר ספיגה הדרגתית.

 

לצד תזונה עשירה בוויטמין ותוספי תזונה, גם כאן נרצה לייעל את מערכת הספיגה ולהאדיר את פעילות הקיבה.

  

סידן: יותר בקרב נשים

הסידן משמש לתהליכים רבים בגוף, אך הבעיה העיקרית במחסור בסידן בגיל השלישי היא בריחת סידן שמובילה לירידה בצפיפות העצם ולאוסטאופורוזיס.

 

תופעה זו מאפיינת יותר נשים מגברים, מתחילה סביב גיל ה-40 ומתקדמת עם הגיל. הירידה בצפיפות העצם קשורה בירידה בהורמון האסטרוגן שמשפיע על שימור הסידן בעצמות.

 

גם כאן חשוב לדאוג לתזונה עשירה בסידן ממקורות זמינים בשילוב של תוספי סידן בעלי יכולת ספיגה טובה כמו סידן קרבונט או סידן ציטראט. בדקו שהתוסף מכיל ויטמינים ומינרלים התומכים במשולב עם הסידן לשמירת בריאות העצם (כדוגמת אבץ, בורון, וויטמין D3).

 

במקביל לתוסף, אצל נשים כדאי לשלב טיפול בצמחי מרפא המסייעים לווסת את הירידה של האסטרוגן, וחשוב להתחיל בטיפול כמה שיותר מוקדם לפני התפתחות האוסטאופורוזיס.

 

אכילת תזונה מאוזנת לצד תוספים המכילים רכיבי תזונה חשובים היא מהותית עוד יותר בתקופה זו המאתגרת את גופנו. פעילות גופנית תסייע לספיגה דרך זרימת הדם ואף תשפר את היכולות הקרדיו-וסקולריות בגופכם. שימו לב כי חוסרים ברכיבי תזונה בגיל השלישי משתנים מאדם לאדם, ועל כן חשוב שכל אחד ואחת יעקבו אחר מצבם.

 

 

הכותב הנו הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח ב'ברא צמחים'

 

 

צפו בשרון קוצר מספר על הצמחים שיעזרו לפוגג מתח וחרדה  

 

 

המדור בשיתוף מגדלי הים התיכון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
חוסרים תזונתיים מובילים למחלות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים