מסורת יהודית בצלחת
ארכיון האוכל היהודי, שמאגד מאות מתכונים משפחתיים וסיפורים מרתקים הפך את האוכל היהודי לטרנד של ממש שסחף חובבי אוכל לאירועים ייחודיים ברחבי ניו יורק. עם פרוץ הקורונה התיאבון גבר ובשבוע הבא, האירועים יעברו באופן רשמי לפודקאסט חדש שיוקדש למתכונים נושנים ואנינים לחגי תשרי. סיפור מעורר תיאבון
בשנת 2005, התארחה נעמה שפי בארוחת שבת אצל סבתו של מי שהיה אז בן זוגה הטרי. "הארוחה הזו", לדבריה של שפי, "הייתה חוויה מכוננת מבחינה תרבותית וקולינרית". "היה משהו בארוחה הזו שהיה כל כך חזק וחדש לי", היא אומרת בהתרגשות. "המגוון, הנדיבות וגם סוג האירוח. היו על השולחן אולי איזה 30 צלחות עם מנות שונות: בוריקיטוס חצילים, עגבניות ובצלים ממולאים בבשר ופטרוזיליה, פשטידת מנגולד ותפו״א, סלטי חצילים, סלט קליפות קישואים בלימון וסלט גבעולי מנגולד עם שום, קדרת עוף, ועוד ועוד. סבתו של בן זוגי, נונה, נולדה באיזמיר, הייתה אישה מקסימה, נדיבה ומעוררת השראה. בזכות המפגש עם שולחנה, למדתי רבות עליה ועל ההיסטוריה של המשפחה החדשה שלי." מבחינתה של נעמה, הארוחה היא הרבה יותר מאוכל: "ארוחה זו הזהות הקולינרית, זה הדי-אן-איי התרבותי, וזה הסיפור ההיסטורי המשפחתי שעומד מאחורי המאכלים." בשפי תמיד בערה הסקרנות הקולינרית: "מגיל צעיר בקיבוץ, אוכל ומטבחים תמיד סיקרנו אותי ושמשו כדרך מהנה ומעניינת ללמוד את העולם״. נונה לדוגמא, היגרה מאיזמיר שבטורקיה, לרודוס, לדרום אפריקה ומשם לישראל. כל מנה שהייתה על השולחן הרכיבה את סיפור חייה״.
הארוחה המכוננת הזו, הובילה אותה לפני כמה שנים להקים את אחד מהמיזמים המרתקים שקיימים בניו יורק, ה- "Jewish Food Society", ארגון ללא מטרות רווח שמטרתו שימור המסורת היהודית מאוריינטציה ליברלית ותרבותית. "דיברתי אז עם בן זוגי, אילן, ואמרתי לו שחייבים לשמר את המסורת הזו; שאין סיכוי שהמורשת היפהפיה שהייתה על שולחן השבת של סבתא נונה תישאר רק שם. חייבים לספר את סיפורה, ושכמותה, בוודאי, קיימים עוד רבים כל כך. לאורך השנים שנינו עסקנו בקולנוע וסטוריטלינג, אז החלטתי ללכת על זה, ולפני כשלוש שנים ב-2017 הקמתי את הארגון. הקהל שלנו מורכב ברובו מיהודים וישראלים, אבל יש בקהילה שלנו הרבה מאוד ניו יורקרים בלי שום זיקה ליהדות, אלא לתרבות אוכל״.
כשדיווחנו לראשונה על המיזם של שפי ב׳ידיעות אמריקה׳, היה המיזם בתחילת דרכו אך כיום הוא מאגד בתוכו כבר למעלה מ-500 מתכונים מכל רחבי העולם. המיזם למעשה מתחלק לשני חלקים: הראשון, שהוא לב המיזם, ארכיון דיגיטלי המאגד בתוכו את כל המתכונים והסיפורים המשפחתיים שעומדים מאחוריהם. "ממתכונים מבולגריה, לונדון, תימן, ועד למתכון של משפחה עם שורשים עיראקיים והודיים המתגוררת בשוויץ, כולם כמובן באוריינטציה אישית והיסטורית״, היא מספרת. בהזדמנות זו שפי והצוות שעובד עימה, מזמינים אתכם להציע את המתכונים והסיפורים שלכם באתר: "אנחנו בוחרות את המתכונים הטובים ביותר מבחינה קולינרית, עם סיפורי הרקע המעניינים ביותר", היא מסבירה. "הארכיון שלנו למעשה נותן ביטוי למגוון רחב של מתכונים מהמטבח היהודי - ׳מטבח נושם׳ של מהגרים, שהוא תוצר ישיר של שנים ארוכות בגולה, בהם התפתחו מסורות מעניינות שנבעו מחוקי כשרות ושבת בשילוב עם מסורות וחומרי גלם מקומיים״.
שמאלצי כמו שלא הכרתם
לצד הארכיון, מיסד הארגון קהילה של עוקבים המתעניינים באוכל כתרבות: "אנו אוצרות אירועים שונים שמביאים את הארכיון לחיים, כולל סדנאות בישול, ארוחות פופ-אפ, הרצאות אירוע הדגל שלנו, הנקרא 'שמאלצי' - שהוא אירוע סטוריטלינג בו הקהל זוכה לאכול את המנות מאחורי הסיפורים. 'שמאלץ' הוא אחד מחומרי הגלם המובהקים ביותר במטבח היהודי. מכינים איתו כבד קצוץ ומאכלים נוספים. ״שמאלצי״ באנגלית מעלה קונוטציה כמעט קיטשית - זו מילה שמגיעה עם מטען רגשי מאוד גדול".
אחרי שנבחר השם, ירה 'שמאלצי' את יריית הפתיחה, והמיזם החל לפתוח את שעריו לאירועי הקולינריה לקהל הרחב: "אנו מארחות ארוחות שבת, ארוחות פופ-אפ, ואפילו יש לנו מסורת של ליל הסדר השני. בשנה שעברה למשל ערכנו סדר בנוסח יהודי - מקסיקני, עם ארבעה שפים יהודים ממקסיקו סיטי״.
בשלב זה, תודו שכבר עלה לכם התיאבון. "אנחנו מביאות את הארכיון לעולם הממשי; עורכות כיתות בישול בכל מיני מוסדות תרבות ניו יורקים, משתפות פעולה עם המסעדנים הטובים בעיר ועם מוסדות התרבות המובילים בה. אנחנו מצליחות להביא אנשים שהחיבור שלהם ליהדות הוא לאו דווקא עם הדת עצמה, אלא עם התרבות וקולינריה שהיא מביאה. לפני הקורונה למשל, ערכנו ארוחת שבת פריזאית עם אושיית האוכל והעיצוב הניו יורקית, אנה פולונסקי. אביה ומשפחתה הגיעו לניו יורק במיוחד מפריז, ובמשך שלושה ימים בישלנו ארוחה של ארבע מנות בנוסח יהודי צרפתי. את הארוחה ליוו יינות טבעיים שאנה בחרה, והכל בסופר סטייל ושיק. לפני הארוחה הוקרנו שקופיות מנוף ילדותה בפריז, ותמונות מההיסטוריה המשפחתית של סבה וסבתה, שהם ניצולי שואה. כפי שחשבנו, מוזיקה, יין, קולינריה הוכח כשילוב מנצח ואנחנו הולכות איתו הכי רחוק״.
הכרטיסים לאירועים של ה- Jewish Food Society נמכרים תוך שעות: הקונספט של אירוע ״שמאלצי״ הוא פשוט - חמישה דוברים מופיעים על הבמה, ומספרים סיפור אישי שלהם שקשור באוכל ב-7 דקות; זה יכול להיות על חלת שבת, על זיכרון או על כל אירוע משמעותי הקשור באוכל. "האירועים", מדגישה שפי, "הם ברמה מאוד גבוהה. אנחנו עובדים על הסטוריטלינג עם מיטב המומחים לעמידה מול קהל. מדובר בעבודת הכנה של שבועות כך שהסיפורים יהיו משמעותיים ויעוררו רגשות עזים מהקהל. הדוברים יכולים להיות שפים, סופרים, מפורסמים, סבתות, סטודנטים, או עיתונאים. לשפי יצא עד כה לעבוד עם 'איי-ליסט' מאוד רציני: "אדם ריצ'מן מתוכנית האוכל הפופולרית Man v. Food, שסיפר סיפור עם הרבה משמעות על יום כיפור; עם ג'ייק דל, הבעלים של 'כץ דלי' המיתולוגית; עם השפית עינת אדמוני מ'בלבוסטה'; עם גיל חובב; עם האופה והבעלים של 'לחמים', אורי שפט; עם השף מייק סולומונוב, הבעלים של 'זהב'; חוקרת האוכל דארה גולדשטיין; ומעצבת האופנה והתיקים סוזן קורן", היא מספרת.
"אחרי הדוברים מגיע השלב של הטעימות: יש תחנות וכל אורח יכול לטעום את הקרפלעך, או את הג'חנון, או את העוגה הגרמנית עם שכבות המרנג שסופר עליה רק כמה רגעים קודם לכן. הכל כמובן מוכן ברמה הגבוהה ביותר על ידי מספרי הסיפורים עצמם או הצוות שלנו." 'שמאלצי' תפס תאוצה והפך להיות השם החם הבא: "ערכנו עד היום אירועים בניו יורק, תל אביב וקליפורניה. אנחנו תמיד שואפות לעבוד בחללים מפתיעים וחגיגיים. בקיץ הקודם ערכנו אירוע עם 350 איש ב'היי-ליין סטדיום', ערכנו אירוע נוסף בגלריה 'סלמהגונדי' בשדרה החמישית בגרינץ׳ ווילג', מקום מהמם עם נברשות ועץ עתיק שנראה כלקוח מסרט על שנות ה-20, וחוץ מזה ערכנו שיתוף פעולה עם ארגון ה-'גריניץ' ויליג' היסטוריקל סוסייטי'״. האירועים של הסוסייטי הם חגיגת מינגלינג אחת גדולה; עם כל 'המי והמי', עם קוקטיילים, קולינריה משובחת וסיפורים מרתקים. אנשים בקהל בוכים וצוחקים, והאירועים באמת מוציאים הרבה אמוציות. ״אחרי האירוע הראשון שערכנו לא האמנתי שזה יגיע לאן שזה יגיע".
פודקאסט מעורר תיאבון
בראש השנה הקרוב הן תשקנה פודקאסט, גם הוא נושא את אותו השם: "הבנו שזה לא הגיוני שאחרי כל העבודה הקשה שאנחנו משקיעות, שהקסם יתפוגג ושהאירוע יישאר רק חקוק בזיכרון בלי שום תיעוד. יש לנו קהילה גדולה ברשתות החברתיות עם עשרות אלפי עוקבים. מפאת הקורונה החלטנו להשקיע בה, ולהשיק את הפודקאסט שיביא את הסיפורים מהבמה ישירות את קהל המאזינים שלנו. גם מבחינה טכנית כרגע לא מתקיימים אירועים בגלל הקורונה, וגם מפאת כמות המקומות המוגבלת שיכול להכיל כל אירוע, רצינו להנגיש אותם יותר. למעשה הקלטנו את כל האירועים שהיו לנו עד היום. כל פרק בפודקאסט יתמקד בסיפור אחד, וראיון מעמיק עם אותו הדובר בסטודיו. המנחה היא אמנדה דל מה״סוסייטי״ והפרק הראשון יגולל את הסיפור המקסים של הקונדיטורית זואי כנען מטקסס." אז כרגע לא ניתן לכם ספויילרים, ואתם מוזמנים להיכנס לאתר הפודקאסט שיושק בחמישה עשר בספטמבר, רק כמה ימים לפני ראש השנה תשפ"א.