שתעבוד! זה כל מה שכולנו רוצים מדיאטה שגזרנו על עצמנו, ורצוי מאוד גם שהתוצאות יישמרו לאורך זמן. אבל באיזו דיאטה כדאי לבחור? הרי יש כיום כל כך הרבה תוכניות דיאטה ושיטות הרזיה שונות ומשונות, עד שכמעט בלתי אפשרי לעקוב אחריהן.
כתבות נוספות למנויים:
מדי חודש מתפרסמים ברחבי העולם עוד ועוד ספרי דיאטה, וכל אחד מהם טוען שהוא המפתח האולטימטיבי להרזיה יעילה. וכדי לתקף את ההבטחה הזאת ממציאי הדיאטה טוענים תמיד שהשיטה החדשה מגובה במחקרים. קניתם את זה? כדאי שתדעו שהבעיה היא שכל מי שמפרסם את הטענות האלה יודע דבר אחד בוודאות: אף אחד לא הולך לבדוק את מה שהוא כותב. אף אחד לא הולך לקרוא באופן יסודי את כל המחקרים שנערכו בקשר לדיאטה הזאת, לנתח ולכמת את כל המידע הזה ולצאת עם מסקנות ברורות ובלתי מוטות.
6 צפייה בגלריה
אז איך מרזים?
אז איך מרזים?
אז איך מרזים?
(צילום: Shutterstock)
המציאות הדיאטתית הזאת הטרידה לא מעט מדענים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד, שנחשב לאמין ביותר בעולם, ולאחרונה הוציאה האוניברסיטה היוקרתית ספר חדש שכולל ניתוח מקיף של 39 שיטות שונות של תזונה והרזיה ונועד לעשות סדר במבול המחקרים וההבטחות. כותבי הספר, מדענים שמתמחים ברפואה ובתזונה, לא עשו לעצמם חיים קלים. הם עברו על כל השיטות הפופולריות ובדקו את כל המחקרים שנכתבו עליהם - האם הם נערכו לפי סטנדרטים מדעיים נוקשים? האם המסקנות שהם ניפקו רציניות? האם מדובר במחקרים אמינים?
בספר החדש הם פוסקים באופן חד משמעי על איזו דיאטה אפשר לסמוך ועל איזו הרבה פחות, והפסיקות שלהם לא עושות הנחות לאף אחד. מהספר אפשר להבין שכל מי שמפרסם שיטת תזונה חדשה, כולל רופאים מומחים, כותב הרבה דברים - חלקם נכונים, חלקם נכונים חלקית, וחלקם פשוט גיבוב של שטויות.
מחברי הספר קוטלים לא מעט דיאטות טרנדיות שמיליוני אנשים פועלים לפיהן כיום ברחבי העולם, כמו למשל את דיאטת הפליאו. אחרי שהם בדקו את המחקרים מאחוריה והצליבו מידע עם היסטוריונים ואנתרופולוגים, הם הגיעו למסקנה ברורה - אף אחד לא יודע באמת מה האדם הקדמון אכל. יתרה מזו, סביר להניח שחייו היו קצרים מאוד והוא אכל בעיקר את מה שהיה לו זמין מהחי ומהצומח רק כדי לשרוד. "לא ברור מדוע עלינו לחקות את תזונת האדם הקדמון", הם מציינים בספר בציניות, "מה שבטוח הוא שהאדם הקדמון לא אכל עוגיות פליאו עתירות שמן קוקוס".
בפתח הספר, מודים החוקרים כי "המשימה הראשונה שלנו בספר הזה הייתה לבדוק אילו דיאטות לבדוק. לאחר מחשבה החלטנו לבחון דיאטות חדשות וגם דיאטות ותיקות שנשארו פופולריות במשך שנים רבות. מצאנו שפעמים רבות מחקרים מדעיים על תזונה מובנים באופן לא נכון, וכי פירוש תוצאות המחקר אינו נכון או שנעשה מתוך מטרה לגרוף רווח כלכלי".
הם מצביעים גם על עוד תופעה מטרידה לטענתם: יותר ויותר אנשים נמנעים מקבוצת מאכלים גדולה, כמו גלוטן, למרות שאין להם אלרגיה או מחלה. החוקרים מדגישים כי הימנעות ממזונות מסוימים שגויה מיסודה, וכי במקום זאת צריך להתמקד במה כן לאכול ולהקפיד על תזונה מגוונת ככל האפשר. "הימנעות מקבוצת מאכלים גדולה בלי ביסוס מדעי עלולה לגרום לאדם לחשוב שהוא פועל לפי עקרונות התזונה הבריאה, בעוד שבפועל מדובר בתזונה לא בריאה כלל", הם מזהירים.
6 צפייה בגלריה
אין נזק בריאותי בצריכה רבה של שומן מהחי? לא בטוח!
אין נזק בריאותי בצריכה רבה של שומן מהחי? לא בטוח!
אין נזק בריאותי בצריכה רבה של שומן מהחי? לא בטוח!
(צילום: Shutterstock)
לדבריהם, כיום נראה שעיקר המחלוקת ביחס לשאלה איזו דיאטה עדיפה על פני אחרת מתייחס לשאלה אם לפעול לפי דיאטות דלות בפחמימות ועתירות חלבון ושומן, או לפי דיאטות מסורתיות שבדרך כלל דלות בשומן. "מחקרים מצאו שלדיאטות דלות בפחמימות יש יתרון קל בטווח הקצר בירידה במשקל", הם כותבים, "אבל אי אפשר לטעון שזו השיטה הטובה ביותר. כך לדוגמה, מחקר שנערך באוניברסיטת סטנפורד ועקב אחר אנשים שפעלו לפי דיאטה דלה בפחמימות לעומת דיאטה דלה בשומן, לא מצא יתרון משמעותי לאחת מהשיטות האלה. אמנם נמצא שלאנשים עם רמת סוכר גבוהה בדם היה יתרון בדיאטה דלת פחמימות, אבל היתרון הזה לא נראה בקרב אנשים עם רמת סוכר רגילה. כך או כך, 95% מהאנשים שפעלו לפי כל אחת משיטות הדיאטה העלו בחזרה עם הזמן את כל הקילוגרמים שהם השילו".
המדענים מתייחסים בהרחבה גם לטענה הנפוצה מאוד לאחרונה, שמקדמת את הדיאטה הקטוגנית, ולפיה אין נזק בריאותי בצריכה רבה של שומן רווי, שמגיע בדרך כלל מהחי. הם מדגישים שהטענות האלה אינן נכונות בראייה מדעית כלל וכי שומן רווי כן מזיק לבריאות. "הטיעון המרכזי של תומכי הדיאטה הקטוגנית הוא שאנשים שהפחיתו את השומן הרווי מהתזונה שלהם לא בהכרח הצליחו להפחית את הסיכון שלהם להתפתחות מחלות לב", הם כותבים. "רק שהם לא מציינים את העובדה שאותם אנשים החליפו את השומן הרווי בפחמימות ריקות כמו קמח לבן, שהוא גרוע ללב בדיוק כמו שומן רווי".
עוד נכתב בספר שהשורה התחתונה של הסקירה המקיפה הזאת היא שלאנשים שסובלים מרמת סוכר גבוהה בדם יש יתרון בדיאטה דלה בפחמימות, אבל לכל השאר כדאי להתמקד באיכות המזון יותר מאשר ביחס בין פחמימות, חלבונים ושומנים. "כל אחד צריך לבחור את השיטה שמתאימה לו, אבל מה שחשוב יותר מהשיטה עצמה הוא איכות האוכל, שצריך להיות מבוסס על הצומח, טבעי ולא מעובד", חורצים החוקרים. "תזונה בריאה צריכה לכלול 10-7 מנות של פירות וירקות מגוונים ביום, תוך הקפדה על צריכת עלים ירוקים מדי יום. שמירה על עיקרון זה היא החשובה ביותר וחייבת להיות בכל תזונה ודיאטה בריאה".
בספר נסקרו 39 שיטות תזונה והרזיה תחת הפרמטרים הבאים: חוזק העדויות המדעיות, עדויות מדעיות ישירות, עדויות מדעיות עקיפות, האם הדיאטה מאוזנת, האם היא קלה ליישום, וגם האם היא כרוכה בעלות כספית גבוהה. אז באיזו דיאטה כדאי לבחור בשנת 2021 כדי לרזות ועל אילו ממש כדאי לדלג? לפניכם המסקנות של חוקרי הרווארד:
הדיאטה המקורית פותחה על ידי הרופא ד"ר רוברט אטקינס בשנת 1960 ונחשבה למהפכנית בתחום הדיאטות. הרעיון הוא לאכול חלבון ושומן ללא הגבלה ולהמעיט באכילת פחמימות - עד 20 גרם ביום (כמות שמצויה בתפוח וחצי). במשך השנים, ובעקבות הביקורת הרבה שזכתה לה, הדיאטה התעדכנה: השומן הפך לבריא יותר (פחות חמאה, יותר שמן זית), וכמות הפחמימות עלתה ל-100 גרם ביום, רצוי ממקור לא מעובד. הגרסה החדשה כוללת בעיקר ירקות דלים בפחמימות, מוצרי חלב שמנים, אגוזים, זרעים, אבוקדו ושמן זית, ואסור לאכול סוכרים מכל סוג שהוא.
מחקרים מראים שלדיאטה הזאת יש תופעות לוואי כמו כאבי ראש, עייפות, תשישות ועצירות. יש מחקרים שמצאו שהיא יעילה בהורדת רמות הסוכר בדם אבל לא אצל כולם. למרות השינויים שנערכו בה היא עדיין כוללת כמות גבוהה של שומן מהחי.
  • חוזק העדויות המדעיות: בינוני.
  • עדות מדעית ישירה: יש עדות שהשיטה עוזרת לירידה במשקל.
  • עדויות מדעיות לא ישירות: מחקרים על דיאטות מופחתות פחמימות הראו יתרון בירידה ברמת הסוכר בדם ועלייה ברגישות לאינסולין (ירידה ברגישות היא אחד הביטויים להתפתחות סוכרת).
  • מאוזנת: לא
  • קלה ליישום: לא
  • עלות כספית: בינונית
הרעיון מאחוריה הוא שינוי ה"דלק" שעליו פועל הגוף מגלוקוז לשומן, והיא דלה יותר בפחמימות לעומת אטקינס ועתירת שומן. בדיאטה הקטוגנית כמות הפחמימות היומית מסתכמת ב-50-20 גרם ביום, בדרך כלל פחות מ-30 גרם ביום.
עיקר הקלוריות בדיאטה הזאת - 75%־90% מגיע משומן, 10%־20% מחלבון ורק 5% מפחמימות. העדויות המדעיות מצביעות על ירידה במשקל בטווח הקצר, אך עדיין לא ידוע מה ההשפעות של צריכת שומן גדולה כל כך בטווח הארוך.
  • חוזק העדויות המדעיות: חלש.
  • עדות מדעית ישירה: יש עדויות לשליטה ברמת הסוכר בדם.
  • עדויות מדעיות לא ישירות: אין.
  • מאוזנת: לא
  • קלה ליישום: לא
  • עלות כספית: גבוהה
הבסיס שלה הוא מאמר על תזונת האדם הקדמון שפורסם בכתב העת היוקרתי New England Journal of Medicine ב-1985, והרעיון מאחוריה הוא שהגוף שלנו לא התרגל למזון מעובד מבחינה אבולוציונית. השיטה מבוססת על 35% מהקלוריות משומן, 35% מפחמימות (בעיקר ירקות ופירות) ו־30% מחלבון. הבעיה היא שאף אחד לא באמת יודע איך אנשים אכלו לפני 100 אלף שנה. מעבר לזה הדיאטה פוגעת באיכות הסביבה כי היא כוללת הרבה מאכלים מהחי. מה שבטוח: הסיכוי שהאדם הקדמון אכל חביתה מבושלת בשמן קוקוס קלוש מאוד.
אחת הטענות של המצדדים בשיטה היא מניעת מחלות לב, אבל האמת היא שקשה מאוד לדעת אם האדם הקדמון חלה במחלות לב ומה הייתה תוחלת חייו.
6 צפייה בגלריה
תזונת פליאו: אף מילה על ג'אנק פוד ואוכל מתועש
תזונת פליאו: אף מילה על ג'אנק פוד ואוכל מתועש
תזונת פליאו: אף מילה על ג'אנק פוד ואוכל מתועש
(צילום: Shutterstock)
  • חוזק העדויות המדעיות: חלש.
  • עדות מדעית ישירה: כמה מחקרים קטנים מראים על יתרון בשמירה על רמת סוכר נמוכה בדם.
  • עדויות מדעיות לא ישירות: מחקרים רבים תומכים באכילת ירקות, והדיאטה כוללת ירקות.
  • מאוזנת: לא
  • קלה ליישום: לא
  • עלות כספית: גבוהה יחסית
בגלל הביקורת על דיאטת הפליאו הרגילה הומצאה הגרסה הים תיכונית שבה הוחלף הבשר בדגים. שמן זית הוא השמן העיקרי שמוסף למזון במקום חמאה ושומן מהחי, והיא כוללת הרבה ירקות טריים, אבל לא כוללת דגנים, קטניות או מוצרי חלב.
היתרון המרכזי שלה הוא שאכן דגים בריאים יותר מבשר, ודגים כמו סלמון וסרדינים עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3. אבל החיסרון הוא שאין מחקרים שתומכים ביתרונות התזונה הזאת. בדומה לפליאו הרגילה, גם הגרסה הזאת פוסלת קבוצות גדולות של מאכלים, כמו דגנים וקטניות, שהם הבסיס של הדיאטה הים תיכונית הבריאה.
  • חוזק העדויות המדעיות: חלש.
  • עדות מדעית ישירה: אין.
  • עדויות מדעיות לא ישירות: יש עדויות מדעיות ליתרונות באכילת דגים וירקות.
  • מאוזנת: לא
  • קלה ליישום: לא
  • עלות כספית: גבוהה
למרות שטבעונות היא יותר דרך חיים מדיאטת הרזיה, אי אפשר להתעלם מהפופולריות שלה גם לצורכי ירידה במשקל. מבין כל הדיאטות מבוססות הצמחים, הדיאטה הטבעונית היא המגבילה ביותר.
היתרונות שלה - היא כוללת מאכלים צמחיים רבים המכילים סיבים תזונתיים שמיטיבים עם חיידקי המעי והיא דלה בשומן רווי מזיק. אבל חשוב לזכור שאת הדיאטה הטבעונית אפשר לעשות באופן בריא ולאכול מאכלים לא מעובדים מהצומח, ואפשר לעשות גם באופן לא בריא ולאכול ג'אנק פוד טבעוני כמו חטיפים, מזונות מעובדים מאוד ולחם לבן. אם הדיאטה הטבעונית נעשית בדרך הבריאה, יש לה יתרונות רבים, ובעיקר צריכה מוגברת של קטניות, שהן המקור הכי ירוק לחלבון מבחינת הסביבה.
6 צפייה בגלריה
היתרונות: סיבים תזונתיים רבים והרבה קטניות
היתרונות: סיבים תזונתיים רבים והרבה קטניות
היתרונות: סיבים תזונתיים רבים והרבה קטניות
(צילום: Shutterstock)
  • חוזק העדויות המדעיות: בינוני.
  • עדות מדעית ישירה: יש מחקרים מבוססים שמצאו שתזונה טבעונית יכולה להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות לב, סוכרת וסרטן.
  • עדויות מדעיות לא ישירות: מחקרים רבים תומכים ביתרונות של תזונה מבוססת צמחים.
  • מאוזנת: בינונית (לרוב נדרשת השלמת חסר של ויטמין B12)
  • קלה ליישום: לא
  • עלות כספית: נמוכה
הומצאה על ידי אנשים שמגדירים את עצמם כצמחונים רוב הזמן, אבל לא מוכנים להתחייב לכך במאת האחוזים. הם ממעיטים באכילת בשר, עוף ודגים, אבל אין בתזונה שלהם מאכל "אסור". הרבה פעמים מדובר בשלב אחד לפני המעבר לצמחונות או לטבעונות.
  • חוזק העדויות המדעיות: בינוני.
  • עדות מדעית ישירה: מעט מחקרים מצאו שהפחתה באכילת בשר, עופות ודגים משפיעה לטובה על הורדת לחץ הדם ועל הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2.
  • עדויות מדעיות לא ישירות: ידוע שיש יתרונות בריאותיים בהחלפת בשר במזון צמחי.
  • מאוזנת: כן
  • קלה ליישום: כן
  • עלות כספית: נמוכה
בדיוק כמו השם שלה, הדיאטה הזאת ממליצה לצום יום שלם ולמחרת לאכול כרגיל. רוב המחקרים עליה נערכו בעכברים, וכמה מהמחקרים שנערכו על בני אדם היו קצרים מאוד. היו כאלה שנמשכו רק יום אחד.
כך או כך, תוצאות המחקרים היו סותרות, בעיקר בכל הקשור לסמני בריאות כמו רמת סוכר בדם, כולסטרול וטריגליצרידים. בחלק מהמחקרים היו משתתפים שדיווחו על רעב קיצוני, מצב רוח ירוד, חוסר יכולת להתרכז או יכולת נמוכה לתפקד בעבודה. הדיאטה ממליצה על צום של 24 שעות שבמהלכו אפשר לשתות משקאות באופן חופשי כל עוד הם נטולי קלוריות. ביום ללא צום אפשר לאכול כל מה שרוצים.
  • חוזק העדויות המדעיות: חלש.
  • עדות מדעית ישירה: רק מחקרים קצרים בבני אדם עם תוצאות לא עקביות.
  • עדויות מדעיות לא ישירות: אין.
  • מאוזנת: לא
  • קלה ליישום: לא
  • עלות כספית: נמוכה
אותו רעיון כמו בדיאטת הצום לסירוגין, אלא שביום צום אפשר לאכול עד 500 קלוריות ביום, ובימים ללא צום אוכלים כרגיל. אין מחקרים שמראים יעילות לשיטה לעומת דיאטות מופחתות קלוריות רגילות. חלק מהמשתתפים (15%) דיווחו על תחושת רעב, קור, עצבנות, חוסר אנרגיה, חולשה, ולא נמצא שיש לשיטה יתרון כלשהו בירידה במשקל.
  • חוזק העדויות המדעיות: חלש.
  • עדות מדעית ישירה: יש כמה מחקרים, אבל אף אחד לא מראה שהדיאטה הזאת יעילה יותר מדיאטות אחרות.
  • עדויות מדעיות לא ישירות: אין.
  • מאוזנת: לא
  • קלה ליישום: לא
  • עלות כספית: נמוכה
גרסה מתונה יותר של דיאטת הצום החלקי, ומשמעות השם שלה הוא הגבלה קלורית יומיים בשבוע (500־600 קלוריות, בעיקר מזון עתיר חלבון וסיבים תזונתיים להגברת תחושת השובע), ובשאר חמשת הימים בשבוע אוכלים תזונה מאוזנת ולא כל מה שרוצים כמו בדיאטת הצום האחרות.
מחקר שנערך בשנת 2017 ופורסם בכתב העת היוקרתי JAMA לרפואה פנימית, עקב אחר 100 אנשים בני 18־65 שפעלו לפי שלוש דיאטות: שיטת 5:2, דיאטה מופחתת קלוריות רגילה וקבוצת ביקורת שאכלה כרגיל. נמצא כי אחוז הנושרים מדיאטת 5:2 היה הגבוה מכולם, וכי הירידה במשקל הייתה זהה בין אלה שפעלו לפי דיאטה רגילה לאלה של דיאטת 5:2. עוד נמצא כי הירידה במדדים שמנבאים תחלואה במחלות לב כמו לחץ דם, כולסטרול, טריגליצרידים ורמת סוכר בצום הייתה זהה בין קבוצת הדיאטה הרגילה לקבוצת הביקורת, אך בקבוצת 5:2 נמצאה עלייה משמעותית ברמת ה־LDL (רמת הכולסטרול הרע) בממוצע של 12 חודשי המחקר.
  • חוזק העדויות המדעיות: חלש.
  • עדות מדעית ישירה: מעט מחקרים על בני אדם שלא מראים על יתרונות כלשהם, ואולי אף על בעיה.
  • עדויות מדעיות לא ישירות: אין.
  • מאוזנת: לא
  • קלה ליישום: לא
  • עלות כספית: נמוכה
עוד גרסה של הצום החלקי אבל המתונה מבין כולן. כאן מדובר על צום במשך 16 שעות ביום וחלון אכילה שנמשך 8 שעות ביממה בלבד. אפשר לפעול לפי השיטה רק פעמיים בשבוע או בכל יום, לפי הרצון האישי. שלא כמו בגרסאות האחרות של הצום החלקי, לשיטת 16:8 יש יתרונות בריאותיים שנובעים מכך שהיא מתאימה לשעון הביולוגי שלנו שמושפע ממחזור האור-חשכה ומשפיע על מחזור השינה ועל האכילה.
כשפועלים לפי השיטה ואוכלים את הארוחה העיקרית בבוקר, ובערב אוכלים ארוחה קלה, אנחנו גורמים לשעונים הביולוגיים להיות מסונכרנים. מחקרים מצאו שיש יתרון בריאותי לאכילה בסגנון הזה, וכי כדאי לאמץ אותו כדי למנוע מחלות לב וכלי דם.
  • חוזק העדויות המדעיות: בינוני.
  • עדות מדעית ישירה: יש מחקרים שמצאו ששיטת האכילה הזאת משפרת את הבריאות ומפחיתה את הסיכון להתפתחות מחלות כרוניות.
  • עדויות מדעיות לא ישירות: יש מחקרים שמראים על נזקים כתוצאה מחוסר הלימה בין מחזוריות השעון הביולוגי היומי לאכילה.
  • מאוזנת: כן
  • קלה ליישום: לא
  • עלות כספית: נמוכה
היתרונות של השיטה הם שאין בה מאכלים אסורים והיא גורמת לאימוץ הרגלי אכילה טובים ובריאים, שזה אחד העקרונות החשובים ביותר בדיאטה גם לירידה במשקל וגם לשמירה על הבריאות. החיסרון הוא שאין מחקרים אמינים שתומכים בכך שהיא יעילה יותר מאחרות לשמירה על המשקל שהופחת לאורך זמן.
6 צפייה בגלריה
היתרונות בשיטה: אין מאכלים אסורים
היתרונות בשיטה: אין מאכלים אסורים
היתרונות בשיטה: אין מאכלים אסורים
(צילום: shutterstock)
חוזק העדויות המדעיות: בינוני.
עדות מדעית ישירה: יש עדויות של אנשים שפעלו לפי השיטה והצליחו, אבל אין מחקרים.
עדויות מדעיות לא ישירות: מחקרים התומכים ביתרונות של תמיכה בעת שינוי הרגלים.
מאוזנת: כן
קלה ליישום: בינוני
עלות כספית: בינונית
נועדה במקור לטיפול ביתר לחץ דם, ועם הזמן הפכה לדיאטת הרזיה שמיועדת לכולם. מגבילה את צריכת הנתרן, המתוקים ושומן רווי, אבל מאפשרת תזונה מגוונת ולא מעובדת הכוללת ירקות, פירות, דגנים מלאים, דגים, עוף ושומנים בריאים.
  • חוזק העדויות המדעיות: חזק.
  • עדות מדעית ישירה: מחקרים רבים תומכים בשיטה.
  • עדויות מדעיות לא ישירות: מחקרים רבים תומכים באכילת מזון טבעי ולא מעובד.
  • מאוזנת: כן
  • קלה ליישום: כן
  • עלות כספית: סבירה
פותחה על ידי מדענים מאוניברסיטת פנסילבניה, בעיקר על ידי התזונאית המדענית פרופ' ברברה רולס. הרעיון מאחוריה: אנשים שנוטים להשמנה זקוקים לכמות גדולה יותר של מזון לעומת אנשים רזים, ולכן הדיאטה שלהם צריכה לכלול יותר מזון - אבל מופחת קלוריות. פרופ' רולס ערכה מחקרים רבים ובהם היא מצאה שאנשים חשים בשובע רק לאחר שהם אכלו כמות מסוימת של מזון (כ-2 כוסות).
לפי השיטה, אין מאכלים אסורים, רק צריך לשלב אותם עם מאכלים מופחתי קלוריות. כך לדוגמה, השיטה כוללת מאכלים כמו פסטה עם כמות כפולה של רוטב עגבניות כדי להפחית את הצפיפות הקלורית של המנה או פיצה עם סלט ירקות. ההמלצה היא לאכול מנה אחת של פיצה עם צלחת ירקות כדי להגיע לארוחה עם נפח גדול שגורם לשובע.
6 צפייה בגלריה
לא צריך לבחור בין פיצה לתפוח - אפשר גם וגם
לא צריך לבחור בין פיצה לתפוח - אפשר גם וגם
לא צריך לבחור בין פיצה לתפוח - אפשר גם וגם
(צילום: shutterstock)
השיטה מחלקת מאכלים לארבע קטגוריות:
  1. כמות נמוכה מאוד של קלוריות: ירקות ופירות עם תכולה נמוכה של פחמימות כמו עלים ירוקים ופירות יער, מרקים מבוססי ירקות ומוצרי חלב ויוגורט 0% שומן.
  2. מאכלים עם צפיפות נמוכה-בינונית: ירקות ופירות עמילניים (תפוחי אדמה, תירס, בטטות), דגנים מלאים, בשר דל שומן וקטניות מבושלות.
  3. מאכלים עם צפיפות בינונית: בשר, גבינה, פיצה, לחם, רוטב לסלט, גלידה ועוגות.
  4. מאכלים עם צפיפות גבוהה מאוד: צ'יפס, קרקרים, עוגיות, חמאה, שמן, אגוזים.
בשיטה אין ספירת קלוריות, במקום זאת בוחרים בעיקר מקבוצות 1 ו-2 ומעט מקבוצות 3 ו-4. היתרון של השיטה הוא שאין בה מאכלים אסורים, והיא מתמקדת במזון צמחי ולא מעובד כמו פירות, ירקות, דגנים מלאים וקטניות.
  • חוזק העדויות המדעיות: חזק.
  • עדות מדעית ישירה: מחקרים רנדומליים איכותיים הוכיחו שהפחתת הצפיפות האנרגטית של מאכלים מסייעת לירידה במשקל.
  • עדויות מדעיות לא ישירות: מחקרים תומכים ביתרונות מזון בעל ערך תזונתי גבוה.
  • מאוזנת: כן
  • קלה ליישום: כן
  • עלות כספית: נמוכה
דיאטה דלת פחמימות נוקשה מאוד שהומצאה על ידי רופא צרפתי, ד"ר פייר דוקאן, והייתה להיט בכל העולם.
  • חוזק העדויות המדעיות: לא קיים.
  • עדות מדעית ישירה: אין.
  • עדויות מדעיות לא ישירות: אין.
  • מאוזנת: לא
  • קלה ליישום: לא
  • עלות כספית: בינונית
כוללת הימנעות ממזונות מעובדים, סוכר, ממתיקים מלאכותיים, דגנים (גם מלאים), מוצרי חלב, קטניות, אלכוהול, בוטנים, טופו ומוצרי סויה למשך 30 יום ברציפות.
  • חוזק העדויות המדעיות: חלש.
  • עדות מדעית ישירה: אין.
  • עדויות מדעיות לא ישירות: מחקרים התומכים בהגבלת הצריכה של מזון מעובד.
  • מאוזנת: לא
  • קלה ליישום: לא
  • עלות כספית: נמוכה
הומצאה על ידי הרופא ד"ר דין אורניש בשנת 1970 להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. עיקר התזונה הוא דגנים מלאים, קטניות ומזונות שעשויים מסויה. החיסרון המרכזי שלה שהיא דלה מאוד בשומן (עד 10%), כולל שומן בריא כמו חומצות שומן אומגה 3.
  • חוזק העדויות המדעיות: חזק.
  • עדות מדעית ישירה: מחקרים רנדומליים רבים.
  • עדויות מדעיות לא ישירות: מחקרים תומכים בתזונה צמחית מבוססת ירקות ופירות, דגנים מלאים וקטניות.
  • מאוזנת: לא
  • קלה ליישום: לא
  • עלות כספית: סבירה
כשמה כן היא: כוללת רק מזון מהחי, בעיקר בשר, ואינה כוללת פחמימות בכלל, כולל ירקות ופירות.
  • חוזק העדויות המדעיות: לא קיים.
  • עדות מדעית ישירה: אין.
  • עדויות מדעיות לא ישירות: אין.
  • מאוזנת: לא
  • קלה ליישום: לא
  • עלות כספית: גבוהה
הומצאה על ידי הרופא האמריקאי ד"ר מרק היימן ומשלבת טבעונות עם פליאו.
חוזק העדויות המדעיות: חלש.
עדות מדעית ישירה: אין.
עדויות מדעיות לא ישירות: מחקרים תומכים באכילת מזון צמחי והגבלת מזון מעובד.
מאוזנת: בינוני קלה ליישום: לא
עלות כספית: בינונית
שיטה שהמציא עיתונאי האוכל של ה"ניו יורק טיימס", שהרופא שלו המליץ לו להפוך לטבעוני רק עד השעה 18:00.
  • חוזק העדויות המדעיות: בינוני.
  • עדות מדעית ישירה: אין.
  • עדויות מדעיות לא ישירות: מחקרים תומכים ביתרונות תזונה מבוססת צמחים.
  • מאוזנת: כן
  • קלה ליישום: כן
  • עלות כספית: נמוכה
כוללת את כל סוגי המזון, חוץ ממאכלים עם אינדקס גליקמי גבוה כמו סוכר, תפוחי אדמה.
  • חוזק העדויות המדעיות: חזק.
  • עדות מדעית ישירה: יש מחקרים שתומכים בהימנעות מאכילת מאכלים עם אינדקס גליקמי גבוה.
  • עדויות מדעיות לא ישירות: יש מחקרים שמצאו יתרון באכילה של מזון עם אינדקס גליקמי נמוך ופירות ים.
  • מאוזנת: כן
  • קלה ליישום: בינוני
  • עלות כספית: בינונית
אם תהיתם אילו דיאטות עניינו אותנו במהלך 2020, לפי גוגל ישראל דיאטת סירטפוד הייתה המגוגלת ביותר במהלך 2020. כן, אותה דיאטה שאדל השילה בעזרתה עשרות קילוגרמים ממשקלה (אגב, אותה דיאטה תופסת גם את המקום התשיעי בחיפושים, הפעם תחת מילות החיפוש "אדל דיאטה"). אילו עוד דיאטות עניינו אותנו? הנה הנתונים (בסדר יורד):