שתף קטע נבחר

שידרגה את ביתה על חשבון הרכוש המשותף בבניין – וחויבה לפרק

תושבת גבעתיים הוסיפה כניסה נפרדת ליחידת אירוח, הקימה קיר בחצר המשותפת והציבה מחסנים. היא חויבה אותה להחזיר את המצב לקדמותו

המפקחת הבכירה על רישום מקרקעין, אביטל שרייבר, קיבלה לאחרונה תביעה של דיירת בבניין מגורים בגבעתיים נגד שכנתה, וקבעה ששינויים שביצעה הנתבעת ברכוש המשותף ללא הסכמת הדיירים מהווים פגיעה בו.

 

מדובר בבניין משותף בן שש דירות. התובעת טענה ששכנתה עשתה שינויים ברכוש המשותף הכוללים הצבת מחסן מפלסטיק בחצר הקדמית של הבניין, ריצוף שביל בטון על חלק מהשטח המשותף, פתיחת פתח והתקנת דלת נוספת מדירתה לחדר המדרגות, הקמת קיר בטון הכולל דלת פלדלת בחצר המשותפת המהווה כניסה ליחידת אירוח שהנתבעת משכירה, באופן שחוסם מעבר של בעלי דירות לשטח המשותף. והכל, מבלי שקיבלה את הסכמת הדיירים.

 

השכנה טענה להגנתה שהתובעת היא היחידה שמתנגדת לשינויים, ועובדה שיתר הדיירים לא הצטרפו לתביעה. לדבריה המחסן שהציבה הוא זמני, בעלי דירות נוספים הציבו מחסנים דומים, והשביל רוצף על חשבונה לטובת כלל הדיירים.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

היא הוסיפה שהיציאה לחצר האחורית והדלת לחדר המדרגות נבנו לפני יותר מ-30 שנה בהסכמת בעלי הדירות שניתנה לה בעל פה, ויש לגביהן זיקת הנאה שמקנה לה זכות מכוח שימוש של שנים. כמו כן טענה הנתבעת שהתביעה הוגשה בשיהוי שכן התובעת גרה בבניין כבר 15 שנים.

 

המפקחת שרייבר דחתה את טענת הנתבעת לזיקת הנאה וקבעה שהיא אינה רלוונטית. ראשית, מאחר שמדובר בפגיעה ברכוש המשותף הדורשת את אישור הדיירים לפי תקנון הבית המשותף המצוי, ושנית, משום שנקבע בפסיקה כי זיקת הנאה לא חלה על שימוש שעושה בעל דירה ברכוש המשותף, והיא לא יכולה לשלול את זכותם של יתר הדיירים ברכוש המשותף.

 

באשר לטענת השיהוי ציינה המפקחת שמדובר בטענה שנטענה לראשונה רק בסיכומי הנתבעת ולכן היא נדחית. מכל מקום היא ציינה שגם אם הייתה הסכמה של יתר בעלי הדירות להתקנת שתי הדלתות – מדובר לכל היותר ברישיון חינם לעשות שימוש במקרקעין שניתן לביטול בכל עת.

 

עוד קבעה המפקחת שרייבר כי זכותה של התובעת כבעלת דירה לדרוש מהנתבעת להפסיק להשתמש ברכוש המשותף ללא קשר לשאלה אם יתר בעלי הדירות מסכימים.

 

נקבע כי הנתבעת פגעה ברכוש המשותף, ועליה לפרק תוך 60 ימים את קיר הבטון שבנתה בחצר ואת הדלתות, ולסתום את הפתח לחדר המדרגות. בנוסף היא חויבה לסלק את מחסן הפלסטיק מאחר שלא הוכח כי יתר הדיירים הציבו מחסנים, והתובעת – שגם לה זכות בחצר המשותפת – אינה מעוניינת בהצבת המחסן.

 

בעניין השביל, המפקחת לא שוכנעה כי הריצוף שלו מהווה בפגיעה ברכוש המשותף. עם זאת היא קבעה שהנתבעת לא הייתה רשאית להחליט לרצף על דעת עצמה, ועליה לקבל הסכמה לכך מרוב בעלי הדירות. אם לא תקבל את הסכמתם תוך 30 יום, נקבע, יהיה עליה לפרק גם את הריצוף. הנתבעת חויבה בהוצאות התובעת בסך 7,000 שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובעת: עו"ד זפט מרים
  • ב"כ הנתבעת: עו"ד טליה דינה בנבנישתי
  • עו"ד צהלה הלוי עוסקת בדיני מקרקעין
  • הכותבת לא ייצגה בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: נריה אברהמי
עו"ד צהלה הלוי
צילום: נריה אברהמי
מומלצים