שתף קטע נבחר

היכונו לעונת המנגל

מדריך המנגל המלא של ynet, פרק א'. והפעם: שאלת כל השאלות – פחמים או גז, ולמה? תקראו ותחליטו בעצמכם. המתכון שבסוף מתאים למלבן המתכת עם הרגליים שקונים בעשרה שקלים וגם לגריל גז בעשרת אלפים שקל.

איי התנועה, הסחנה, פארק צ'רלס קלור, פארק הירקון, פארק יקום – שעתכם היפה הגיעה. בשביל מה יש קרן קיימת, אם לא כדי לתת לנו צל מעל ראשינו כשאנחנו כורעים תחת נטל הנפנוף וגחלים לוהטות בפרצופינו? העונה מתחילה ממש עכשיו. דברו עם כל מנגליסט חובב, ותגלו שנפשו יוקדת. בתוכה מסתתר אדם קנאי להרגלים, מוכן להישבע על הטכניקות הסודיות שלו, ויודע שהמנגל של השכן שרוף יותר. לטובת כו-לם, הנה כמה נימוקים בעד ונגד מנגל מסורתי על גחלים, ומנגל פחות מסורתי, על גז. נתחיל דווקא מהסוף.

 

חברות הגז השונות ומרכזי עשה-זאת-בעצמך מציעים בחנויות שלהם ציוד מושלם למנגל למרפסת, לגג או לגינה. אלו תנורי צלייה הפועלים על גז, בבלונים קטנים שהחברות מתחייבות להחליף כשייגמר הגז. בדרך כלל מדובר בבלונים של חמישה ק"ג, לא כבדים במיוחד, שאפשר לתחוב לבגאז' כשנגמר ולחזור הביתה עם חדש. מבחינה בטיחותית, השימוש בהם ובצינור המוביל מהם לתנור הצלייה, זהה בכל לשימוש בגז בישול ביתי, ותמיד עדיף לא לתת לילדים קטנים מדי להתקרב לאזור הצלייה או לשחק בכפתורים.

 

מחיריהם של תנורי הגז נעים בין מאות שקלים לאלפים. כיוון שמדובר ברכישה מהותית, שתחייה בבית שנים אחדות לפחות, כדאי להתייעץ ולבדוק עם בעלי נסיון מבין המנגליסטים שאתם מכירים. בכל מקרה לא ייתנו לכם לעשות נסיעת מבחן על הרכש החדש בעודו בחנות, כך שכדאי להתרשם ממנגל-גז שמישהו כבר נכווה, או נהנה, מפירותיו.

 

תנור צלייה טוב ובסיסי צריך להכיל לפחות את המרכיבים הבאים:

  • גוף עשוי ברזל יצוק.
  • מכסה ברזל יצוק.
  • חלון מזכוכית חסינת אש בדלת הברזל.
  • משטח עבודה קטן לצד התנור.
  • רגליים חזקות.
  • מדף שעליו יונח בלון הגז.
  • אפשרות כיוון חום, לפחות לאש גדולה ואש קטנה.
  • לבנים קרמיות אחידות בגודלן, שלמות וחדשות וללא פגמים.
  • רשת צלייה אחת או יותר מפלדת אל חלד.
  • גלגלים עמידים שיסיעו את כל הכבודה ממקום למקום

 

שימו לב להבדלי הגודל בין הגופים השונים, בידקו אם הגודל באמת קובע –כלומר, האם כל פנים הגוף מוקדש לבעירה, או שמדובר בגחמה עיצובית שתאפשר לכם למנגל בזוג בלבד. שחקו עם המכבה ובידקו אם הוא באמת נסגר היטב. השוו מחירים בעיקר לפי איכות הגוף ולא הצעצועים הנלווים אליו. אל תתפתו למבצעים לפני שבדקתם את הגופים הכלולים במבצע.

 

ואלה יתרונות הגז על פני הפחמים:

  • פחות לכלוך. לא צריך להתעסק בדברים שחורים שנדבקים לידיים ובשאריות שלהם.
  • פחות תלות: בא לכם מנגל בשלוש בבוקר ואין פחמים בסביבה? יש גז? יש מנגל.
  • צלייה אחידה יותר של נתחים משמעותיים, מצלעות ועד סטייקים גדולים.
  • פחות ריחות בעירה.
  • פחות תחזוקה שוטפת.
  • פחות המתנה – וזה חשוב. חמש דקות מאז הדלקת תנור הצלייה ואפשר להתחיל למנגל.

 

ואלה חסרונות הגז:

  • הטעם – מי שמכור לריח החרוך של הפחמים לא יחליף אותו בניחוח החריכה הטבעי של הבשר.
  • הפוזה – אי אפשר להיחשב למנגליסט מומחה ליד תנור כזה, שאינו דורש אלתורים או קשר נפשי עמוק עם הפחמים והבנה בפסיכולוגיה של מלבן הלאומינים.
  • הניידות - לא פשוט לקחת את זה לטבע, אלא אם כן יש לכם טנדר, או רכב שטח, או במקרים קשים – משאית.
  • העצבים - לפעמים, דווקא אצל החברות הגדולות, נגמר הגז – וזה מה זה מעצבן. שווה להשקיע בבלון רזרבי.

 

את יתרונות הפחמים אין צורך לפרט, במיוחד לא אצלנו. פחמים זה הדת של החילונים. אבל יש להם גם כמה חסרונות:

  • זה מלכלך.
  • זה איטי.
  • זה דורש התעסקות מתמדת.
  • זה קפריזי. הפחמים של אתמול לא מתנהגים כמו אלה של היום, ואיש אינו יודע מדוע.
  • זה דורש מיומנות גבוהה יותר, היכרות אינטימית עם המשטח ועם שק הפחמים הספציפי ועם הבשר כדי להגיע לתוצאה מזילת ריר.
  • גם בשוק המנגלים על פחם יש טווח רחב של אפשרויות, וגם בהם הרשו לנו להמליץ על מנגל עגול וגדול שעומד יפה על רגליים יציבות וגבוהות ושיש לו מכסה ושאפשר לנייד אותו בקלות, לטובת מנגליסטים חובבי טבע. ועוד המלצה: היבאצ'י. זהו תנור פחמים יפני שמשמש גם לחימום הנפש היפנית בעיתות סערה, והוא מין קערה עגולה מברזל יצוק עם רשת, עומדת על רגליים קטנות. שווה בהרבה ממלבן האלומינים הזול, אבל כמוהו, לא מומלץ למי שאינו חפץ לבלות את השבת או החג בכריעה ממושכת מול גחלים לוחשות.

תחליטו לבד –והנה מתכון מוצלח מאד לצלעות עגל. גם כשר, גם טעים, אוהב גז ואוהב פחמים.

 

צלעות עגל במשרה סויה ודבש

בשר: לשמונה רעבים, צריך 3-4 קילו צלעות.

זמן: יומיים השרייה, בערך עשר דקות צלייה.

 

המרכיבים:

למשרה, או מרינדה:

1 כוס דבש

2 כוסות יין אדום יבש

4 כפות חומץ פשוט

1 כוס שמן בישול

1/2 כוס רוטב סויה

1 כוס מים

פלפל שחור גרוס טר

כפית או יותר של טבסקו, אם אתם אוהבים מתוק-חריף

10 שיני שום מרוסקות.

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל החומרים בקערה ומעבירים לשקית ניילון של פח אשפה עם שרוך. על השקית מלבישים עוד שקית. מניחים את הצלעות בתוך השקית ומשטחים אותה כך שכל הצלעות יכוסו ברוטב. מאפסנים במקרר למשך 48 שעות. אפשר גם 36, אם אתם נורא לחוצים. האיפסון בשקית חוסך טירחה של הפיכת הצלעות מדי פעם.
  2. מוציאים מהמקרר לפחות 3 שעות לפני המינגול, שכן כלל יסודי במנגל הוא, שבשר צריך לעלות על האש כשהוא בטמפרטורת החדר. בשר קר תמיד יוצא רע, גם אם השריתם אותו בשמפניה. נפנוף נעים. בשבוע הבא נערוך סקירת בשרים יסודית ונבדוק מה מתאים להיות זבח ומה לא.

פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים