שתף קטע נבחר

משפצים את המטבח של גולדה

בית ג'ייקובס בירושלים שימש כמעונם של שלושה ראשי ממשלה - דוד בן גוריון, לוי אשכול וגולדה מאיר. אחרי שנים רבות של הזנחה הוא משוקם ויהפוך ל'יד לוי אשכול'. המטבח של גולדה נפתח מחדש

שלושה מראשי הממשלות שלנו, דוד בן גוריון, לוי אשכול וגולדה מאיר, התגוררו בבית הצנוע יחסית והידוע בשם 'בית ג'ייקובס', בקרן הרחובות בן מימון ואושסקין בשכונת רחביה בירושלים. מחליפה של גולדה, יצחק רבין, כבר התגורר במשכן הנוכחי של ראשי הממשלה, ברחוב בלפור פינת סמולנסקי. בית ג'ייקובס שעמד מוזנח במשך שנים יהפוך בקרוב למשכנה של "יד לוי אשכול", ובימים אלו הוא מצוי בהליכי שיקום ושיפוץ.

ורדים בגינה ויונים על הגג

הבית נבנה על ידי היהודי הבריטי יוליוס ג'ייקובס שהגיע ארצה בצבאו של הגנרל אלנבי והחליט להשתקע כאן. ב-1921 נשא לאישה את נחמה דונדיקוב מרחובות, איתה גר במחנה צריפין עד שהשתחרר מהצבא הבריטי. אחר כך רכשו בני הזוג מגרש ברחביה ובשנת 1933 בנו את הבית אותו תכנן האדריכל בנימין צ'ייקין, יהודי אנגלי, שתכנן מבנים רבים ברחבי הארץ, כמו מלון המלך דוד, התיאטרון בהר הצופים, בניין עיריית חיפה, מכון זיו ברחובות ועוד.
לדברי האדריכל פיליפ ברנדס, שתיעד את הבית, נבנה ביתו של ג'ייקובס בשני סגנונות שונים: החזית המזרחית, הפונה לגינה, נבנתה בסגנון קלאסי ים-תיכוני, ואילו החזית הדרומית, הפונה לשדרה, נבנתה בסגנון מודרני. האדריכל שם את הדגש על חדר אורחים רחב ומטבח גדול בקומת הקרקע, אך הצניע וצמצם את חדרי השינה שבקומה השנייה. הבית לא היה בנוי אבן, אלא טויח מבחוץ, כמו בתים נוספים בשכונה (ראה הכתבה על וילה בסן, ב'כתבות נוספות' מימין). בבית הותקנו שכלולים וחידושים ובראשם הסקה מרכזית, שהיתה אולי הראשונה מסוגה בירושלים.
הבית היה מוקד לחיי חברה תוססים. נחמה ג'ייקובס ניגנה בפסנתר כנף שרכשה בהמבורג והעמידה אותו מול החלון הפונה לשדרות בן מימון. על הפסנתר ניגנו גם נגנים מפורסמים שהגיעו ארצה ובבית התקיימו קונצרטים רבים. בגינה גידלו הבעלים ורדים ועל הגג היה שובך יונים.
בשנת 1930 הצטרף ג'ייק'ובס לסגל הבכיר של ממשלת המנדט. הוא נהרג מהפיצוץ שביצע האצ"ל במלון המלך דוד ביולי 1946. אשתו, ששהתה באותה עת בלונדון עם בתה רות, חזרה ארצה והחליטה לא לשוב לבית ברחביה אלא עברה לבית סבה ברחובות. בשנת 1956 שכלה נחמה ג'ייקוס את בנה הטייס סנדי, בתאונת בבסיס חיל האוויר ברמת דוד.

מראשי ממשלה למסוממים וחסרי בית

הבית הושכר למשרד האוצר, אשר שיכן בו את דוד בן גוריון ואח"כ את לוי אשכול. עם מותו של אשכול, כשנתמנתה גולדה מאיר לתפקיד ראש הממשלה (בשנת 1969), הוצע לה לעבור לבית אחר, חדש יותר, אולם גולדה העדיפה להישאר בבית ג'ייקובס.
המטבח רחב הידיים הפך ברבות הימים לבעל התואר 'המטבח של גולדה'. ראש הממשלה נהגה לארח בו גם את החשובים שבאורחיה, ולא מעט החלטות גורליות התקבלו בין כתליו. מחליפה של גולדה, יצחק רבין, כבר לא גר בבית הזה, כאמור, אלא ב'בית אגיון' שהפך מאז למעון הרשמי של ראש הממשלה. בשלב מאוחר יותר רכש משרד האוצר את בית ג'ייקובס והוא עתה ברשות המדינה.
מאז התפטרות גולדה עמד הבית ריק במשך יותר מ-28 שנה ושימש לחסרי בית ולמסוממים. תושבי רחביה זעמו על העזובה ששררה בבית ומחו על שהבית, שהוא רכוש ציבורי, עומד ללא שימוש. לאחרונה הוחלט על שיקום הבית והפיכתו למרכז 'יד לוי אשכול'.
אדריכלי השיקום הם פטר בוגוד ויוניס פיגרדו. בוגוד אומר, כי קומת הכניסה והמטבח נשארו כפי שהיו. 'המטבח של גולדה', שוקם על ידי חברת מטבחי רגבה. בקומה השנייה יוקם אולם הרצאות עם 60 מקומות ישיבה וספריה, ועל הגג הוספה קומה שתשמש חדר קריאה ובה מסמכים הקשורים בלוי אשכול. במהלך השיפוצים תותקן מעלית.
דוברת עמידר, רחל פרימור, מסרה כי הבית נמצא בבעלות עמידר וכי 'יד לוי אשכול' אחראית על שיקומו והפיכתו למרכז עבור מוסד ההנצחה של אשכול.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המטבח של גולדה. לא מעט החלטות גורליות התקבלו בין כתליו
צילום:לע"מ
מאז התפטרות גולדה עמד הבית ריק ושימש לחסרי בית ולמסוממים
צילום:לע"מ
צילום: שלמה ארד
קומת הכניסה תישאר כפי שהיא. יתווספו לה ספריה, אולם, חדר קריאה ומעלית
צילום: שלמה ארד
מומלצים