שתף קטע נבחר

מה עושים בעת אזעקה באמצע "שמונה-עשרה"?

שאלה:

 

מה עושים אם באמצע תפילת "שמונה עשרה" (בה אסור לזוז) יש אזעקה? האם צריך להמשיך להתפלל או יש לרוץ לממ"ד? (עידו)

 

תשובה:

 

עידו שלום,

 

בוודאי שצריך לרוץ לממ"ד (ואפשר להמשיך ולהתפלל שם).

 

בנוגע לאמירת תפילת העמידה (שמונה עשרה), נאמר במשנה, שצריך לאומרה בכובד ראש, ו"אפילו המלך שואל בשלומו לא ישיבנו, ואפילו נחש כרוך על עקבו לא יפסיק". (תלמוד בבלי מסכת ברכות דף ל). לכאורה, הכוונה היא, שגם במצב של סכנה כמו מלך העלול לפגוע במתפלל אם לא יענה לשאלתו, או נחש שיכול להכישו – בכל המקרים האלה אין להפסיק.

 

אך באמת לא כך הוא! הגמרא מביאה בעניין זה סיפור מעניין:"מעשה בחסיד אחד שהיה מתפלל בדרך, בא הגמון אחד ונתן לו שלום ולא החזיר לו שלום, המתין לו עד שסיים תפלתו. לאחר שסיים תפלתו אמר לו: ריקא, והלא כתוב בתורתכם (דברים ד') 'רק השמר לך ושמור נפשך', וכתיב (דברים ד') – 'ונשמרתם מאד לנפשותיכם', כשנתתי לך שלום למה לא החזרת לי שלום? אם הייתי חותך ראשך בסייף מי היה תובע את דמך מידי? אמר לו: המתן לי עד שאפייסך בדברים. אמר לו: אילו היית עומד לפני מלך בשר ודם ובא חברך ונתן לך שלום - היית מחזיר לו? - אמר לו: לאו. ואם היית מחזיר לו, מה היו עושים לך? - אמר לו: היו חותכים את ראשי בסייף. - אמר לו: והלא דברים קל וחומר; ומה אתה שהיית עומד לפני מלך בשר ודם שהיום כאן ומחר בקבר - כך, אני שהייתי עומד לפני מלך מלכי המלכים הקדוש ברוך הוא שהוא חי וקיים לעד ולעולמי עולמים - על אחת כמה וכמה! מיד נתפייס אותו הגמון, ונפטר אותו חסיד לביתו לשלום". (תלמוד בבלי מסכת ברכות דף לב עמוד ב).

 

ההגמון שאל בצדק, כיצד העיז אותו חסיד להמשיך בתפילתו, הרי הוא מסכן את נפשו, והתורה ציוותה לשמור את החיים?! גם התשובה שהניחה בסופו של דבר את דעתו של ההגמון, לא הייתה מועילה אם ההגמון היה הורג את החסיד עוד לפני שנתן לו אפשרות לדבר (כפי שהיה מורגל בימים ההם)

 

צריך לומר, שכנראה החסיד הכיר את ההגמון, ולכן, העז להמשיך בתפילה, וכפי שבאמת התברר שההגמון לא עשה לו דבר.

 

כך גם צריך להסביר ביחס לנחש, כלומר, מדובר בנחש (שחור) שבוודאות אינו מזיק. (אולי נחש שעשוע...), אולם, בכל מקרה אחר של סכנה, בוודאי שצריך להפסיק את התפילה ולעשות הכל כדי להינצל, ואפילו אם יש רק ספק בדבר.

 

כך מפורש בגמרא ובפוסקים: "אין המתפלל מפסיק תפלתו אלא מפני סכנת נפשות בלבד

, ואפילו מלך ישראל שואל בשלומו לא ישיבנו, אבל פוסק הוא למלך עובד כוכבים שמא יהרגנו, היה עומד בתפלה וראה מלך עובדי כוכבים או אנס בא כנגדו יקצר ואם אינו יכול יפסיק, וכן אם ראה נחשים ועקרבים באים כנגדו אם הגיעו אליו והיה דרכן באותן המקומות שהן ממיתין פוסק ובורח, ואם לא היה דרכן להמית אינו פוסק".(רמב"ם הלכות תפילה פרק ו הלכה ט)

 

במצב של היום, כאשר טילים נשלחים על ערי ישראל, הוכח כבר פעמים רבות, כי הממ"ד מציל חיים, ולכן, אין ספק שההישארות בחדר שאינו מוגן, מהווה סיכון, וצריך לרוץ לממ"ד.

 

בנוסף, ההליכה לממ"ד אינה פחותה מהליכה המותרת לארון ספרים, כדי לבדוק הלכה, וכך נכתב בהלכה בנושא: " העומד בתפלה ונסתפק באיזה דין איך יתפלל, כגון ששכח איזה דבר בתפלה - מותר לילך ממקומו למקום מיוחד ולעיין שם בספר" (חיי אדם כלל כה סעיף ט) כל טוב, בשורות טובות. (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים