המבורגר טבעוני: כך תכינו בבית
המבורגר מחומוס וטופו והמבורגר מעדשים וחצילים - לכבוד יום ההמבורגר הבינלאומי קבלו מתכונים להמבורגר טבעוני. ויש גם בונוס: מתכון ללחמניית סלק מקמח כוסמין מלא
בשנים האחרונות, נדמה שאין רשת המבורגרים ישראלית שלא מתגאה בגרסה טבעונית אחת לפחות של הקציצה הפופולרית, ומזללות המבורגרים טבעוניות למהדרין צצות פה כמו פטריות אחרי הגשם. לא ברור האם הסיבה לכך היא בריאותית, אקולוגית או מוסרית, מה שכן ברור זה שההמבורגר הטבעוני הפך להיות נפוץ ואהוב גם בקרב מי שאינם טבעוניים וסתם מחפשים לגוון מדי פעם את הג'אנק פוד שלהם כך שיהיה בריא ומזין יותר.
מרבית ההמבורגרים הטבעוניים עשויים מקטניות בשילוב פטריות או סלק, ואפילו הלחמנייה עליה מונחת הקציצה מזיקה פחות מלחמניה רגילה, ואינה כוללת ביצים ומוצרי חלב. את כל הטוב הזה מלווים רטבים טבעונים כמו מיונז טבעוני וירקות טריים.
לרגל יום ההמבורגר הבינלאומי, קבלו שני מתכונים טבעוניים לקציצה המפורסמת שקל מאוד להכין בבית, וכבונוס - יש גם מתכון ללחמניית סלק צבעונית ובריאה מקמח כוסמין מלא.
המבורגר מחומוס וטופו
השילוב המפתיע בין חומוס וטופו יוצר המבורגר עשיר מאוד בחלבון, שאפשר גם להקפיא או לצלות על הגריל.
המצרכים:
150 גר' טופו (1/2 חבילה), מגורד דק בפומפייה
2 כוסות חומוס מבושל (אפשר גם קפוא או מקופסת שימורים)
4 כפות קמח מלא (אפשר גם קמח חומוס)
2 כפות רוטב ברביקיו
3 שיני שום כתושות
4 כפות שמן זית
1 כפית כורכום
1 כפית פפריקה
1 בצל, פרוס לפרוסות
1/2 כוס בירה בהירה
אופן ההכנה:
- במעבד מזון טוחנים את החומוס ומעבירים לקערה יחד עם הטופו.
- מחממים במחבת כף שמן זית אחת, מטגנים את הבצל עד להזהבה ומעבירים לקערה.
- מוסיפים את שאר המצרכים (מלבד שמן הזית), ומערבבים היטב עד לקבלת בלילה אחידה וללא גושים.
- מכסים את הקערה בניילון נצמד, ומעבירים לשעה למקרר כדי שכל הטעמים יתמזגו.
- בעזרת ידיים רטובות קורצים קציצות שטוחות, ומניחים על גבי נייר אפייה. מזלפים את שארית שמן הזית על הקציצות, ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 20 דקות. מוציאים ושומרים בצד (אפשר גם להקפיא).
- לפני ההגשה - מחממים מחבת פסים או את המנגל, משמנים כל קציצה היטב בשמן זית וצולים על המחבת החם במשך 3-2 דקות מכל צד. מגישים חם.
המבורגר מעדשים וחצילים
המבורגר קל להכנה, עשיר בחלבון ובברזל הודות לכמות הגדולה של הקטניות מהן מכינים אותו.
המצרכים (ל-6 קציצות בגודל כף יד):
1 כוס עדשים ירוקות, מושרות במים עד לכיסוי למשך לילה
4 כפות קמח מלא
1/2 סלסילת פטריות שמפיניון
1 חציל בינוני
1 שן שום, כתושה
1 כפית כורכום
1/2 כפית קינמון טחון
1 כפית פפריקה אדומה
קורט אבקת צ'ילי
4 כפות שמן זית
2 שיני שום, קצוצות
- מרוקנים את מי ההשריה מהעדשים, ומעבירים אותן לסיר גבוה. מכסים את העדשים במים קרים, מוסיפים כפית סודה לשתיה ומביאים לרתיחה. מקפים את הקצף שנערם, ומנמיכים את האש. מבשלים במשך כ-15 דקות עד שהעדשים מתרככות. מסירים מהאש ומסננים מהמים.
- מניחים את החציל על גבי תבנית אפייה, ואופים בתנור שחומם ל-200 מעלות במשך כחצי שעה עד שהקליפה מתקשה ומשחירה. מוציאים את החציל מהתנור, וחוצים אותו לשני חצאים שווים. בעזרת כף, מוציאים את הבשר של החציל השרוף ומניחים בצד.
- קוצצים את הפטריות לחצאים, ומטגנים במחבת עם מעט שמן. במעבד מזון טוחנים את העדשים והחצילים, ומעבירים לקערה.
- מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים היטב (הבלילה אמורה לצאת מעט נוזלית ודביקה, ואל תחששו - הקציצות מתקשות במהלך האפייה). במידה שהבלילה יבשה מדי, הוסיפו 3-2 כפות מים וערבבו היטב.
- בעזרת ידיים רטובות יוצרים מהתערובת קציצות בקוטר 15 ס"מ, ומסדרים אותן על גבי תבנית אפייה. אופים את הקציצות בתנור שחומם ל-200-180 מעלות במשך כ-15-12 דקות. מגישים חם.
לחמניית סלק מקמח כוסמין מלא
אי אפשר לאכול המבורגרים בלי לחמנייה, נכון? אז הנה מתכון ביתי ללחמניות רכות וצבעוניות שיעניקו למנה שלכם שיק אלגנטי במיוחד.
המצרכים:
1 סלק בינוני
250 גר' קמח לבן
250 גר' קמח כוסמין מלא
1/2 כוס מים פושרים
1 כפית סוכר
6 כפות שמן זית
קורט מלח
קובית שמרים
לציפוי -
2 כפות סילאן
3 כפות מים
שומשום שחור
אופן ההכנה:
- מכינים את הבצק - לקערה עמוקה שופכים את הקמח והמלח, ומערבבים היטב. ממיסים את קוביית השמרים עם 3-2 כפות מים חמימים בקערה קטנה, ומוסיפים פנימה את הסוכר. מערבבים ומניחים בצד ל-10 דקות.
- קולפים את הסלק וחותכים לקוביות בינוניות, מוסיפים 3-2 כפות מים ומערבבים היטב. מעבירים למיקרוגל לחימום של 10 דקות (אפשר גם לבשל בסיר עם מים רותחים). שופכים את מי הבישול, ומעבירים את הסלק למעבד מזון עם חצי כוס מים. טוחנים היטב עד שמתקבלת עיסה אחידה ונוזלית.
- מעבירים את מחית הסלק לקערה עם תערובת הקמח, מוסיפים פנימה את תערובת השמרים ואת השמן ומערבבים היטב עד לקבלת בצק ורוד במרקם אחיד ודביק (במידה שהבצק מאוד דביק ונוזלי, הוסיפו מעט קמח).
- לשים את הבצק בעזרת הידיים במשך כ-3 דקות, מכסים במגבת ומעבירים הצידה להתפחה במשך כשעה.
- לאחר כשעה, יוצרים מהבצק לחמניות בגודל שווה, ומסדרים על תבנית האפייה להתפחה במשך כשעה נוספת (שימו לב: יש לשמור על מרווח של 10 ס"מ לפחות בין לחמנייה ללחמנייה).
- לאחר ההתפחה השנייה מכינים את הציפוי - לקערה קטנה מוסיפים את הסילאן ואת המים ומערבבים היטב. מברישים כל לחמנייה במעט סילאן, ומפזרים מעל מעט שומשום שחור. אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך כ-15 דקות.
חגי לפלר הוא בעל הבלוג "ספורטאי טבעוני"