ראש העיר ירושלים על ההתפרצות בגמנסיה: "לא צריך לעשות סיפור"
משה ליאון התייחס בריאיון לאולפן ynet להתפשטות נגיף הקורונה בגמנסיה העברית ברחביה: "ידעו שיהיו הידבקויות, כל החולים במצב קל". על הפעלת מערכת החינוך: "אנשים הגיעו לחרפת רעב, חייבים לאפשר להורים לצאת לעבודה"
ירושלים, העיר הגדולה בישראל, היא גם העיר עם מספר חולי הקורונה הגבוה ביותר שאובחן עד כה - ובימים האחרונים היא סובלת מעלייה מדאיגה בשיעור התחלואה בעקבות התפרצות הנגיף בבתי הספר. ראש העיר, משה ליאון, סיפר בריאיון לאולפן ynet על התמודדות מערכת החינוך עם המגפה והתייחס להתפרצות החמורה בגמנסיה העברית ברחביה: "אובחנו כ-160 חולים וכולם במצב קל. לא נעים, אבל לא צריך לעשות סיפור". נציין, כי לפי נתוני משרד החינוך אובחנו בגמנסיה 130 תלמידים ואנשי צוות.
לפי נתוני משרד החינוך, 74% מהתלמידים שנדבקו ברחבי ישראל הם תלמידי הגמנסיה העברית ברחביה שבירושלים, ו-35% מהמורים החולים מלמדים בתיכון זה. בירושלים עצמה נדבקו בסך הכל 30 אנשי צוות ו-136 תלמידים, מרביתם כאמור מהגמנסיה העברית.
התפרצות הקורונה בבתי הספר בישראל: נתוני משרד החינוך המלאים
קיבלת פניות מהורים שהחליטו לא לשלוח את הילדים לבית הספר?
"מצד אחד היה לחץ גדול לחזור ללימודים ובצדק, ומצד שני מה חשבו שיקרה? שהווירוס יבין את העניין וייצא בגלל שחזרנו ללמוד? אני מאמין שנחיה זמן רב בצל הקורונה, ואנחנו צריכים לחיות איתו ולהבין את ההתנהגות שלו. נכון שישנם הורים שאומרים שלא ישלחו את הילדים, אבל צריך להבין שיש גם הורים שבמשך חודשיים-שלושה לא התפרנסו כי הילדים לא הלכו לבית הספר. הם הרוב הדומם שרוצה לשלוח את הילדים, כי אחרת הם יישארו בבית".
"אני מגיב לכל מקרה לגופו", הוסיף ליאון. "הייתה התפרצות בגמנסיה העברית ברחביה, שבה ישנם 1,300 תלמידים. מדובר בתיכון כלל אזורי שמגיעים אליו תלמידים מכל רחבי העיר, והייתה שם התפרצות מהירה ביותר. באותו רגע ערכנו בדיקות, דבר שלא קרה בשום מקום בארץ. בדקנו 2,000 איש ביומיים בערב חג ובשבת. קיבלנו תוצאה של כ-160 חולים, וכל מי שבא איתם במגע נכנס לבידוד. אנחנו חייבים להמשיך הלאה. בית הספר הושבת לשבוע לפחות, אבל זה לא קשור לבתי ספר אחרים".
הורים החליטו על דעת עצמם להשבית בתי ספר אחרים בירושלים. זה מקובל עליך?
"ההגעה היא רשות ולא חובה, אף אחד לא השבית את בתי הספר. אנו נמצאים בתקופה כזאת שבה נותנים שיקול דעת גם להורים. אם הם מעדיפים שהילדים יישארו איתם בבית אני מכבד את זה, אבל בסופו של דבר עלינו לדאוג לחיים התקינים של המשק ולעשות הכל כדי שהקורונה תפגע בנו כמה שפחות".
אפשר לשמור על מרחק בכיתות של 35 תלמידים?
"אפשר לשים מסכות ולשטוף ידיים. אנחנו עושים הכל כדי לשמור על ריחוק. בוא נגיד את האמת, אובחנו כ-160 חולים וכולם במצב קל. זה לא נעים, אבל לא צריך לעשות סיפור".
מה המסר להורים בירושלים? הכל בסדר?
"אני משוחח עם ההורים ועם הוועדים, כל מי שפונה אליי אני מסביר לו. סגירת בתי הספר אפשרית רק למעט הורים שעובדים מהבית, או שלא עובדים מסיבות שונות. אנו נמצאים בתקופה שבה אלפי אנשים נותרו ללא פרנסה, אני חייב לדאוג להם כשאני מחליט אם לסגור את בתי הספר. אני רואה אנשים שנשארו בלי שקל ביד והגיעו לחרפת רעב, וחייב לדאוג להם כראש העיר ירושלים".
"כל החלטה היא מושכלת", הוסיף. "אני מאוד מתחבט, לא עומד מולך יהיר וחושב שזו ההחלטה הנכונה. אני מתחשב בכולם אבל צריך לדעת דבר אחד: עלינו להחזיר את המשק לכמה שיותר פעילות, וידענו מה יקרה. אולי לא חשבו על התפרצות בסדר גודל של הגמנסיה ברחביה, אבל זה קרה וצריך להמשיך הלאה בזהירות. בתי הספר האחרים בירושלים לא נגועים. אם יש יותר משני חולים בבית ספר מסוים, ההחלטה שלי היא לשלוח את כולם לבדיקה".
במשרד הבריאות נותנים לך את הכלים לעשות את זה?
"בהחלט, זה מה שקורה כרגע. ירושלים היא מיקרו-קוסמוס של כל מדינת ישראל, מה שקורה פה יכול לקרות גם בעיר אחרת. אני מציע לכולם לנהוג ככה".