שתף קטע נבחר

סוני משעה הפצת תקליטורים עם הגנה אנטי פיראטית

החליטה על הצעד בעקבות הסערה שעוררה טכנולוגיה למניעת העתקות ששתלה החברה בתקליטורי המוזיקה שלה. תוכנת XCP, שהוגדרה כ-Syware, חשפה את מחשבי הגולשים בהם הותקנה לסכנות אבטחה וגררה תביעה ייצוגית נגד החברה

סוני BMG, חברת המוזיקה השנייה בגודלה בעולם, הודיעה ביום ו' כי תפסיק לייצר תקליטורים בהם משולבת טכנולוגיית הגנה מפני העתקת מוזיקה לא חוקית.

 

"סוני BMG נוקטת באמצעי זהירות, ומשעה באופן זמני ייצור תקליטורים המכילים את טכנולוגיית XCP (ראשי תיבות של Extended Copy Protection)", מסרה החברה.

 

"היה עליהם להכריז על כך מיד", אמר מארק רוסינוביץ', מומחה לענייני Windows, שהיה הראשון לדווח בבלוג שלו על הקבצים הנסתרים שהותקנו במחשב שלו לאחר שניגן בו תקליטור מוזיקה. לדבריו, סוני לא הודתה כי ביצעה עוול למשתמשים, וכן לא הבטיחה שלא להשתמש בטכניקות דומות בעתיד.

 

"יש בכוונתנו לבחון מחדש את כל ההיבטים של יוזמת הגנת התכנים שלנו, כדי שנוכל להיות בטוחים כי הדבר תואם את יעדינו: אבטחה מחד ונוחות השימוש של הצרכנים, מאידך", מסרה החברה.

 

וירוס ראשון

 

ההודעה של סוני פורסמה יום לאחר גילויו של וירוס ראשון העושה שימוש בתוכנת ההגנה על מנת להתקין במחשב סוס טרויאני, לנטרל את הפיירוול ולאפשר לתוקפים להשתלט מרחוק על מחשבים, כשהוא מסתיר עצמו במחשב בעזרת היישום האנטי פיראטי של סוני, במחשבים בהם הושמעו הדיסקים.

 

ביום חמישי פירסמה חברת האבטחה Sophos כלי להסרת התוכנה של סוני, אותה היא מכנה Troj/RKProc-Fam. גם יצרנית תוכנות הפיירוול Zone Alarm, שבבעלות צ'ק פוינט, מגנה על המשתמשים מפני התוכנה. חברות אבטחה נוספות, כמו סימנטק ו-CA, הזהירו אף הן את הגולשים מפני התוכנה, והתייחסו אליה כאל Spyware, טענה אותה דחתה סוני בתוקף.

 

סוני מספקת עדכון תוכנה המגן על משתמשים מפני הווירוס, שנשלח בהודעות דואר אלקטרוני הנושאות את הכותרת "Photo Approval Deadline", והיא מציעה אותו להורדה באתרה. אגב, אותו עדכון שמסיר את הרכיב שמאפשר לווירוס להתחבא במחשב, אינו מנטרל את ההגנה מפני העתקות, וכן מונע אפשרות להאזין לתקליטור על גבי המחשב.

 

תביעה ייצוגית

  

גילוי התוכנה גרר גל עצום של ביקורת ברחבי העולם, ובעקבותיו הוגשה תביעה ייצוגית נגד החברה בקליפורניה, על פיה סוני לא יידעה את המשתמשים על כך שהיא מתקינה את התוכנה שלה בתיקיית השורש של המחשב (Root), זאת, באמצעות תוכנת Rootkit, המסווה את הקבצים בהם היא משתמשת, ולבד מן העובדה שקשה להסירה, היא מהווה סכנה בפני עצמה למחשב.

 

סוני BMG (החברה המשותפת לסוני ולתאגיד ברטלסמן הגרמני) הפיצה את תוכנת מניעת ההעתקות על גבי מגוון תקליטורי מוזיקה שהיא משווקת, ביניהם אלו של הזמרות סלין דיון ושרה מקלאכלן.

 

החברה לא מסרה כמה תקליטורים נושאים את XCP, אולם לטענתה, "טכנולוגיית XCP משולבת במספר מוגבל של כותרים". על פ הגולשים, מדובר בכ-20 דיסקים.

 

 

פוגע רק במשתמשי Windows

 

התוכנה, שאינה מותקנת על גבי מחשבי מקינטוש או נגני מוזיקה ניידים, פוגעת רק במשתמשי Windows. כאשר מאזינים לדיסק הנושא אותה במחשב מבוסס Windows, היא מתקינה עצמה באופן נסתר, ואז מגבילה את אפשרויות השימוש של המשתמש בדיסק, כשהיא מאפשרת לבצע רק מספר העתקים של הדיסק, לנגנו רק בנגנים ספציפיים ומונעת העתקת השירים לנגני iPod.

 

 

לדברי סוני BMG, היא עומדת מאחורי טכנולוגיית מניעת ההעתקות שלה, ומתייחסת אליה "כאל כלי חשוב בהגנה על זכויות היוצרים והקניין הרוחני שלנו ושל האמנים שלנו".

 

סטיב בייקר, בכיר במשרד ביטחון הפנים האמריקני, הזהיר את חברות הבידור מפני ניסיון למנוע פיראטיות באמצעות כלים הפוגעים במחשבים. "חשוב מאוד לזכור שזה הקניין הרוחני שלכם, אך לא המחשב שלכם", אמר בייקר, שלא התייחס מפורשות לסוני. בייקר, שנשא דברים בוועידה שעסקה בפיראטיות, אמר עוד כי "במאבק להגנת זכויות יוצרים, חשוב לא לפגוע בבטיחותם של המשתמשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפסיקים לשלב XCP בתקליטורים
מומלצים