שתף קטע נבחר

דו"ח: ההשקעה בשירותים חברתיים יורדת

על פי מרכז טאוב, הממשלה הוציאה בשנת 2007 רק כמחצית מתקציבה - כ-14 אלף שקל לנפש על שירותים חברתיים, לעומת 16-17 אלף בעבר. פירות הצמיחה לא הגיעו לשכבות החלשות וגם לא הופנו לרווחה, לבריאות ולחינוך

הההשקעה בשירותים חברתיים - חינוך, בריאות ורווחה - נמצאת בירידה מתמדת, והמשיכה גם בשנת 2007. כך עולה מדו"ח של מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל, שפורסם הבוקר (יום ד').

 

הדו"ח קובע כי ממשלת ישראל הוציאה בשנת 2007 על שירותים חברתיים כ-14 אלף שקל לנפש. מדובר, לפי הדו"ח, ברמה הנמוכה ביותר של הוצאה על שירותים חברתיים זה כשני עשורים, לעומת רמה ממוצעת של 17-16 אלף שקל לנפש משנות ה-90 עד תחילת שנות ה-2000 (במחירי שנת 2007).

 

ההוצאה על מה שהדו"ח מכנה "שירותים חברתיים ישירים" - בעיקר חינוך ובריאות - ירדה, לפי הדו"ח, מרמה של כ-10,500 שקל לנפש בתחילת העשור לרמה של כ-8,800 לנפש ב-2007.

 

הירידה בהיקף השירותים החברתיים חלה למרות הצמיחה המרשימה בתוצר שנרשמה בשנים 2007-2004 במשק. ההוצאה החברתית ב-2007 עמדה על 16% בלבד מהתוצר של ישראל ובכ-51% מהוצאות הממשלה (לא כולל החזר חובות). הדו"ח קובע כי שיעור ההוצאה על יעדים חברתיים בישראל הוא נמוך בהרבה ביחס למרבית המדינות המפותחות.

 

"תקציבי הפיתוח בתחומי החינוך והבריאות ירדו בשנים האחרונות", קובע הדו"ח, "בסך הכל, מופנים למטרות פיתוח רק 2% מההוצאה הממשלתית על חינוך ו-1% מההוצאה הממשלתית על בריאות".

 

יותר כסף לכולם, הרבה יותר כסף לעשירים

 עוד קובע הדו"ח כי הצמיחה שחלה בשנים האחרונות - לפני המשבר הכלכלי - התגלגלה בעיקר לכיסיהן של השכבות המבוססות. במהלך השנים 2007-2002 גדלה הכנסתו הפנויה של החמישון העליון (העשירון הראשון והשני) בכ-18.6%, ואילו ההכנסה הפנויה בחמישון התחתון (העשירון התחתון והתשיעי) עלתה באותה תקופה ב-8.5% בלבד.

 

ובכל זאת, המרכז מוצא נקודת אור אחת במצב החברתי של ישראל עד לאחרונה - האבטלה נמצאה באותה תקופה בירידה. שיעור המובטלים בישראל הגיע, לפי הדו"ח, ל-6% (פחות מ-200 אלף מובטלים) והתקרב לממוצע של העולם המערבי - 5.7%. אלא שהדו"ח מדגיש כי באותה תקופה חלה החמרה בעומק האבטלה - שיעור המובטלים שלא מצאו עבודה במשך יותר משנה הוכפל. יצויין כי דווקא החלק האופטימי של הנתונים כבר אינו אקטואלי - בשל הפיטורים ההמוניים שאירעו בארבעת החודשים האחרונים, בגלל המשבר הכלכלי.  

 

"למרות השיפור המשמעותי במצב הכלכלי בשנים האחרונות, הפערים החברתיים עדיין קשים", אומר מנהל מרכז טאוב, פרופסור דן בן דוד, "משפחות רבות מדשדשות מאחור, ומצבן צפוי להחמיר בגלל המשבר הכלכלי שבו אנחנו נמצאים. אני קורא לממשלה החדשה לבצע טיפול שורש בגורמים העיקריים לפערים החברתיים-כלכליים, הפוגעים גם בצמיחה בת-קיימה של המשק כולו. משבר כלכלי מקפל בתוכו גם הזדמנות: זהו זמן לשינוי מגמה. ניתן לנתב את הטיפול במשבר לאפיקים המחזקים את התשתיות האנושיות והפיסיות, כדי שהמדינה תמצא את עצמה אחר כך בנקודת זינוק משופרת".

 

מרכז טאוב הוא מכון עצמאי, שפעילותו ממומנת על ידי ארגון הג'וינט העולמי. בין החוקרים במרכז נמנים פרופסור ג'וני גל, ד"ר טוביה חורב, פרופסור דב צ'רניחובסקי, פרופסור יוסף קטן וד"ר שמשון שושני.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוני בישראל: יותר דיבורים, פחות השקעה
צילום: צביקה טישלר
מנהל מרכז טאוב, דן בן דוד
מומלצים