שתף קטע נבחר

נוגה הכפולה: הכוכב שחשבו שהוא שניים

השבוע מקדים כוכב הלכת נוגה (ונוס) את זריחת השמש בשלוש שעות וניתן לצפות בו ככוכב בוקר. מתי הבינו הקדמונים שמדובר בכוכב אחד שעולה בבוקר ובערב ולא בשני כוכבים שונים?

ביום שישי, 5 ביוני, הגיע כוכב הלכת נוגה למרחק הזוויתי המרבי מהשמש בתקופה זו. מרחקו מהשמש הוא עתה 46 מעלות לכיוון מערב, כך שהוא מקדים את זריחת השמש בכ-3 שעות וזו התקופה הטובה ביותר לצפות בכוכב הלכת המבהיק כאשר הוא כוכב בוקר.

 

צורתו של נוגה כצורת חצי ירח ובהירותו מאפילה על בהירות כל גרמי השמים למעט הירח והשמש. כיוון שנוגה קרוב יותר לשמש מאשר כדור הארץ (הוא מצוי ביננו לבין השמש ולכן אנו רואים את כל מסלולו סביבה), הוא לעולם לא יתרחק ממנה וייראה תמיד או בערב או לפנות בוקר. מסיבה זו ראו בו היוונים קדמונים שני כוכבים שונים.

 

הכוכב הנראה בשעות הערב היה קרוי ביוונית הספרוס, הוא שמו של הכוכב נוגה הנראה במערב ואילו בעת המופע שלו ככוכב בוקר הוא היה קרוי בשם פוספורוס – מבשר האור (ידוע יותר בשמו הלטיני, לוציפר), או בשם אאוספרוס – מבשר השחר. שם זה מקביל לשם העברי העתיק של נוגה במופע הבוקר שלו – הילל בן שחר ("איך נפלת משמים, הילל בן-שחר; נגדעת לארץ, חולש על-גוים" ישעיהו יד, יב).

 

דווקא הבבלים, שהיו בעלי ידע אסטרונומי מפותח, ידעו שמדובר בכוכב לכת אחד וראו בו את האלה עישתר, שלעתים תפקדה כאלת האהבה ולעתים כאלת המלחמה, ממש כמו נוגה שלעתים סימל את חמימות הערב ולעתים את צינת השחר. בתקופה שבה הבינו היוונים שמדובר באותו גרם שמים הם קראו לו אפרודיטה, גלגולה היווני של עישתר ושם זה התגלגל לשמה הלטיני של אפרודיטה – ונוס, שמו הרשמי כיום. נוגה גם קשור בעקיפין לקבוצת בתולה שהבבלים ראו בכוכב הבהיר שבה, ספיקה, את עישתר.

 

מה עוד קורה במערכת השמש

ביום ראשון, ה-7 בחודש, מאחר חצות ועד לפנות בוקר, אפשר יהיה לראות את הירח מתקרב אל הכוכב הבהיר אנטרס שבקבוצת עקרב. הירח יגיע לקרבה מרבית (יחלוף כחצי מעלה מצפון לאנטרס) ממש לאחר הזריחה ולכן נחמיץ את האירוע. (אפשר להיעזר במפת כוכבים מסתובבת המראה את מיקומם של קבוצות הכוכבים בהתאם לתאריך ולשעה).

 

כוכבי הלכת צדק ונפטון עדיין מצויים באמצע ריקוד הטנגו שלהם שיביא אותם לקרבה מינימלית בינם (המתרחשת אחת ל-12 שנים), והם נראים מעט לאחר חצות בתחומי קבוצת גדי בכיוון דרום מזרח. מאדים מתרחק אף הוא מהשמש ומדי יום מקדים מעט את זריחתו, כאשר הוא נראה מעל האופק המזרחי מעט לפני הזריחה מתקרב אל כוכב הלכת נוגה המצוי ממערב לו. כמוהו כוכב חמה שאף הוא נראה בשעות הבוקר במהלך השבוע תוך כדי שהוא מקדים מדי יום את זריחתו. המועד הטוב ביותר לצפות בכוכב חמה יהיה בסוף השבוע הבא (13 ביוני) – למי שאוהב להשכים קום – אז ייראה כוכב חמה מעל האופק המזרחי כשעה לפני הזריחה.

 

שבתאי, על טבעותיו המתמעטות, מצוי בקבוצת אריה והוא היחיד בין כוכבי הלכת שאפשר לראותו משך שעות הערב ועד חצות כשהוא מתקרב אט-אט אל השמש בדרכו להתקבצות עמה.

 

מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.

 

ד"ר יגאל פת-אל, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
כוכב הלכת נוגה ונוס
צילום: נאס"א
צילום: ארז ארליכמן
יגאל פת-אל - קוסמוס טלסקופים
 האגדוה הישראלית לאסטרונומיה
קוסמוס
מומלצים