שתף קטע נבחר

זירת הקניות
צילום: jupiter

אובמה יגיע לוועידת האקלים בקופנהגן

גורם בבית הלבן: נשיא ארצות הברית יגיע לקופנהגן, להשתתף בחלקה הראשון של וועידת האו"ם בנושא שינוי האקלים לפני שיטוס לקבל את פרס נובל לשלום באוסלו. דנמרק: עוד 65 ראשי מדינות אישרו את בואם

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, יגיע לקופנהגן להשתתף בוועידת האו"ם בנושא שינוי האקלים - כך אמר הערב (ד') גורם בבית הלבן. זוהי הפעם הראשונה שמתקבל אישור מגורם רשמי על בואו של הנשיא האמריקני לוועידה. לפני כשבועיים אמר אובמה כי יגיע לקופנהגן רק אם יתרשם שבואו יתרום באופן משמעותי למשא ומתן על ההסכם המתגבש.

 

הוועידה תיפתח ב-7 בדצמבר ותימשך עד ה-18 בחודש. על פי הדיווח, אובמה יגיע לבירה הדנית ב-9 בדצמבר, יומיים לאחר פתיחת הוועידה, וימשיך משם לאוסלו כדי לקבל את פרס נובל לשלום. לפי שעה לא מתוכנן אובמה לשוב לקופנהגן לאחר קבלת הפרס.

 

עוד על וועידת האקלים בקופנהגן:

 

לאחרונה הודיעו גורמים רשמיים בדנמרק כי 65 ראשי מדינות כבר אישרו את בואם לוועידה - שהיתה מיועדת במקור לשרי סביבה ואנרגיה בעיקר. הדנים מסרבים לפי שעה לפרסם את הרשימה המלאה, אך ציינו כי מנהיגי בריטניה, צרפת, גרמניה, ספרד, אוסטרליה, יפן, אינדונזיה וברזיל הודיעו על כוונתם להגיע לוועידה.

 

ישראל תיוצג בוועידה על ידי משלחת ממשלתית שתמנה כ-30 נציגים בראשות השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, ועוד משלחת פרלמנטרית של כמה חברי כנסת. בנוסף תצא מישראל משלחת של נציגי ארגוני הסביבה השונים, וגם היא תמנה כ-30 נציגים.

 

הסכם כנראה יושג - השאלה היא כמה מחייב?

בוועידה יעשו נציגים מ-191 מדינות ברחבי העולם ניסיון לגבש הסכם גלובלי במסגרתו יצמצמו המדינות השונות את פליטות גזי החממה שלהן, שלדעת המדענים תורמות להתחממות כדור הארץ. ההסכם אמור להיכנס לתוקף ב-2013, כשתוקפו של ההסכם הנוכחי - פרוטוקול קיוטו משנת 1997 - יפוג. 

 

אלא שלפי שעה מסתמן כי הפערים והמחלוקות בין הצדדים - ובעיקר בין המדינות המפותחות למתפתחות - גדולים מכדי שניתן יהיה לגשר עליהם ולהגיע להסכם.

 

המדינות המפותחות באירופה מסכימות להפחית פליטות, אך ארצות הברית מסרבת כל עוד הפחתה דומה לא תחול גם עם מדינות מתפתחות הנמצאות בצמיחה - סין, הודו וברזיל למשל. מדינות אלה, לעומת זאת, טוענות כי כל מגבלה שתוטל עליהן תקשה על הוצאת מיליוני אנשים מעוני מרוד, ושממילא רוב הייצור התעשייתי בתחומן מיועד להימכר במדינות העשירות, שם רמת החיים גבוהה פי כמה.

 

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית

מדינות מתפתחות עניות דורשות מהמדינות העשירות להפחית פליטות בשיעור של לפחות 40 אחוז מרמתן ב-1990 כדי שגם העניות יבצעו צעדים דומים, צנועים יותר. מחלוקת עמוקה אחרת היא על גובה המימון שיעבירו המדינות העשירות לעניות, כדי שיוכלו לממן, להטמיע ולהתחיל לנצל טכנולוגיות ידידותיות יותר לסביבה.

 

לפיכך חותרים מארגני הוועידה לפתרון של פשרה, וההסכם שייחתם יהיה ככל הנראה הסכם מסגרת פוליטי - ולא הסכם משפטי מחייב להפחתת פליטות. הפרטים המדוייקים - שיעור הפחתת הפליטות, היעדים העתידיים ולוחות הזמנים עבור כל מדינה - ייקבעו כנראה במהלך החודשים הראשונים של 2010. 

 

אובמה מגיע בידיים ריקות

אובמה יגיע לוועידה עם הרבה רצון טוב - אבל בלי הרבה הישגים אמריקניים בתחום הפחתת פליטות גזי החממה. בשונה ממדינות באירופה שהחלו לנקוט בצעדים ממשיים להפחתת פליטות, יוזמתו של הנשיא האמריקני נתקלה במחסום פוליטי קשה לעקיפה.

 

חוק שדחף, וקורא להפחית את שיעור הפליטות בארה"ב באחוזים ניכרים - עבר אמנם ביוני בבית הנבחרים, אך נוסח מעודכן שלו נעצר לעת עתה בסנאט, שם יש לו מתנגדים רבים. אובמה קיווה שהחוק יעבור בסנאט בחודש שעבר, כדי שמשלחת ארה"ב תגיע לקופנהגן עם קלף משמעותי להפעלת לחץ על סין והודו. אלא שהדיונים על החוק יתעכבו לפחות עד תחילת 2010 והאמריקנים יוכלו להציג לעולם בוועידה חזון שאפתני וכוונות טובות - אבל לא התחייבות מעשית.

 

אחת הסיבות שבקופנהגן לא ייחתם הסכם מחייב היא העובדה שארה"ב מגיעה לוועידה ללא חוק שנחתם בידי הנשיא. יתרה מזאת: באו"ם חוששים שכעת, בהעדר התחייבות אמריקנית רשמית להפחית פליטות, לא תמהר גם סין לקחת על עצמה מחוייבות ותסתפק בהצהרה רפה. אם לא תהיה התחייבות להפחתת פליטות משמעותית מצד ארה"ב או סין, לא תעמוד הוועידה בקופנהגן בציפיות הרבות שתולים בה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. יקפוץ לביקור
צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן
מומלצים