שתף קטע נבחר

בג"ץ על הצעת כץ לשילוט בקווי מהדרין: לא פתרון

הרכב השופטים מתח ביקורת על עמדת שר התחבורה, שהציע כי קווי המהדרין ימשיכו לפעול על בסיס שילוט. "אולי יהיה שלט נוסף נגד אלימות, וזה יפתור את האלימות באוטובוסים?" העיר בציניות השופט יורם דנציגר

שופטי בג"ץ מתחו הבוקר (יום ה') ביקורת על עמדת שר התחבורה, ישראל כץ, שהמליץ להמשיך את הפעלת קווי המהדרין על בסיס שילוט, שיסביר לציבור היכן לשבת - תוך קביעה שאין חובה לעשות  כן. במהלך הדיון העיר בציניות השופט יורם דנציגר לנציגת המדינה, דנה בריסקמן: "אולי יהיה שלט נוסף נגד האלימות, וזה יפתור את האלימות באוטובוסים?". בתיק לא צפויים דיונים נוספים עד לפרסום הכרעת השופטים.

 

קווי המהדרין - הפולמוס:

 

השופט סלים ג'ובראן אמר בדיון כי "כאשר נדרשת בעיה כלשהי בציבור, המדינה צריכה לעשות סדר. לא נראה לי שהשילוט הוא הפתרון לבעיה. מדובר בבעיה קשה, שצריכה טיפול עמוק יותר".  אף השופט אליקים רובינשטיין הביע חוסר שביעות רצון, ואמר: "נער הייתי וגם זקנתי, נסעתי שנים רבות באוטובוסים ולא היה שום צורך בהסדר. בציבור החרדי שנסע איתי, הגברים ישבו ליד גברים, ונשים ליד נשים. לא היתה שום בעיה כללית". 

 

משפיל או ראוי?

נציגת המדינה אמרה בתגובה לדברי השופטים כי "הבעיה קשה והדילמה קשה, אך הוועדה (שפעלה במשרד התחבורה - א.ג) הלכה בכיוון אחד, והשר בכיוון אחר. הסוגיה מאוד מורכבת, אנו הולכים על חבל דק, מצד אחד לא לאסור את

המצב הקיים, ומצד שני - לא לכפות אותו". היא הוסיפה שהשר הנחה את אנשי משרדו לפעול בצורה קשה במקרים של אלימות.

 

נציגת אגד בדיון אמרה: "אנו חושבים שהחלטת השר ראויה. כל נושא השילוט הופך את ההפרדה לוולונטרית. השלטים נועדו להבהיר לאותן נשים שהן אכן עולות לקן מהדרין, כדי שיידעו ולא יווצרו בעיות".

 

עו"ד עינת הורוביץ מהמרכז לפלורליזם יהודי אמרה: "אין שוני מהותי בין ההסדר שקבע השר למה שקיים כיום. המיון של כל אדם הוא דבר משפיל ופוגע, ולא ניתן להתחמק מכך שגם ההסדר הנוכחי פוגע בזכויות החוקתיות. הציבור החרדי רוצה לכפות את דעתו - שאנשים יישבו איפה שהוא רוצה. כאשר מורים לאישה לשבת מאחור זו פרקטיקה מפלה ומשפילה".

 

לאחר הדיון אמרה חברת מועצת העיר ירושלים, רחל עזריה, כי יש גם חרדים שמתנגדים לקווי המהדרין. "בית המשפט צריך לקבוע שלא תהיה הפרדה, כי בסוף נגיע גם להפרדה בין אשכנזים וספרדים באוטובוסים", טענה.

 

ההצעה: הסדר וולונטרי 

בחודש אוקטובר הגישה המדינה לבג"ץ את מסקנות ועדת משרד התחבורה בנושא ההפרדה בין גברים ונשים באוטובוסים. שר התחבורה עדיין לא אישר אז את ההמלצות, אך בהן נכתב כי "מדובר בהסדר לא חוקי". עם זאת צוין כי 

ניתן לקיים הפרדה בין גברים לנשים - וזאת לפי רצון הנוסעים, ללא חיוב.

 

והשבוע הגיש משרד התחבורה את עמדתו הרשמית. השר כץ הצהיר כי בכוונת המדינה לאפשר את ההפרדה במסגרת "הסדר וולונטרי" - הסדרים שבהם יסכימו נוסעים בקווים מסוימים להפרדה. על-פי הצעת השר, הקווים שבהם יוכלו מפעילי התחבורה הציבורית לקיים הסדרי הפרדה, הם קווים הפועלים כיום כ"קווי מהדרין" - קווי אוטובוס המשרתים בעיקר את הציבור החרדי. "אנו יוצאים מהנחה שאין פסול ברעיון האוטובוסים בהם יש הפרדה, הבאה להיענות לצרכי הציבור החרדי", דברי כץ.

 

במשרד התחבורה אף אמרו כי "יש לאפשר למפעילי התחבורה הציבורית לתלות שלטים 'מכווני התנהגות', שיהיה בהם משום הסבר ובקשה מהנוסעים לשבת בהפרדה בין המינים - תוך קביעה כי אין חובה לעשות כן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קווי המהדרין
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים