שתף קטע נבחר

מנכ"ל מש' הבריאות: מע' הבריאות על סף קריסה

מנכ"ל משרד הבריאות החדש, ד"ר רוני גמזו, ייכנס לתפקידו רק בתחילת יוני, אך כבר הוא יוצא למתקפה על הקיצוצים שמבקש משרד האוצר לבצע במשרדו, מודיע שמערכת הבריאות דקה לפני משבר ומציג נתון קשה: בישראל 70 אלף ימי אשפוז בשנה במסדרון. "בכל שנה אומרים 'לא עכשיו', אז מתי כן?", הוא אומר. מש' האוצר: "הדברים מנותקים באופן מוחלט מהמציאות"

מנכ"ל משרד הבריאות הנכנס מכריז מלחמה על האוצר: ד"ר רוני גמזו, העתיד להיכנס לתפקידו בתחילת יוני, כבר יוצא למלחמה מול משרד האוצר בנושא תקציבים, מיטות אשפוז ותקני כוח אדם. "באוצר מפחידים אותנו ואומרים שלא נקבל תקציבים", אמר היום (ד') גמזו בכנס המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות בים המלח. "מערכת הבריאות צריכה להפסיק לשתף פעולה עם החנק הזה. המערכת לא תקרוס, היא תסתדר, אך זה בא על חשבון החולים", הוסיף.

 

"אף אחד לא חושב שזו רפואה טובה"

גמזו עמד על מצוקת האשפוז החריפה בבתי החולים. "לפי הנתונים יש 70 אלף ימי אשפוז בשנה בהם נמצאים החולים בפרוזדורים של בתי החולים", אמר. "רפואת פרוזדורים היא רפואה באיכות הנמוכה ביותר. לעתים חולים נתקעים בחדרי מיון והתאוששות, יש בתי חולים שבהם חדרי המיון הם כמעט כמו מחלקות אשפוז. אף אחד לא חושב שזו רפואה ייחודית וטובה". גמזו הוסיף כי יפעל להגדיל את תקציב מערכת הבריאות בחצי מיליארד שקלים. בנוסף אמר כי יפעל להוספת 1,000מיטות אשפוז בבתי החולים.

 

בדבריו התייחס המנכ"ל הנכנס גם למדיניות משרד האוצר, המקצצת בחלק אחד של המערכת ומוסיפה תקציבים למקום אחר: "לא נסכים לקבל מיטת אשפוז אחת בלי כסף חדש למערכת. בכל שנה

אומרים 'לא עכשיו', אז מתי כן? למה האוצר צריך להגיד לי להתייעל? מתי הם יגידו 'די, התייעלתם מספיק?'. על חשבון מי אנחנו מתייעלים? המבוטח מסכים שיתייעלו על חשבונו? יש רגע שצריך להפסיק ופשוט לומר 'צריך להוסיף'. אני לא רואה ברירה אחרת.

 

בסופו של דבר, במשרד האוצר עושים הכל, משתמשים במניפולציות, מעלים מחירי אשפוז אך לא מוסיפים מיטות. הסברתי לחברים באוצר שאנחנו דקה לפני משבר. ראינו השנה את תחילתו של צונאמי כאשר חדרי מיון בכמה מבתי החולים סגרו את שעריהם ולא יכלו לקלוט חולים".

 

גמזו התייחס גם לכך שלאחרונה הוחלט להוסיף שמונה מכשירי MRI. הוא אמר כי המצב הקודם היה "פגיעה בבריאות הציבור" וציין כי יש צורך בתוספת של מאיצים קוויים למתן טיפולי הקרנות בחולי סרטן. בנוסף אמר כי לדעתו משרד הבריאות צריך להפסיק עם כפל התפקידים, שבו הוא גם רגולטור וגם מנהל בתי החולים. "צריך להקים מנהלת נפרדת שתנהל את 11 בתי החולים הממשלתיים. זה דורש זמן רב והרבה תשומת לב".

 

האוצר: הדברים מנותקים מהמציאות

במשרד האוצר הביעו תמיהה מדבריו של המנכ"ל הנכנס: "התפלאנו מאוד לשמוע את דבריו של ד"ר רוני גמזו הצפוי להיכנס לתפקידו בחודש הבא, המנותקים באופן מוחלט מהמציאות.  

 

במהלך השנים האחרונות ניתנו למערכת הבריאות תוספות תקציב משמעותיות מאוד - בכל קנה מידה - גם מקומי וגם בינלאומי. כך לדוגמא, ניתנו במהלך שלוש השנים האחרונות כ-1.5 מיליארד ש"ח לתוספת טכנולוגיות לסל שירותי הבריאות - דבר המציב את ישראל בראש רשימת המדינות מבחינת היקף סל שירותי הבריאות הניתן לאזרח. חשוב לדעת, שתרופות רבות הנמצאות במימון ציבורי בסל הישראלי אינן נכללות בסלי התרופות של מדינות מפותחות מישראל.  

 

מעבר לכך, כפי שהתבטא, בין היתר, בתלוש המשכורת של המנכ"ל הנכנס, בעקבות בוררות הרופאים עולה שכרם של הרופאים ב-25%. תוספת שכר זו משקפת סדרי עדיפויות מעוותים של מערכת הבריאות, שברגעי ההכרעה מעדיפה תוספת לשכר הרופאים הבכירים במקום תוספת שירותים לחולים. קל להתלונן על ידו הקפוצה לכאורה של האוצר אחרי שהכיסים של הרופאים התמלאו.  

 

לעניין הטענות על שיעור המיטות הנמוך בישראל ביחס למדינות אחרות - ההשוואה אותה מציג המנכ"ל הנכנס מעוותת. לא ניתן לערוך השוואה פשטנית בין ישראל למדינות ה-OECD בשל התפלגות הגילים השונה: בישראל האוכלוסיה צעירה הרבה יותר ומטבע הדברים צורכת הרבה פחות שירותי אשפוז . זאת מעבר להעדפה התקציבית הברורה לשירותי קהילה וטכנולוגיות רפואיות הקיימת בישראל.  

 

לצערנו, ההצעות לתוספת המשאבים אותן מציע המנכ"ל הנכנס משקפות את ניגוד העניינים החמור בו מצוי משרד הבריאות דרך קבע , ומנהליו בפרט, וזאת בשל

בעלות המשרד על בתי החולים והעובדה שעל פי רוב, מנכ"לי המשרד הם מנהלי בית חולים לשעבר ולעתיד. ניגוד עניינים זה מונע מהמנכ"ל הנכנס לגבש המלצות לטובת כלל המערכת.  

 

אין חולק על כך שהחולים יכולים להשיג תועלת רפואית רבה יותר באמצעות פיתוח שירותים טובים בקהילה, אשר ימנעו ממצבם הרפואי להתדרדר, על פני אשפוז חסר תוחלת של קשישים במחלקות פנימיות כאשר מצבם הרפואי הופך אקוטי.  

 

אנו מקווים כי לאחר שהמנכ"ל יכנס בפועל לתפקידו וילמד את העובדות לעומק, הוא יפסיק להמליץ המלצות התואמות את האינטרסים של מנהלי בתי החולים בלבד ויהיה לו העוז להמליץ על הקצאת משאבים הטובה לכלל הציבור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חולים במסדרון בברזילי. מצב שנמשך 70 אלף ימי אשפוז בשנה
צילום: צפריר אביוב
"דקה לפני משבר". ד"ר רוני גמזו
צילום: זיוה ליטבק, המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים