שתף קטע נבחר

בגלל הסכסוך: 800 עובדים טורקים יוחזרו לארצם?

ענקית הנדל"ן הטורקית יילמזלר, המקימה פרוייקטים בישראל, מעסיקה עובדים טורקים תמורת ייצוא ביטחוני לאנקרה. ההסכם מסתיים ב-1 לינואר, כך שהממשלה יכולה לגרש את העובדים. המנכ"ל: "אנחנו אוהבים את ישראל, אבל העובדים חיים בפחד"

האם בשבועות הקרובים צפויים 800 עובדי בניין טורקים לאבד את מקומות עבודתם ולחזור לטורקיה? כך טוענת ענקית הנדל"ן הטורקית יילמזלר, המעסיקה בישראל את העובדים הללו. 

 

יחסים רעים:

 

ממשלות ישראל וטורקיה חתמו ב-2003 על הסכם רכש גומלין (אופ- סט), שבמסגרתו סיפקה תע"ש הישראלית ציוד תעשייתי וביטחוני לטורקיה, ובתמורה, ישראל איפשרה ליילמזלר הטורקית להעסיק כאן עובדים. שכר העובדים הטורקים מוכר לטובת הקטנת החוב הטורקי לישראל.

 

ההסכם מחודש מדי שנה ב-1 לינואר. אבל בשנה האחרונה, עקב המתיחות הפוליטית בין המדינות, משהה ממשלת טורקיה את תשובתה לגבי ההסכם, ונכון להיום היא טרם אישרה אותו. העובדים, שנוכחותם בארץ מאושרת על סמך ההסכם, יהפכו, איפוא, ביום ראשון הבא לשוהים בלתי חוקיים.

 

"אני עובד בישראל כבר 15 שנה, גר ברמת גן ומרגיש כאן כמו בן בית. אני אוהב את ישראל", אמר ל-ynet מנהל החברה בישראל, אחמד אריק, "העובדים שלנו מתפרנסים כאן וזה עושה טוב ליחסים בין המדינות. אבל כרגע הכל בחוסר ודאות מוחלט. אנחנו עובדים עדיין על פרוייקטים שכבר התחלנו, בהיקף של מאות מיליוני שקלים, אבל לא חותמים על שום דבר חדש. העובדים מפחדים נורא. כל הזמן שואלים מה יהיה, האם יגרשו אותם?"

 

מה אתה חושב על הפרובוקציות שביצע הנשיא שלכם, רגי'פ טאיפ ארדואן, נגד ישראל, שיצרו את המשבר הפוליטי?

 

"עזוב אותי מפוליטיקה. אני מקווה שהיחסים יחזרו להיות טובים והכל יסתדר. חבל לריב".

 

מבחינה חוקית, הממשלה יכולה, ואף צריכה, לגרש את העובדים הללו כבר בשבוע הבא. ואולם, גורם ממשלתי אמר, כי "ניתן להעריך שהעובדים הללו לא יגורשו, אלא יישארו כאן בלא הכרעה רשמית לכאן או לכאן, עד שיתברר לאיזה כיוון הולכת ההתרחשות הפוליטית בין המדינות. זה מצב שלא טוב לאף אחד".

 

יילמזלר פועלת בטורקיה, בישראל וברומניה. עסקיה בישראל מתקיימים כבר למעלה מ-20 שנה. אחדים מבכירי החברה ומבעליה הם אישים ידועים בפוליטיקה הטורקית, המתנגדים לממשלתו של ארדואן בלא קשר לעניין הישראלי, וכעת הם אף מאשימים אותו בפגיעה בעסקיהם. מנכ"ל החברה ומייסדה, אחמט ראיז ילמז, אף הגיש תביעה נגד ממשלת טורקיה שבו התלונן על כך שהפרובוקציות של ארדואן פוגעות בעסקי החברה.

 

בין הפרוייקטים שהחברה מעורבת בהן בישראל: בתל אביב - פרויקט YOU, מרכז עזריאלי, ומגדל האשפוז בבית חולים איכילוב; בירושלים - מגדל האשפוז בבית החולים הדסה עין כרם והאגף החדש של מוזיאון ישראל; בצפון - מתקן הסינון הענק בעמק בית נטופה ועוד עשרות פרויקטים למגזר הפרטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנות נגד ישראל באינסטנבול
צילום :AP
מומלצים