שתף קטע נבחר

"התושבים צריכים לחזק מבנים. זאת בעיה שלהם"

על רקע הרעש בניו-זילנד, מבהיר שוב יו"ר הוועדה להיערכות לרעידות אדמה, ד"ר אבי שפירא: "המדינה לא יכולה לחזק עשרות אלפי מבנים פרטיים העלולים לקרוס ולגרום להרג המוני. זו הוצאה של 10,000 שקל עד 50 אלף שקל, זה לא בשמיים"

רעידת אדמה כמו שפקדה הבוקר (ג') את ניו-זילנד - בעוצמה 6.2-6.3 בסולם ריכטר, יכולה להתרחש גם בישראל. ייתכן שהיא בכלל לא תגרום לנפגעים, ובמקרה הגרוע היא תגרום לנזק דומה לזה שנגרם שם - כך מעריך ד"ר אבי שפירא, יו"ר הוועדה הבינמשרדית להיערכות לרעידות אדמה, בשיחה עם ynet.

 

  • הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים

 

לדברי שפירא, "מדובר ברעידת אדמה קלה יחסית, שעשויה לגרום נזק רק אם מוקד הרעש נמצא ממש מתחת לבתים, כפי שקרה בניו-זילנד. אני לא מכיר מספיק טוב את שיטות הבנייה שם, אבל מדובר בנזק קטן יחסית למה שקרה במקרים דומים במדינות אחרות, כמו איטליה, למשל, כך שנראה לי שהבנייה שם הייתה די טובה".

 

בישראל חלק גדול מהבתים בנויים גרוע, על עמודים. זה אומר שרעש כזה יגרום בישראל לנזק חמור יותר?

 

"הסבירות שרעש כזה יגרום כאן לנזק קטלני היא אפסית. היו כאן כמה וכמה רעידות אדמה כאלה והמוקד שלהן לא היה בתוך עיר. הערים היחידות בארץ שמוקד הרעש עלול, במקרה נדיר, להיות ממש בתוכן, הן בבקעת הירדן, כמו בית שאן ויריחו, ואלה ערים קטנות מאוד, כך שאני לא חושב שעלול להיגרם בהן נזק קטלני יותר מאשר בניו-זילנד מרעידה קטנה כזאת". 

 

על מה מבוססים תסריטי האימים שמדברים על רעש שיגרום בארץ להרג של עשרות אלפים?

 

"על החשש מרעידת אדמה של 9 בסולם ריכטר. זה בהחלט יכול לגרום לאסון ענק".

 

מותחים ביקורת קשה על כך שאתם לא עושים דבר כדי למנוע אסון כזה. אתם מחזקים מבני ציבור, אבל רוב האנשים נמצאים בבתים פרטיים ואתם לא עושים דבר כדי לחזק אותם.

 

"אף מדינה בעולם לא מחזקת על חשבונה בתים פרטיים. אין מדינה בעולם שיש לה תקציב מספיק לשם כך, ודאי לא ישראל. זה התפקיד של האזרחים, לא של המדינה".

 

מנהל מינהל התכנון לשעבר במשרד הפנים, שמאי אסיף, אמר שרעידת אדמה מסכנת בעיקר את בית שאן, קרית שמונה, צפת ואילת, וכולן ערים קטנות שבנויות גרוע, על עמודים, עם תושבים עניים שאינם יכולים לחזק את בתיהם, והציע לעשות להן פינוי-בינוי מרוכז.

 

"אני לא מסכים עם הקביעה הזאת. רעידת אדמה קשה יכולה למוטט ערים שלמות בגוש דן ובמפרץ חיפה. האם המדינה יכולה לעשות פינוי-בינוי לכל הבניינים בארץ? התושבים צריכים לחזק בעצמם. זאת בעיה שלהם".

 

 

"אין פיתרון לכל בעיה בעולם"

תמ"א 38 נועדה לגרום לאנשים לחזק את בתיהם, ובינתיים חוזקו רק כמה עשרות בניינים.

 

"אפשר לחזק בניין גם בלי כל הקשקושים של תמ"א 38. היא מיותרת. אפשר פשוט לבנות קירות חזקים מסביב לקומת העמודים. זה שיפוץ שעולה בין 10,000 ל-50 אלף שקל למשפחה, והדיירים יכולים להמשיך לגור בינתיים בבית. זה לא בשמיים. האם משפחה ישראלית ממוצעת ממעמד הביניים לא נוסעת מדי כמה שנים לחו"ל, ולא מחליפה מכונית? זאת הוצאה בסדר גודל דומה לטיול או למכונית ישנה. למה שאנשים לא יוציאו סכום כזה כדי להבטיח את החיים שלהם?"

 

ומה יעשה מי שאין לו סכום כזה?

 

"אני יודע שיש הרבה אנשים שאין להם סכום כזה ולא מזלזל בכך. זאת בעיה. אין פיתרון לכל בעיה בעולם. זה לא אומר שמי שיש לו כסף לא צריך לדאוג להבטיח את חייו ולחזק את ביתו".

 

אתה מדבר על כך עם דיירים? אתם יוזמים הסברה כלשהי בנושא?

 

"אנחנו עושים המון קמפיינים להסברה, כולל השיחה הזאת, ואני גם מנהל שיחות הדרכה עם ועדי בתים. אני מנסה לשכנע אותם לחזק את הבתים שלהם ולא מצליח להבין את ההתנגדויות. עד כה חוזקו רק כמה בניינים בירושלים וכמה בניינים במרכז, בנוסף לאלה שחוזקו במסגרת התמ"א, מתוך עשרות אלפי מבנים. זאת טיפה בים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניו זילנד לאחר רעש האדמה
צילום: AFP
ניו זילנד, הבוקר
צילום: רויטרס
מומלצים