שתף קטע נבחר

לא רק בבקבוקים: איפה עוד מסתתר ביספינול A?

משרד הבריאות בישראל כבר אסר על שימוש בבקבוקים לתינוקות המכילים ביספינול A, אך הכימיקל מסתתר גם במקומות אחרים בבית - מכלים לאחסון מזון, מוצצים ובקבוקי מיץ. איך עושים בהם שימוש בריא ומצמצמים את החשיפה המשפחתית לרעלים?

האם השימוש בכלי פלסטיק מסוכן מחדיר כימיקלים רעילים לאוכל של ילדיכם? ייתכן שכן. אך השאלה האמיתית היא עד כמה מסוכנת החשיפה היומיומית הממוצעת לכימיקלים האלה עבור ילדים ותינוקות - וגם למבוגרים.

 

אחת המחלוקות הגדולות יותר נוגעת לכימיקל ביספינול A, או BPA, שבעבר נעשה בו שימוש בעיקר בבקבוקי פלסטיק, מכלי מזון עשויים פלסטיק וחלקי אלומיניום. ידוע כבר שנים כי כמות מסוימת של BPA דולפת לאוכל, וכי לרוב האנשים יש כמות זעירות של BPA במחזור הדם ובשתן שלהם.

 

עם זאת, מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) קבע כי החשיפה השגרתית לחומר נמוכה מכדי להיות מסוכנת לבני אדם.

 

מה עוד ידוע על ביספינול A?

 

בשנת 2008 החלה התקשורת למקד את תשומת הלב ב-BPA. עשרות מחקרים קישרו בין BPA לבעיות בריאות קשות, כולל סרטן השד, השמנה, פגיעה הורמונלית והאצת ההתפתחות המינית. בקנדה, באיחוד האירופי וגם בישראל אסרו את השימוש בחומר בבקבוקי תינוקות, אך עדיין משתמשים בו בבקבוקי מים מפלסטיק, בפחיות שתייה ובמוצרים אלקטרוניים.

 

מחקר שפורסם בכתב העת של האיגוד הרפואי האמריקני מצא כי מבוגרים שבשתן שלהם רמה גבוהה של BPA נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סוכרת, מחלות לב ומחלות כבד.

 

מחקר עדכני שפורסם בכתב העת Pediatrics מצא כי בנות שנחשפו כעובריות לביספינול A נתונות בסיכון גבוה יותר לפתח היפראקטיביות, אגרסיביות ודיכאון, יותר מאשר בנים בגילאים דומים. במחקר נבדקו 244 דגימות שתן של נשים בהריון, לאחר הלידה ולאחר שלוש שנים גם של הבנות שנולדו. אצל הנשים נמצא BPA ב-84% מהדגימות, ואצל הבנות ב-96% מהדגימות, מה שמעלה את החשש שעוצמת הבעיות עולה ככל שרמת ה-BPA עולה.

 

בישראל אסרו את השימוש בחומר ביספינול A בבקבוקי תינוקות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בישראל אסרו את השימוש בחומר ביספינול A בבקבוקי תינוקות(צילום: shutterstock)
 

כיצד אפשר להפחית את החשיפה לכימיקלים בקרב בני המשפחה כולה?

 

1. צמצמו את השימוש בכלי פלסטיק

המעיטו בשימוש בכלי פלסטיק עבור אחסון מזון והגשתו, והעדיפו במקומם כלי זכוכית או קרמיקה. שימו לב לכך במיוחד כשמדובר בכלים המיועדים לחימום במיקרוגל.

 

2. אל תחממו כלי פלסטיק במיקרוגל

גם אם כלי הפלסטיק נושא את הסימון "מתאים למיקרוגל", הימנעו מחימום שלו או של בקבוק לתינוקות במיקרוגל. מחקרים מראים כי חימום של מכלי פלסטיק מגביר את כמות ה-BPA וכימיקלים אחרים הדולפים אל המזון.

 

3. שננו את המספר 5-4-1-2

בתחתית של רוב כלי הפלסטיק טבוע מספר המציין מאיזה סוג פלסטיק הוא עשוי. כלים שעליהם הספרות 5, 4, 1 או 2 מכילים רק מעט BPA או כלל לא. אם מצאתם כלים שעליהם ספרות אחרות - הפסיקו להשתמש בהם.

 

4. עברו לפלסטיק רך

אם אינכם מצליחים לאתר מספר בתחתית כלי הפלסטיק, העדיפו כלים העשויים מחומר פלסטי גמיש יותר. BPA מצוי בדרך כלל בכלים קשיחים ועמידים יותר, כמו בעטיפות תקליטורים ובקבוקים לתינוקות. כלים פלסטיים רכים יותר מכילים בדרך כלל פחות כימיקלים.

 

5. ותרו על אוכל משומר

העדיפו מזון טרי או קפוא על פני מזון המגיע בקופסאות שימורים, אשר לחלקן מכסים או שוליים העשויים פלסטיק. גם מכלי פלסטיק המכילים משקאות או מרקים כוללים בדרך כלל BPA, ועדיף לבחור ככל האפשרות באריזות קרטון.

 

6. קנו מוצצים ובקבוקים נטולי BPA

יותר ויותר מוצרים המיועדים לתינוקות ונטולי כימיקלים מצויים היום בשוק - העדיפו להשתמש באלו על פני אחרים. 

 

ובכל זאת, לבסוף - הירגעו מעט. כשמדובר בתינוק או בפעוט שלכם, כנראה שבכל זאת ישנן דאגות חמורות יותר מאשר כמויות מזעריות של כימיקלים שחדרו למזון.

 

תאונות בית למיניהן עלולות לגרום נזקים גדולים, לכן הקפידו על הכללים ככל האפשר אך אל תשכחו להביט בתמונה הכוללת של בריאות ילדיכם.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בשל גודל גופם הקטן, תינוקות נמצאים בסכנה גדולה יותר אפילו בחשיפה לכמות מעטה של הכימיקל
צילום: shutterstock
מומלצים