שתף קטע נבחר

נדידת החורף בערבה: הזדמנות מצוינת לעוף דרומה

כמיליארד בעלי כנף יחכו לכם בסוף השבוע הקרוב בפסטיבל הצפרות בערבה, לפני נדידתם לאפריקה. הזדמנות לרדת דרומה, לפגוש בפלמינגו, להתפעל מעופות דורסים ולהאזין לציפורי השיר

ישראל הופכת עם השנים למעצמה מעופפת. יתכן שהיינו כאלה מאז ומתמיד אלא שלא טרחנו להרים את המבט אל על כדי לצפות בלהקות הציפורים הנודדות. ואולי בכל זאת משהו השתנה והן התאהבו בנו.

 

הציפורים הנודדות גודשות את אתרי הנדידה בשנים האחרונות ואנחנו מנסים להתעופף איתן מאתר לאתר. בשבוע שעבר החל פסטיבל הצפרות בצפון, ובסוף השבוע הקרוב 10-8 בדצמבר מתקיימים אירועי "חורף של ציפורים בערבה". סיורים מודרכים בעקבות הנדידה, סדנאות ציור בטבע, צפייה בסרט טבע ייחודי וטיולים לאור ירח יתקיימו במקביל בערבה התיכונה ובערבה הדרומית.

 

עוד בערוץ התיירות:

בעונת הנדידה החורפית מגיעות כמיליארד ציפורים למה שמכונה "צוואר הבקבוק". ארץ ישראל הצרה והקטנה היא אזור המפגש בין אירופה, אסיה ואפריקה. 280 מינים שונים של בעלי כנף בוחרים לעזוב את אירופה המושלגת ולהדרים דרך ארץ ישראל למדבריות שחומן לא פג. אגמי המים, בריכות הדגים, הנחלים ואזורי המעיינות מתמלאים בציפורי שיר, עופות מים, ברווזים, חופמאים, חסידות,פלמינגו, עופות דורסים ועופות דואים. הן מגיעות לערבה ולאילת ושם בנקודה האחרונה לפני הפרידה הן מחפשות נופש פעיל. הרבה אוכל ומנוחה לכנפיים היגעות.


חורף של ציפורים. זנבנים בשמורת שיזף (צילומים: רונית סבירסקי)

 

סוכריה ורודה - הפלמינגו

בריכות המלח הנמצאות כ-10 קילומטרים צפונית לאילת, על כביש 90, הפכו לבית גידול עבור חופמאים, אנפות, לבניות ושחפים. אבל הסוכרייה הוורודה הן להקות הפלמינגו שהחלו לפקוד את ארצנו לפני 20 שנים ומספרן הולך וגדל מדי חורף.

 

זה התחיל כשהביצה הגדולה של אגם רומיה באזור איזמיר בטורקיה סבלה מהתייבשות. הפלמינגו חיפשו תחליף ושינו כיוון לבריכות המלח בערבה. בשיא העונה כיום נספרים בין 800-500 פרטים ובדומה לתופעת העגורים גם הם מתחילים להבין שיש פה שפע של מזון, מים ובטחון וחלקם החליטו להישאר כאן ואפילו לקנן. הצפרים כבר הצליחו למנות כבר כמה עשרות קינים אבל עדיין ללא הוטלו בהם ביצים.

 

להביט בציפורי הפלמינגו על רקע הרי אדום כשהן ניצבות על רגליהן הדקות זו תמונה שלקוחה מסרטי טבע. הן עומדות בשלווה עטופות בנוצות הוורדרדות ומחפשות במקורן סרטנים קטנים. הסרטנים הם אלה שמעניקים לפלמינגו את צבען הוורוד.

 

בין העופות הבוגרים אפשר לצפות בצעירים שנוצותיהם עדיין אפורות. כל הורה מזהה את גוזלו לפי צליל ציוצו. בסמוך לבריכות הוקם מצפור שמאפשר צפייה בציפורים מבלי למשוך את תשומת לבן. באמצעות משקפת שדה אפשר לראות אותן עסוקות באיתור הסרטנים ובשעת בין הערביים על רקע הרי אדום הנצבעים באדום והבריכות הכחולות בוורוד שנעשה עוד יותר עז. תמונות הטבע המרתקות שמספקים הפלמינגו מהוות רקע לסדנאות ציור שיתקיימו בסמוך לבריכות המלח. סדנה נוספת שעוסקת בציורי טבע תיערך בשמורת שיזף.

 

הסרט "ציפורים נודדות", יוקרן במתנ"ס ספיר ביום חמישי ערב פתיחת אירועי הצפרות וביום שישי במתנ"ס אילות. זהו סרט דוקומנטרי שזכה בפרס סזאר בצרפת והוא פרויקט של השחקן הצרפתי ז'אק פרין שכתב, הפיק וביים את הסרט כמעט ללא מילים. הוא הצליח לתעד את תלאות נדודי הציפורים מנקודת מבטן. הצילומים התפרשו על פני 40 מדינות ונמשכו ארבע שנים. 450 אנשי צוות, 17 טייסים ו-14 צלמים עקבו אחרי להקות ציפורים ממינים שונים שהתרגלו לגדודי הפפראצ'י המלווים אותן.


פלמינגו על רקע הרי אדום (צילום: ג'ו קוט) 

 

פארק הצפרות

ביום שישי, 9 בדצמבר יתקיים סיור מודרך בפארק הצפרות באילת. המסלול עוקב אחרי תחנות שונות שבהן שוהות הציפורים בערבה ומתחיל בפארק הצפרות באילת, ששימש בעבר כמזבלה העירונית. האתר הוקם ב-1990 ביוזמה משותפת של קק"ל, עיריית אילת, החברה הממשלתית לתיירות והמרכז הבינלאומי לצפרות באילת. המזבלה מוחזרה, הפסולת נקברה, אדמה נקייה הובאה למקום צמחייה מדברית נשתלה בשטח.

 

באתר הוכשרו פינות ישיבה, שבילי הליכה ושתי בריכות מים, מתוקים ומלוחים. בבריכת המים המתוקים ניתן לצפות בטבלן גמדי, שרשיר, סופית, רלית, אנפית סוף, גמדית ועוד. בבריכה המלוחה יש מיני חופיות, חופמאים וביצניות. מעל מרחפים שקנאים, חסידות ודורסים.

 

בין שתי הבריכות סככת הדרכה דמוית נגמ"ש המשמשת כאנדרטת זיכרון שיזמו בני משפחתו וחבריו של אדרון עמר ז"ל, שנהרג עם חמישה מחבריו בפעילות צה"ל בציר פילדלפי במאי 2004. בפארק פועלת תחנת טיבוע ומעקב אחר ציפורים נודדות ויחידה לטיפול בציפורים שנפגעו בטבע. בנוסף לעבודות המחקר הנערכות במקום, עוסק המרכז גם בשמירת טבע, איכות סביבה ותיירות אקולוגית. הכניסה מכביש הערבה בכניסה הצפונית לעיר. פונים שמאלה למסוף הערבה ע"ש רבין, נקודת הגבול עם ירדן. לפני המסוף פונים ימינה לפארק.


 

פארק הצפרות באילת

 

סיור בפארק תמנע

במסגרת פסטיבל הצפרות יתקיימו סיורים בפארק תמנע. הפארק משתרע על פני 60 קילומטרים רבועים וצורתו דומה לפרסה. הצוקים הנישאים שהתרוממו אל על בפעילות געשית יוצרים פנורמת נוף מרשימה. פיתוח ושדרוג הפארק שנעשה במשך השנים על ידי קק"ל מאפשר למטיילים לסייר בו גם בתקופת השיטפונות בנגב. הם בנו גשרים "איריים" וסללו כבישי אספלט המאפשרים נסיעה וגישה קרובה לכל אתרי הפארק. ממערת הקשתות לפירי הכרייה ולגלריות שמהן הפיקו את הנחושת בתקופה הקדומה. ישנם במקום לוחות הסבר על התופעות השונות ותהליכי הכרייה.

 

המסלול עובר במערת הכורה המצרי, ממנו מטפסים אל מרפסת תצפית וזוחלים בפירי הנחושת העתיקים. בורות עמוקים ומגודרים מסתירים בבטן האדמה מחילות ארוכות שמהן הפיקו את הנחושת והעלו אותה על פני הקרקע. המסלול ממשיך דרך הפטרייה הענקית שנוצרה בשטח כתוצאה מבלייה של אבני חול אדומות.


שחזור התכת נחושת בפארק תמנע

 

במתחם הצופה אל הפטרייה הוכשר שטח בנוי והוצבה פטרייה בגובה אדם שמהווה העתק מדויק לפטרייה המקורית. היא אמנם משמשת כפריט עיצובי אבל יעודה הוא לאפשר לעיוורים לחוש את צורתה, את מגע הסלע וגרגרי החול והקוורץ.

 

הדמיית שיטת הפקת הנחושת מתבצעת לעיני המטיילים. בשטח הותקנו טאבון אבן שנושא סימני פיח ולידו מפוחי אוויר גדולים המשמשים כחלק מן ההדגמה. שביל עפר שחלקו סלול עובר בין האתרים השונים. חולפים על פני גבעת העבדים שבה הקיפו הכורים את עצמם בחומה כנגד מעשי שוד של הבדואים ומסיימים באגם המלאכותי שלצדו הוקם אוהל מועד משוחזר.

 

אורחי הלינה בערבה ייהנו מכל הפעילויות ללא תשלום. פרטים נוספים באתר האינטרנט . 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לצפות במיני ציפורים שונים. פארק הצפרות באילת
צילום: רונית סבירסקי
סיור לילי תמנע
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים