שתף קטע נבחר

דו"ח: ההשקעה בנדל"ן למשרדים נחתכה בחצי

בזמן שחברות הנדל"ן עסוקות בבנייה של קניוני פאר ומגדלי משרדים, דו"ח חדש מעלה כי ברבעון הראשון של השנה חלה ירידה של 20% בהיקף ההשקעה של יזמים בשוק הנדל"ן המניב, לעומת 2011. גם המשקיעים הזרים בורחים

בזמן שחברות הנדל"ן הגדולות עסוקות בבניית מגדלי משרדים וקניונים מפוארים , שוק הנדל"ן המניב (משרדים ומסחר) דווקא במגמת ירידה. דו"ח חדש מעלה כי ברבעון הראשון של 2012 חלה ירידה של כ-20% בהיקף ההשקעה של יזמים בשוק הנדל"ן המניב בישראל, לעומת הרבעון המקביל ב-2011. כך חושף דו"ח פנימי של קבוצת התיווך והייעוץ מאן נכסים, המייצגת בישראל את ענקית ייעוץ הנדל"ן הבינלאומית CBRE.

 

עוד כתבות בנושא מגדלי משרדים בערוץ הנדל"ן :

 

הדו"ח קובע כי הירידה נגרמה בעיקר על רקע מצוקה בתזרים המזומנים של לא מעט יזמי נדל"ן בשוק המניב. הנתונים מבוססים על סקר שוק שהקיף עשרות פרויקטים בתחום המניב ברחבי המדינה. כמו כן, מעריכה מאן נכסים כי החלטת נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, אתמול (ב') להוריד את הריבית אינה מקלה על יזמים גדולים בענף הנדל"ן, מכיוון שהגופים הפיננסיים נמנעים כיום מלתמוך באשראי בשוק זה ומקשים מאוד על יזמים להיכנס לפרויקטים חדשים בתחום המניב.

 

עוד עולה מהדו"ח כי מתחילת 2012 חלה צניחה של כ-50% בהשקעות של זרים במיזמי נדל"ן מניב בישראל; כאשר בכל הנוגע לערים שעניינו את הזרים במיוחד - תל-אביב, ירושלים, הרצליה, נתניה ואשדוד - חלה ברבעון הראשון של 2012 ירידה של יותר מ-30% בהיקף ההשקעה לעומת התקופה המקבילה.

 

במדינות אחרות הבנקים יותר תומכים

ג'קי מוקמל, בעלי מאן נכסים, כתב בדו"ח כי "חוסר היכולת להשיג כספים ואשראי עלול להחמיר במהלך המחצית השנייה של 2012, אם לא תירשם הפתעה לטובה". להערכתו, "הפגיעה בשוק הנדל"ן המניב בישראל נובעת גם מכך שבמדינות אחרות ישנן הזדמנויות עסקיות בפרויקטים גדולים, והבנקים פתוחים יותר למתן מימון ותמיכה". מוקמל סבור כי התשואה הממוצעת בענף המשרדים עומדת כיום על כ־7.5%–8%.

 

במסמך הוא מציע כמה כלים להתמודדות עם הרעת מצבו של שוק המשרדים הישראלי: "הבנקים או בנק ישראל חייבים להקים מנגנון שייתן עדיפות למימון פרויקטים בשוק המניב. זאת, כמובן, לאחר בדיקה מדוקדקת של כל פרויקט ופרויקט". להערכתו, "השוק המניב בישראל משווע היום למימון של 10-15 מיליארד שקל כדי לאפשר חזרה להיקף פעילות ענפי ברמה דומה לזו שנרשמה ב-2010".

 

מוקמל בחן חלופות לאישוש השוק, והוא כותב למשקיעים הזרים והמקומיים כי "הפתרון המיידי לשיפור ענף המשרדים הוא שינוי ייעודם של כמה בנייני משרדים ותעשייה קלה, שנמצאים בתחום איגוד הערים בגוש דן, לבנייני מגורים לזוגות

צעירים ולסטודנטים. מדובר ביותר מ-250 אלף מ"ר, והכוונה היא לנכסים כגון כלבו שלום, בית אל על, בית כלל, בית מגדלאור, בית גיבור בתל אביב ואחרים". להערכתו, מהלך כזה ייצר 3,000-4,000 יחידות דיור באזור גוש דן, ואם תינתן מוטיבציה לדיירי המשרדים הישנים לעבור למשרדים החדשים שנבנים כיום, הדבר יעזור בהאצת שוק הנדל"ן וימנע קיפאון.

 

יצוין כי עיריית תל-אביב בוחנת בשנתיים האחרונות פתרונות בתחום הסבת מבנים. בין השאר, היא אישרה פרויקט להסבה למגורים של בניין משרדים במגדל בית גיבור שבאזור טיילת הרברט סמואל בתל אביב. 60% מהבניין אמורים להפוך למלון ו־40% למגורים, אולם הליכים בירוקרטיים שונים תוקעים את מימושה של התוכנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירידה בהשקעה בשוק המניב. גם בקרב המשקיעים הזרים
מומלצים