שתף קטע נבחר

דיאטה חדשה: לאכול בלי הגבלה - ולרדת במשקל

אתם אוכלים רק 0% שומן, לא נוגעים בלחם רגיל ושותים קפה רק עם סוכרזית, אבל בכל זאת המחוג לא זז? כדאי שתלמדו מהיפנים, שאוכלים בלי הגבלה - ושומרים על המשקל. נמרוד גוברין מסביר מדוע חשוב לאכול (והרבה) כדי לרזות

ניסיתם כבר את כל הדיאטות האפשריות: אכלתם רק חלבונים, ספרתם קלוריות, הפסקתם לאכול בשש בערב ועברתם לגבינות שמכילות 0% שומן. ובכל זאת, אחרי כל פעם שירדתם כמה קילוגרמים במשקל, הגיע המשבר ואחריו העלייה חזרה במשקל.

 

הסיבה לכך שאתם לא מצליחים לרדת באמת ולשמור נובעת מהעובדה שהדיאטות המערביות שמות את כל הביצים ב"סל אחד": הקלוריות. לא משנה להן אם אכלת תפוח או פרוסת לחם לבן - כמות הקלוריות זהה פחות או יותר, ולכן הם מהווים אפשרות דומה.

 

כל הכתבות בנושא דיאטה - בערוץ הבריאות ב-ynet

 

עוד על דיאטה:

לשרוף קלוריות בלי לזוז מהכורסה - כך זה עובד

13 סודות להרזייה - שהדיאטניות לא מספרות לנו

מחקר אמריקני: פופקורן בריא יותר מפירות וירקות

 

אך שימו לב לנתון הבא: מחקרים השוואתיים מצאו שהיפנים אוכלים כ-600 קלוריות ביום יותר מהאמריקאים - ועדיין נשארים רזים. הם צורכים 18,000 קלוריות בחודש, 30% יותר מהאמריקאים, אך שוקלים בכ-20% פחות מהם.

 

מהו הסוד של היפנים?

הבעיה, כמובן, קיימת לא רק באמריקה, אלא גם בארץ. אני פוגש ישראלים רבים שמספרים לי על דיאטות רבות שעשו, על אימונים שונים שניסו, ועל התסכול שהם חשים נוכח מאבקיהם הכושלים בעודף משקל. לא פעם שמעתי משפטים כמו "אני כמעט ולא אוכלת, ותראה כמה אני צריכה להוריד עדיין"; "ניסיתי כל כך הרבה דיאטות, תמיד רזיתי, אך מיד העליתי את כל המשקל מחדש".

 

עם השנים נוכחתי לדעת עד כמה גדולה שכיחותה של מגפת ההשמנה, עד כמה היא פוגעת כמעט בכל אחד מאיתנו, על עומק התסכול והכאב שהיא גורמת. הבנתי שהפיתרון איננו בדיאטה, אלא טמון בסדרת הסודות של לוחמי הסומו היפניים, עד כמה שזה מפתיע לשמוע. אף שהם מתאמנים מדי יום במשך חמש שעות ביום הם מגיעים למשקל של 250 קילוגרם ויותר. הסיבה לכך היא שלא מדובר בקלוריות, אלא במנגנונים פיזיולוגיים הגורמים ללוחמים הללו להעלות במשקלם. 

 

מקור נוסף לבעיית ההשמנה ולחוסר ההתמדה בתהליך הירידה במשקל נובע מכך שדיאטות פועלות על כוח הרצון וההימנעות, שנשחקים עם הזמן. לכן הדרך הנכונה לשינוי צריכה לעבוד על כוח ההרגל. אצל היפנים שינוי זה עובד באמצעות הנויריקו (ביפנית כוח המוח).

 

במקום קלוריות: מנגנונים שמווסתים את המשקל

בנוסף לאלו בתהליך ההרזיה חשוב להתייחס גם למנגנונים הפיזיולוגיים של הגוף. בגוף האדם קיימים שישה מנגנונים אשר אחראים באופן ישיר על וויסות המשקל: מנגנון חילוף החומרים (האחראי לכמות הקלוריות שהגוף שורף ביום ללא קשר לפעילות גופנית), שריפת השומנים, האינסולין, הקורטיזול (הורמון המתח), מנגנון ההגנה מפני רעב והסרוטונין (האחראי למצב הרוח). במהלך החיים, כתוצאה מתזונה לא נכונה, ממתחים ומהתנהלות מתוחה ואינטנסיבית מדי, תפוקת המנגנונים האלה פוחת ומשתנה. הם אמנם עובדים, אך בתפוקה נמוכה מאוד של (40-60%).

 

כדי שנצליח לרדת במשקל ולשמור עליו צריך לעבוד על שינויי פעילותם ורמתם של ששת המנגנונים הפיזיולוגיים הללו, שיש להם השפעה מכרעת על ההרזיה.  לוחמי הסומו יודעים כיצד להתנהל ומה לעשות כדי להאט את מנגנון חילוף החומרים, כיצד להעלות את רמת האינסולין בדמם וכיצד להפחית את רמת הסרוטונין בדמם. הם עובדים על המנגנונים האחראים על משקלם, רק בצורה הפוכה מזו שאנו חפצים בה.

 

הם מדלגים על ארוחת הבוקר, באים מורעבים לארוחה, אוכלים שיים-שלוש ארוחות בלבד, "מפציצים" את גופם בפחמימות ריקות ואוכלים מהר. הם קמים מדי יום בחמש בבוקר ומתאמנים עד השעה עשר, ובכוונה אינם אוכלים דבר, שכן הם יודעים שמנגנון חילוף החומרים "ישן" בזמן השינה והדרך להתניעו מחדש היא באמצעות אכילת ארוחת בוקר. מיד אחרי הארוחה הם הולכים לישון, כך שמנגנון חילוף החומרים "ישן" יחד איתם. גם המתח התחרותי המאפיין את חייהם מעלה להם את רמת הקורטיזול (הורמון המתח), מעורר תחושת רעב ואוגר את השומנים באזור הבטן והמותניים.

 

כמו לוחמי הסומו - רק הפוך

אם כן, כדי שנוכל לרדת במשקל ולשמור על ההישג אנחנו צריכים לעבוד על ששת המנגנונים הפיזיולוגיים בצורה ההפוכה בדיוק לזו של לוחמי הסומו.

 

מנגנון חילוף החומרים

מנגנון זה, כאמור, הוא האחראי לכמות הקלוריות שהגוף שורף ביום - ללא קשר לפעילות גופנית. אנחנו צריכים להביא אותו לתפוקת שיא. הדרך לעשות זאת היא באמצעות הגדלת מסת השריר. רקמת שריר שורפת פי 70 יותר מרקמת שומן. כל ק"ג שריר שורף כ-100 קלוריות ביום - 35,000 קלוריות בשנה, שהן 5 ק"ג שומן נטו שהגוף ישרוף בשינה בלבד, במשך שנה.

 

דרך נוספת לשפר את מנגנון חילוף החומרים היא באמצעות המיטוכונדריות, אברונים הקיימים בכל תא ותא בגופנו. תפקידם לקחת את מרכיבי המזון,לחמצן אותם וליצור אנרגיה (קצב חילוף החומרים הוא הקצב בו המיטוכונדריות הופכות את מרכיבי המזון והחמצן לאנרגיה). כל תא מכיל בין 200 ל-2000 מיטוכונדריות, כאשר הלב והשרירים מכילים כמות גבוהה במיוחד. כאשר אנו מאבדים רקמת שריר (כתוצאה מדיאטה או חוסר פעילות גופנית) אנו מאבדים מיטוכונדריות, מה שמוביל לירידה בקצה חילוף החומרים.

 

דרך נוספת להגדיל את קצב חילוף החומרים היא באמצעות שתיית מים. ללמוח קשה להבדיל בין תחושת צמא לרעב והוא נוטה לפרש תחושת צמא כרעב. שתייה של שניים-שלושה ליטרים מים ביום מקנה תחושה של אנרגיה לגוף, הוא יהיה תזזיתי יותר וקצב חילוף החומרים יואץ.

 

גם ארוחת הבוקר, שכולנו יודעים לשנן כי היא החשובהביותר ביום, היא בעלת השפעה מכרעת על מנגנון חילוף החומרים. בזמן השינה חילוף החומרים שלנו "ישן". על מנת להתניע אותו מחדש חשוב לאכול ארוחת בוקר כשקמים. 

 

ולבסוף ישנה חשיבות לסוג הקלוריות שאנו אוכלים. הקלוריות הן מקור אנרגיה, אך הן גם מקור "מידע", האומר למנגנון חילוף החומרים שלנו מה לעשות (לייצר מולקולות שמגבירות את התיאבון או מפחיתות אותו).

מזונות מלאים (לחמים מלאים, קטניות, דגנים מלאים וכו') מאיצים את מנגנון חילוף החומרים. לעומת זאת, פחמימות ריקות ומזון מעובד מאטים אותו, וזאת בשל חוסר בויטמינים ומינרלים, שהם בעלי השפעה טובה על מנגנון חילוף החומרים.

 

מנגנון האינסולין

כשרמת האינסולין בדם גבוהה מדי המוח נותן לגוף שתי פקודות: לאכול עוד ועוד ולהפסיק לשרוף שומן. זו הסיבה שיש כל כך הרבה אנשים שמתאמנים, אבל לא רואים תוצאות. לכן גם יש אנשים שאוכלים מעט מאוד, ועדיין נשארים באותו המשקל.

 

מנגנון הקורטיזול (הורמון המתח)

זהו המנגנון הצובר שומנים באזור הבטן והמותניים. כדי "להילחם" בו חשוב ללמוד שיטות להפחתת המתח.

 

מנגנון הסרוטונין

זהו המנגנון האחראי על מצב הרוח. חשוב ללמוד להעלות את תפוקתו לפי הצורך. אם אתם חשים צורך בלתי ניתן לשליטה במתוק ואם איכות השינה שלכם ירודה, משמע שרמת הסרוטונין שבגופכם נמוכה מדי ויש להעלותה.

 

הכותב הוא מייסד "שיטת גוברין - הסוד היפני להרזיה

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דיאטה. לא כמה אוכלים, אלא מה
צילום: shutterstock
צילום: גיל חרמוני
נמרוד גוברין
צילום: גיל חרמוני
ד"ר רק שאלה
מומלצים