שתף קטע נבחר

סכסוך חילוני-חרדי על בניין בגבעה הצרפתית

תושבי שכונת הגבעה הצרפתית בירושלים טוענים כי חרדים ניסו להשתלט על השכונה, כשניגשו למכרז של ביה"ח הדסה למכירת בניין באזור. בינתיים המכרז בוטל, והחרדים מצדם טוענים: "הוא סומן כבניין חילוני, וכשהגשנו הצעות גבוהות יותר הוחלט לבטלו"

נראה כי המלחמה היומיומית בין חרדים לחילוניים מעלה הילוך כשמדובר בעסקאות נדל"ן. השבוע הגיעו לידי ynet דיווחים מתושבים בשכונת הגבעה הצרפתית בירושלים, על ניסיונות "השתלטות" של חרדים על השכונה, שלטענתם היא "כמעט המעוז האחרון של חילוניים בעיר". זאת לאחר שמספר קבוצות חרדים ניסו לזכות במכרז למכירת בניין בשכונה בבעלות בית החולים הדסה.

 

כתבות נוספות על ירושלים בערוץ הנדל"ן :

 

לפני כחודשיים יצא בית החולים במכרז למכירת הבניין ברחוב האצ"ל בשכונה. בבניין קיימות 24 יחידות דיור, ולצורך המכרז התארגנו מספר קבוצות של מציעים. אחת הקבוצות אורגנה על ידי התנועות "רוח חדשה" ו"צעירים במרכז", הפועלות למציאת פתרונות דיור לציבור החילוני בירושלים. לצד הקבוצה החילונית התאגדו גם מספר קבוצות חרדיות שניסו לזכות במכרז.

 

ואולם, כפי שפורסם ב-ynet בתחילת השבוע, בית החולים הדסה החליט לחזור בו מהמכרז ולבטל אותו. זאת לאחר שלטענת כמה גורמים בקבוצות החילוניות שהתארגנו לקראת המכרז, הם הספיקו למכור את בתיהם על מנת לגייס כספים כדי להשתתף בו - והתלוננו שהפסידו כספים רבים.

 

אך כעת נראה כי ייתכן שלבית החולים הייתה סיבה אחרת לבטל את המכרז. לטענת גורמים בקבוצות החרדיות שניסו אף הם לזכות במכרז, הם הציעו מחיר גבוה יותר מהקבוצות החילוניות - ולכן המכרז בוטל, משום שהוא "סומן" כבניין לחילוניים. הגורמים החרדיים אף מאשימים את ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת, שעזר, לטענתם, ל"סמן" את הבניין לתנועות החילוניות.

 

"לא הגיוני שאנשים מכרו דירות בטרם היה מכרז", טוען עו"ד אלקנה הולצר, שייצג קבוצה חרדית שהתמודדה במכרז שבוטל. "המכרז בוטל מסיבות תמוהות, כאשר לפי כל כללי מינהל תקין היה ראוי להציג את הגורם שיציע מחיר מרבי, גם כאשר השקפת עולמו אינה תואמת את ההשקפה של כלל הצדדים". לדבריו, "הם (קבוצת רוח חדשה - א.ש) הפגינו ביטחון כאילו זה ברור שהם הזוכים. ייתכן שמדובר בתעלול שיווקי, אך בכל מקרה הדברים צריכים בדיקה".

 

 

בניין המריבה שעמד למכרז בשכונת הגבעה הצרפתית (צילום: גבי ברגר) (צילום: גבי ברגר)
בניין המריבה שעמד למכרז בשכונת הגבעה הצרפתית(צילום: גבי ברגר)

 

"לא רוצים חרדים בשכונה"

תושבי השכונה לא מסתפקים בטענות מצד הקבוצה החרדית. "השכונה היא חילונית, היא נבנתה על ידי חילונים עם אורח חיים חילוני. זה כמו שיגידו לי שבשכונת גאולה ומאה שערים סומן בניין על ידי חילונים. אין להם מה לחפש פה. אני לא רוצה חרדים בשכונה", אומרת בכעס רבקה שרגא, תושבת הגבעה הצרפתית. "אני לא טענתי שהייתי ההצעה הגבוהה ביותר במכרז. הבא להוציא מחברו עליו הראייה, כך נטען בתלמוד, כלומר: חובת ההוכחה עליהם. שיביאו ויראו איזה מחיר הם הציעו. שישחקו עם קלפים על השולחן".

 

"אני תשע דורות בירושלים", מוסיפה שרגא. לדבריה, כל מעברי הדירות שעברה בחייה היו על רקע התחרדות השכונה בה התגוררה. "אעשה הכול כדי שהשכונה הזאת תישאר חילונית. אני טוענת כלפי הדסה שכארגון שמקבל תרומות מנדבנים ציוניים, הם היו צריכים להגדיר את המכרז ככזה המיועד למשרתי צבא או ציוניים, כחלק מהקריטריונים. אם הם ישתלטו על השכונה - נצא מירושלים. לעירייה יש אינטרס חזק שמי שמשלם את המסים - יישאר כאן", היא טוענת.

 

תושב נוסף בשכונה מספר כי "זאת חוצפה שאין כדוגמתה. עיריית ירושלים מפלה חילוניים לרעה בתשלום הארנונה, כאשר היא מחושבת כנגזרת של נפשות למ"ר ביחס להכנסה, אך קצבאות הילדים לא נחשבים להכנסה, ולעומת זאת קצבאות הביטוח הלאומי כן נחשבים להכנסה. המשמעות היא שמחיר של דירה לחרדי נעצר במכירה, ואילו החילוני משלם כל חודש גם ארנונה וכן על שירותים נוספים, כדוגמת חינוך והסעות - אותם מקבל החרדי בחינם".

 

לדבריו, "המסים שאנחנו משלמים בשכונה הולכים לחרדים. אנחנו משלמים מסים גבוהים ויש בכל השכונה רק שלושה מנקים - המקום מלוכלך ומוזנח. בכסף שאנו משלמים אפשר להעסיק שישה מנקים".

 

מתנועת רוח חדשה ומתנועת צעירים במרכז נמסר בתגובה: "אין שחר לטענות ומדובר באבסורד, במיוחד נוכח העובדה שמרגע ביטול המכרז פתחנו בקמפיין לחידושו ולקיום התמחרות מול הדסה. יתרה מכך, מרבית חברי הקבוצה הם תושבי הגבעה הצרפתית המתגוררים בה בשכירות, או תושבים חוזרים המבקשים להמשיך להתגורר בשכונה כפי שהם מכירים אותה כיום. רוח חדשה וצעירים במרכז פועלות וימשיכו לפעול לחיזוק המגזר הציוני בירושלים, חילונים וחובשי כיפה כאחד, כמפתח לחיזוק העיר ולשמירה על אופיה הפלורליסטי".

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "העירייה אינה מעורבת במכרז. הנכס הוא בבעלות הדסה ומנוהל על פי שיקול דעתה וצרכיה".

 

המרכז הרפואי הדסה סירב לחשוף את הצעות המכרז וטען כי אינו מוצא לנכון להיעתר לבקשה זו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שכונת הגבעה הצרפתית בירושלים. "השכונה היא חילונית"
צלם: נועם מוסקוביץ'
עו"ד אלקנה הולצר
מומלצים