שתף קטע נבחר

בדיקת המבקר: דירות לנזקקים הפכו לבתי כנסת

התורים לדיור הציבורי ארוכים, אבל בבדיקת מבקר המדינה נמצאו אלפי דירות ציבוריות שהועברו למוסדות דת, המשלמים מחיר סמלי, אם בכלל. דירות אחרות הוזנחו עד כדי סיכון חיים

אחרי שלושה דו"חות בתחום הדיור הציבורי, והמלצות שלא יושמו, עובד משרד מבקר המדינה על דו"ח רביעי חמור: מתברר שאלפי דירות, שנועדו לאוכלוסיות חלשות, הושכרו על־ידי הרשויות והחברות המשכנות (חברות בת של משרד השיכון) לישיבות, לעמותות, לבתי כנסת ועוד - אך לא למטרת אכלוס.

 

 

הדירות נמצאות בחלקן במקומות מבוקשים במרכז הארץ, וההערכה היא שהיו נחטפות על ידי הזכאים והיו תורמות לקיצור התורים. מדובר בדירות שהוסבו לצורכי דת והועברו לעמותות שמשלמות מחיר סמלי, אם בכלל.

 

מלאי הדירות בדיור הציבורי קטן בהרבה ביחס לביקוש. גם הדירות המאוכלסות של הדיור הציבורי לא פותרות את הבעיה. רובן ישנות ובמצב גרוע, עקב בלאי והזנחה. בנוסף, השתתפות המדינה בשכר הדירה נשחקה, וזכאים רבים – חלקם נכים קשים – קיבלו השנה תוספות מגוכחות.

 

רוב הדירות נבנו בשנות ה־50 וה־60, כאשר היה צורך לספק קורת גג לאלפי משפחות עולים. במשך השנים נפגעו דירות אלה מבלאי טבעי, מפגעי מזג האוויר, משקיעות קרקע ומתחזוקה לקויה, ואיש לא שיפץ אותן. "התנאים בדיור הציבורי חמורים מאוד וגורמים לפגיעה בכבוד האדם, נוסף לנזק לרכוש ולחשש מפגיעה גופנית עד סיכון חיי אדם. משרד השיכון וחברות האכלוס לא עשו את המוטל עליהן", כותב המבקר.

 

בבדיקת המבקר נמצאו בחלק מהדירות נזקי רטיבות, מעקות ומדרגות לא בטיחותיים וחוטי חשמל גלויים.

 

היו מקרים שדיירים קיבלו, אחרי מאבק קשה, דירות בשכונת גילה בירושלים, אבל כשעברו לגור שם הם נדהמו: הקירות היו רטובים ובחורף הדירה הוצפה. כמה דיירים חולי סרטן אף המציאו אישור רפואי בו נכתב כי עקב תנאי המגורים לא ניתן לעשות להם כימותרפיה.

 

לדברי אלכס טנצר, המטפל בהתנדבות בדיירי הדיור הציבורי, "נתנו לנכים דירות עם מדרגות בכניסה".

 

העדפה למשפחות חרדיות ברוכות ילדים

ולדימיר בורודיאנסקי, בן 60, נכה 75% מחיפה, חי מביטוח לאומי, גר לבדו בדירה שכורה. הוא קיבל מכתב לפיו הוא אינו זכאי לכאורה לדיור ציבורי, למרות מצבו הקשה, מכיוון שאין לו 3 ילדים. בורודיאנסקי קיבל בעקבות החלטת ממשלה, תוספת השתתפות של 7 שקלים בשכר הדירה. "משפחות חרדיות ברוכות ילדים זוכות להעדפה ברורה", אומר טנצר.

 

במשרד השיכון טוענים כי בורודיאנסקי הסכים לקבל דירת חדר שהוצעה לו בחיפה, אבל חזר בו.

 

סימיון ספוזניקוב, בן 65 מאשקלון, הוא נכה 100% קטוע רגל וחולה לב, ואשתו מרותקת לכיסא גלגלים. הוא קיבל השנה תוספת בשכ"ד, בעקבות הרפורמה, בסך 36 שקל. בעניין הדיור ציבורי הוא קיבל תשובה שלילית.

 

במשרד השיכון טוענים שבקשתו נדחתה בכל ועדות החריגים, בגלל גודל המשפחה וחריגה בהכנסה המזכה. כן טוען המשרד שלפי חוו"ד רפואית המבקש מסוגל ללכת.  

 

הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים