שתף קטע נבחר

מזווית אחרת: 10 תמונות מרהיבות של ישראל

תחרות הצילום הבינ"ל 'ויקיפדיה אוהבת אתרי מורשת', שבה תיבחר התמונה הטובה של 2012, הגיעה לשלביה הסופיים ואת ישראל מייצגים 10 צילומים מרהיבים של אתרים. הנה הם לפניכם

ישראל נמצאת בתמונה: נבחרו עשר התמונות הסופיות שייצגו את ישראל בתחרות בינלאומית לצילום אתרי מורשת בעולם, שבסופה תוכרז "התמונה הטובה ביותר של 2012".

 

עשר התמונות ימשיכו לתחרות, שבה יבחר צוות שיפוט בינלאומי את התמונות הטובות ביותר מבין כל המדינות המשתתפות ויעניק פרסים, ביניהם טיסה להונג קונג ואירוח בכנס "ויקימניה", הוועידה הבינלאומית של תנועת ויקימדיה.

 

באירוע הסיום שייערך השבוע במרכז חייק לאמנות עכשווית, יוענקו לשלושת הזוכים במקומות הראשונים (מתוך העשירייה) פרסים בגובה 5,000 שקל, 3,000 שקל ו-2,000 שקל (בהתאמה), וכמו כן פרס חביב הקהל בסך 2,000 שקל.

 

לאחר אירוע הסיום, יוצגו עשר התמונות של הפיינליסטים וחביב הקהל שהגיעו לגמר בתערוכה שתוצג החל מיום חמישי ה-8.11 בגלריית הסנטר, קומה 1-, דיזנגוף סנטר תל אביב. התערוכה פתוחה לקהל הרחב עד סוף נובמבר.

 

הגנים הבהאיים - האתר המצולם ביותר בישראל

תחרות הצילום הבינלאומית "ויקיפדיה אוהבת אתרי מורשת" (Wiki Loves Monuments), התקיימה השנה לראשונה בישראל, במקביל ל-35 מדינות ברחבי העולם, והופקה על ידי מאות מתנדבי ויקימדיה במטרה להעלות מודעות כלל ארצית ועולמית לאתרי מורשת וחשיבות שימורם, תוך הפצת תמונות חופשיות לשימוש באינטרנט.

 

עוד בערוץ התיירות:

 

366,847 תמונות הועלו על ידי 15,019 משתתפים מרחבי העולם, מתוכן 6,067 תמונות מישראל. האתר המצולם ביותר בתחרות בישראל הוא הגנים הבהאיים ולאחריו מגדל דוד ונמל יפו. כ-400 משתתפים לקחו חלק בסיורים באתרי המורשת ברחבי הארץ שארגנה המועצה לשימור אתרים ללא עלות במסגרת התחרות.

 

בתחילת החודש הודיע ספר השיאים של גינס, כי התחרות שנערכה בשנה שעברה ובמסגרתה צולמו 168 אלף תמונות היא תחרות הצילום הגדולה בעולם. הנה עשר התמונות שהגיעו לגמר הישראלי.

 

האתר שהכי מצולם בארץ. הגנים הבהאיים (צילום: אחיה ראב"ד) (צילום: אחיה ראב
האתר שהכי מצולם בארץ. הגנים הבהאיים(צילום: אחיה ראב"ד)

 

מקום 1: מגדל דוד, חורף 1992

מגדל דוד הוא הכינוי שניתן למצודה השוכנת במקום הגבוה ביותר בעיר העתיקה, מעל נקודת ההשקה

 של גיא בן הינום והנחל הצולב. הביצור הוקם במקום בשל חשיבותו האסטרטגית במטרה להגן על העיר ממערב. שרידים ארכאולוגיים בחצר המצודה מראים ביצורים מתקופות שונות, החל מתקופת בית ראשון.

 

מבנה המצודה הנוכחי הוא מתקופת ימי הביניים עם תוספות מאוחרות יותר. במהלך ההיסטוריה נודע למקום חלק מרכזי בהגנת העיר, והמצודה שימשה מרכז שלטוני וצבאי. כיום שוכן בה המוזיאון לתולדות ירושלים. למרות שמה של המצודה, אין קשר בינה לבין דוד המלך, ושמה זה ניתן לה שנים רבות מאוד אחרי קיומו המשוער.

 

 (צילום: זאב רוטקף) (צילום: זאב רוטקף)
(צילום: זאב רוטקף)

 

מקום 2: הכנסייה באלוני אבא

אלוני אבא הוא מושב שיתופי בשוליים הצפוניים של עמק יזרעאל, בתחום המועצה האזורית עמק יזרעאל, כ־5 ק"מ מזרחית לקריית טבעון. הכנסייה האוונגלית הוקמה על־ידי הטמפלרים שהתגוררו ביישוב בשנת 1916.

 

 (צילום: ניצן זהבי) (צילום: ניצן זהבי)
(צילום: ניצן זהבי)

 

מקום 3: מעלה העקרבים

מעלה עקרבים היא דרך תלולה ומפותלת בנגב המזרחי, מדרום למכתש הקטן, בקטע המרכזי

של כביש 227. המעלה שימש עורק תחבורה עיקרי בין באר שבע לאילת מאז סלילת הכביש במקום ב־1927 ועד 1956, אז נסלל כביש מעלה העצמאות.

 

בראש המעלה ניצבת אנדרטה בצורת צריח - סמל חיל ההנדסה הישראלי - שהוקמה לזכר הנופלים במבצע לוט ב־1950. ב־17 במרס 1954 נערך במקום טבח בנוסעי אוטובוס אגד שהיה בדרכו מאילת לתל אביב. מימין לאנדרטה נמצא לוח זיכרון לזכר הנרצחים בטבח מעלה עקרבים.

 

 (צילום: אילן ארד) (צילום: אילן ארד)
(צילום: אילן ארד)

 

מסגד סיידנא מחמוד

כבאביר היא שכונה בחיפה, שראשיתה בכפר ששכן באותו מקום. השכונה מזוהה עם בני אחמדיה, זרם ייחודי באסלאם. ב־1979 נבנה מסגד חדש, ג'אמע סיידנא מחמוד - "אדוננו מחמוד" - על שם הח'ליף השני של האחמדיה. למסגד שני מינרטים שגובהם 35 מטרים והוא בנוי כמבנה מתומן המזכיר את צורת כיפת הסלע בירושלים.

 

 (צילום: אסתר) (צילום: אסתר)
(צילום: אסתר)

 

תחנת הכוח רידינג

התחנה ממוקמת בשפך הירקון בצפון תל אביב ונקראת על שם הלורד דניאל אייזקס, המרקיז מרידינג. התחנה החלה להיבנות בסוף שנת 1937 והושלמה בספטמבר 1938 כשהיא מסוגלת להפיק 24 מגה ואט (תפוקת התחנה כיום עומדת על 528 מגה ואט).

 

על הקמתה החליט מנהל חברת החשמל דאז, פנחס רוטנברג, בעקבות פרעות המרד הערבי הגדול. בשטח התחנה פעלו סדנאות ייצור נשק בלתי־לגאלי בניצוחו של המהנדס עובד התחנה, חיים סלבין.

 

 (צילום: דניאל וינטר) (צילום: דניאל וינטר)
(צילום: דניאל וינטר)

 

כנסיית הדורמיציון

כנסיית דורמיציון (פירוש המילה "שינה" או "תרדמה") היא כנסייה של המסדר הבנדיקטיני הממוקמת על

 הר ציון, בירושלים, בקרבת שער ציון, קבר דוד ובסמוך לחומה הדרומית של העיר העתיקה.

 

לפי אחת המסורות, הכנסייה ניצבת במקום שבו נרדמה מרים, אם ישו, לשנת הנצח. יש הטועים וקושרים את שם הכנסייה עם מיקומה על הר ציון, אולם אין קשר בין הדברים. בשנת 1998 שונה שם הכנסייה על ידי המסדר ל'האגיה מריה סיון' (Hagia Maria Sion). מגדל הפעמונים של הכנסייה נבנה במרוחק ממבנה הכנסייה על מנת שהמגדל לא יטיל צל על המסגד שמצוי בחדר הסעודה האחרונה, מעל קבר דוד הסמוך.

 

 (צילום: אלדד כהן צדק) (צילום: אלדד כהן צדק)
(צילום: אלדד כהן צדק)

 

בית השגרירות הרוסית

ממוקם בשדרות רוטשילד בתל אביב. המבנה בנוי בסגנון האקלקטי ותוכנן על ידי האדריכל

 מגידוביץ' בשנת 1924 עבור משפחת לוין. עם השנים החליף המבנה בעלים, ואחרי הקמת המדינה שכנה בו צירוּת ברית המועצות.

 

ב־9 בפברואר 1953, בשעות הערב, בוצע בו הפיגוע בצירות הסובייטית שבעקבותיה ניתקה ברית המועצות את יחסיה הדיפלומטיים עם מדינת ישראל. בשנת 2006 נמכר הבית בלמעלה מ־35 מיליון שקלים לבני הזוג ג'רי שוורץ והת'ר ריסמן. הבית נתרם לקרן הפילנתרופית שאותה הקימו בני הזוג, ולאחר שיפוץ יסודי יישמש הבית לפעילויות הפילנתרופיות ובראשן קרן הישג למלגות לחיילים בודדים משוחררים.

 

 (צילום: מרק סגל) (צילום: מרק סגל)
(צילום: מרק סגל)

 

תמונה נוספת של מגדל דוד

 (צילום: יונה באבי) (צילום: יונה באבי)
(צילום: יונה באבי)

 

מקדש הבאב

מקדש הבאב הוא המקדש שבו שמורים שרידיו של מירזא עלי מוחמד, מייסד הבאביזם שנודע בכינוי ה"באב" ("השער"). הבאב הוא מפיצה הראשון של הדת הבהאית. המקדש הוא כיום אחד משני אתרי העלייה לרגל החשובים ביותר לבהאים.

 

אבן הפינה למבנה הונחה ב־1949, והקמתו הסתיימה ב־1953 בעלות של 750 אלף דולר שמומנה על ידי תרומות. כיפת המבנה המוזהבת, עשוייה מ־12 אלף אריחי זהב מזוגגים בחמישים צורות וגדלים.

 (צילום: אוריין שכטר) (צילום: אוריין שכטר)
(צילום: אוריין שכטר)

 

מנזר סטלה מאריס

סְטֶלָה מַארִיס (מלטינית: Stella Maris - "כוכב הים") הוא אזור בראש הכרמל ובו מתחמים של מנזר וכנסייה בני מאות שנים, קפלות ושאר בניינים השייכים למסדר הכרמליתי שנוסד בתקופה הצלבנית. הכנסייה נפתחה ב־1836, והבנייה הושלמה ב־1853.

 

המקום שימש כמנזר, בית חולים ואכסנייה. הבניין נבנה כחומה בצורה, עם פתחים קטנים, אות להתנכלויות שהיו לחם חוקו מיום שהוקם. ב־1839 העניק האפיפיור גרגוריוס ה-16 לכנסייה תואר כבוד של "בזיליקה מינור", כאות לכך שהכנסייה נחשבת "כנסיית אם" של המסדר.

 (צילום: איליה קריבורול) (צילום: איליה קריבורול)
(צילום: איליה קריבורול)

 

תמונת חביב הקהל: נמל תל אביב

הזוכה בפרס חביב הקהל של איגוד האינטרנט והפיקיוויקי הוא ניצן זהבי, שצילם את נמל תל אביב. הנמל העברי הראשון ב"עיר העברית הראשונה" נפתח רשמית ב־23 בפברואר 1938. האונייה האחרונה הגיעה לנמל תל אביב ביום 25 באוקטובר 1965 ועבודות הפריקה והטעינה הופסקו ב־3 בנובמבר 1965, בעקבות פתיחתו של נמל אשדוד.

 

בשנת 2001 הכריזה חברת "אוצר מפעלי ים" על פרויקט שיקום נמל תל אביב, וכיום המעגן הישן משמש כמתחם תרבות בילוי ופנאי, הפתוח לציבור הרחב.

 

התמונה שזכתה בפרס חביבת הקהל. נמל ת"א בלילה (צילום: ניצן זהבי) (צילום: ניצן זהבי)
התמונה שזכתה בפרס חביבת הקהל. נמל ת"א בלילה(צילום: ניצן זהבי)

 

ואיזו תמונה צריכה לדעתם לייצג אותנו בתחרות הבינ"ל? טקבקו לנו!

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרק סגל
בית השגרירות הרוסית בת"א
צילום: מרק סגל
מומלצים