שתף קטע נבחר

12 הבדיקות שמאבחנות: האם אני חולה בסרטן?

מה עושה מי שרוצה להיות בטוח שאין בגופו גידולים סרטניים? קבלו את 12 הבדיקות שמכסות כל איזור בגוף שלכם ומתריעות על כל שינוי שעלול להיות מסוכן. כתבתנו הפקירה גופה למדע וחזרה עם תובנות

עישון של שנים רבות גרם לי ללכת להיבדק. הגעתי למרכז המשולב לאבחון מוקדם ומניעת סרטן בבית חולים איכילוב בתל אביב. ההדחקה עם כל הכבוד לה, לא יכולה למנוע רצף של עובדות שיכולות להטריד גם אדם שפוי בדעתו: אני מעשנת מאז גיל 15 (אם כי להוריי עדיין אומרת שהתחלתי לעשן בצבא) ולקחתי במשך לא מעט שנים גלולות למניעת היריון.

 

קיראו עוד על מניעת סרטן  

 

אם לא די באלו, הרי שעיון מדוקדק בהסטוריה הפרטית שלי, לא יכול שלא להעלות גל זכרונות מלווה בסוג של עצב על שארי בשר, שנושאים מטען גנטי דומה לשלי, ומתו הרבה לפני תוחלת החיים הממוצעת בישראל. אני רוצה לעמוד בדיוק על הסטטיסטיקה. לא שנה יותר ולא שנה פחות. והיום גם בשביל המינימום הזה צריך לעבוד. כלומר, להיבדק בצורה קבועה.

  

תחנה ראשונה - הסטוריה רפואית

ביום הבדיקות הגעתי בצום לקומה ה-33 במרכז הרפואי (בפועל זו קומה 2 וחצי – אבל ככה מזמינים אותה במעלית). מנסיון קודם אצל רופאים – הגעתי בבגדים ובנעליים שאפשר להסיר במהירות. בהמשך היום אני אודה לעצמי על ההיערכות הזו. עד השעה 12 אספיק להתפשט ולהתלבש לא פחות משמונה פעמים.

 

ברגע שנכנסתי למכון – נפרדתי גם מתחושת בית החולים. איכשהו המרכז הזה מזכיר יותר משרד מבית חולים. עם הגעתי הונחה לפני ערימה שם עשרות דפים ובה שאלון מדוקדק על החיים שלי.

 

והכוונה היא ממש לא לקורות חיים בהקשר של העבודה – אלא קורות חיים שהקשר שלהם עצמם – מתי הייתי בצבא, מתי השתחררתי, מתי עבדתי ליד חומרים מסוכנים, באילו מדינות שהיתי זמן רב, מה מצבם הבריאותי של הורי ואחי – וגם רקע כללי יותר על המשפחה המורחבת.

 

בהזדמנות אני באמת צריכה להכין לעצמי טיים ליין של אירועים במנותק מחיי העבודה – מתי עברתי פרוצדורות רפואיות מסוימות, באיזו שנה קיבלתי מנת דם, מתי אושפזתי ומי היה הרופא המטפל שלי.

 

בדיקות דם כלליות וגם בדיקת דם גנטית (צילום: אמיר לוי) (צילום: אמיר לוי)
בדיקות דם כלליות וגם בדיקת דם גנטית(צילום: אמיר לוי)

 

תחנה שנייה - בדיקות דם

מצוידת בערימת הניירות נכנסתי כעבוד חצי שעה לחדר האחות, מיכל בן יצחק. בדיקות הדם הכלליות שלקחה ממני כללו תפקוד כבד וכליות, מלחים, כולסטרול, סימני דלקת ובדיקת איידס. כמו כן, נלקחה דגימת דם גנטית לטובת גילוי מוקדם של  של אחד מסוגי הסרטן, שלדברי האחות עדיין נמצא בתהליך מחקרי.

 

האחות אמרה כי התשובות יגיעו לביתי יחד עם המלצות להמשך, תוך שלושה שבועות. אמרתי לה שאני אף פעם לא מבינה את הבדיקות האלה – והיא הבטיחה שאם יהיו דברים חשובים אדע על כך מראש.

 

תחנה שלישית - גורמי סיכון

בתחנה הבאה מופו גורמי הסיכון האישיים שלי, בניסיון לאתר את הגורמים הסביבתיים והתורשתיים לסוגי הסרטן השונים. השאלון שהשבתי עליו קודם – זוכה לחקירה קצת יותר מעמיקה בתחנה הזו.

 

שם אני גם מתבקשת לפרט מה בדיוק היו סיבות המוות במשפחה, באיזה גיל, איפה הם טופלו וכדומה.

 

תחנה רביעית - בדיקה לגילוי סרטן השד

בדיקה ידנית לגילוי סרטן השד. ד"ר בר צ'יקמן שואל אותי אם אי פעם ביצעתי בדיקת שד ידנית. אמרתי שבכל פעם שאני אצל גניקולוג – אני מבקשת בדיקה כזו.

 

הוא חייך והסביר לי שזה כמו להזמין שרברב כשיש הפסקת חשמל. מתברר שההנחיה היא לבצע בדיקה ידנית במשך שש וחצי דקות. סטטיסטית – הבדיקה אצל מרבית הרופאים נמשכת דקה וחצי. התלבשתי וירדתי לקומה הראשונה.

 

בדיקת שד ידנית - צריכה להימשך שש דקות וחצי (צילום: אמיר לוי) (צילום: אמיר לוי)
בדיקת שד ידנית - צריכה להימשך שש דקות וחצי(צילום: אמיר לוי)

 

תחנה חמישית - ממוגרפיה

מהפעם הקודמת שבה ביצעתי את הבדיקה הזו חלפו שלוש שנים לפחות. ההמלצה לנשים מעל גיל 40 היא לבצע ממוגרפיה פעם בשנתיים. לא פלא שנשים נמנעות מהבדיקה הזו.

 

הטכנולוגיה לא בעדנו בהקשר הזה: הבדיקה לא נעימה. מחיצת השדיים במכשיר היא לא חוויה שרוצים לחזור עליה. אז הנה בקשה לכל היזמים הממציאים ואנשי הרפואה – אנא עשו משהו, כדי שהמכשיר הזה לא יהיה כל כך בלתי נסבל לשימוש – מהצד של הפציינטית.

 

פענוח תוצאות הממוגרפיה - אחת התחנות הפחות נעימות (צילום: אמיר לוי) (צילום: אמיר לוי)
פענוח תוצאות הממוגרפיה - אחת התחנות הפחות נעימות(צילום: אמיר לוי)

 

תחנה שישית - בדיקה לגילוי סרטן בחלל הפה

ד"ר שגיא בלבן, מבצע בדיקה ידנית של הפה והלסת. הכנתי את עצמי לבדיקת רופא שיניים – אבל שונה. אין מכשירים פולשניים. רק תאורה טובה וידיים מיומנות.

 

אין מכשירים פולשניים בבדיקה הזו (צילום: אמיר לוי) (צילום: אמיר לוי)
אין מכשירים פולשניים בבדיקה הזו(צילום: אמיר לוי)

 

תחנה שביעית - בדיקה לגילוי סרטן בלוטת התריס והלימפה

 פרופ' נדיר ארבר, מנהל המרכז המשולב, קודם כל מרגיע: "הבדיקות נועדו לזהות סרטן בשלבים מוקדמים. אם יודעים אפשר לטפל; ואם מזהים בשלב מוקדם – סיכויי הההחלמה עולים בחדות".

 

הידיעה שאני מעשנת לא משעשעת אותו, ושוב זכיתי לתזכורת יומית על הסכנות הגלומות בעישון – בטח במקרה של עישון אינטנסיבי במשך כל כך הרבה שנים.

  

תחנה שמינית - גילוי ומניעת סרטן העור

הכירורג פלסטי, ד"ר אודי מילר, מבצע בדיקה לאבחון נגעים ממאירים וטרום ממאירים באמצעות מכשיר שקרוי הדרמוסקופ. כל נקודת חן שאי פעם צצה על גופי מקבלת יחס מיוחד.

 

הבדיקה כוללת את כל הגוף – כולל כפות הרגליים ועור הקרקפת. אני מנצלת את ההזדמנות לשאול מה האופציה העדיפה לטיפולי פנים להצערת העור, ובחן רב ד"ר מילר מסביר לי שזו מומחיות אחרת. מילא.

 

בדיקה של העור לאבחון נגעים ממאירים וטרום ממאירים (צילום: אמיר לוי) (צילום: אמיר לוי)
בדיקה של העור לאבחון נגעים ממאירים וטרום ממאירים(צילום: אמיר לוי)

 

תחנה תשיעית - גילוי סרטן ריאות

"מעשנים כבדים יעברו בדיקת ct חזה במינון קרינתי נמוך". אני עונה על ההגדרות ונכנסת להיבדק בחדר הסי.טי. בלבוש מלא נשכבת על המיטה ומקשיבה להנחיות. "לשאוף אוויר עמוק, להחזיק – ולשחרר". שתי דקות בעיניים עצומות.

 

שתי דקות בתוך מכשיר הסי טי בעיניים עצומות (צילום: אמיר לוי) (צילום: אמיר לוי)
שתי דקות בתוך מכשיר הסי טי בעיניים עצומות(צילום: אמיר לוי)

 

 

תחנה עשירית - אבחון הרגלי תזונה ואורחות חיים

בפגישה שאני מקיימת עם הדיאטנית הקלינית, דניאלה קאופמן, אני מתבקשת להוציא את כל תוספי המזון שאני נוטלת מדי יום. סדרה חדשה של גילויים נפרשת בפני בשיחה איתה.

 

למשל, שחצי מתוספי המזון שלי בכלל לא נחוצים לי. למשל ויטמין E ו-C. שאם אני אוכלת דגים פעמיים בשבוע אני יכולה לוותר על אומגה 3, וגם שאין סיבה לקחת כל כך הרבה תוספי מזון. 50% מגורמי הסיכון להתפתחות מחלות סרטן קשורים באורחות חיים ובמיוחד בהתנזרות מעישון תזונה נכונה ופעילות גופנית. אני עונה רק על שניים מהקריטריונים.

 

זו גם הבדיקה שבה מתברר לי שה-BMI שלי בטווח הנכון למשקל שלי – אבל בחלק התחתון שלו – ואילו אחוזי השומן – בטווח – אבל בחלק העליון, ומתברר שיש לזה השלכה על היכולת שלי לרזות.

 

דיאטה מורכבת משלושה חלקים – תזונה, שתייה וספורט, מפרטת קאופמן. התזונה שלי טובה – אבל אני נמנעת מפעילות אירובית (מקפידה על פילאטיס), ובגדול – אני לא כל כך אוהבת לשתות. בנסיבות האלה, היא אומרת לי – אין טעם להמשיך ולצמצם את כמויות המזון. כדי לרזות אני צריכה לטפל בשני החלקים האחרים – לשתות הרבה יותר( 10 כוסות מים לפחות) ולהזיז את הגוף.

 

תחנה 11 - US צוואר

עישון עלול להשאיר את חותמו גם על הצוואר, ולכן אני עוברת לביצוע בדיקת אוטראסאונד לצוואר. המטפלת שלי מזהה משהו בצוואר ויוצאת לרגע מהחדר כדי לדבר עם הרופא המומחה.

 

בשלוש הדקות האלה הצלחתי להצטער על כל סיגריה וסיגריה שעישנתי אי פעם בחיי. ברור שבאותו הרגע גם הצלחתי להרגיש את הגוש הזה שזוהה שם בגרון שלי.

 

האפלולית בחדר בדיקות והעובדה שנשארתי בחדר לבד רק אני עם פחדיי, היוו מסגרת מתאימה להמון רחמים עצמיים. "זה שום דבר", אמרה המטפלת ברגע ששבה לחדר. אפשר להמשיך לנשום כרגיל.

 

מחכה לתשובות של הבדיקות תוך שלושה שבועות (צילום: אמיר לוי) (צילום: אמיר לוי)
מחכה לתשובות של הבדיקות תוך שלושה שבועות(צילום: אמיר לוי)

 

תחנה 12 -CT ריאות

עוד בדיקה שמי שמנהל אורח חיים בריא, ככל הנראה לא נזקק לה. שוב פעם נשכבת על המיטה, מוסעת פנימה ויוצאת לאחר שהשלימו בוק של תצלומים פנימיים.

 

בדרך כלל נשים עוברות תחנה אחת נוספת – בדיקת אולטראסאונד וגינלית ובדיקת פאפ למניעת סרטן הרחם והשחלות. אני לא זקוקה לזה.

 

שנה של שקט נפשי

עד סוף יום הבדיקות למדתי של-7.1% מהנבדקים נמצאו גידולים שפירים או טרום-סרטניים. מקווה שאני שייכת ל-92% האחוזים הנותרים.

 

אחרי חמש שעות אני יוצאת מותשת מבית החולים ומבטיחה לעצמי: הפעם אני באמת אפסיק לעשן. ואם לא – אגיע לכאן גם בשנה הבאה. 1500 שקל שנותנים סוג של שקט נפשי.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר לוי
חמש שעות של בדיקות שכוללות בין השאר, ממוגרפיה, CT, ובדיקות גנטיות
צילום: אמיר לוי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים