שתף קטע נבחר

חריש: רוכשי דירות נדרשים לממן הקמת בית כנסת

חברים בקבוצת רכישה דתית-לאומית, המבקשים לרכוש דירות ביישוב חריש, ייאלצו לשלם 5,400 שקל יותר עבור דירה - לצורך מימון הקמת בית כנסת. הרוכשים טוענים שלא ידעו על כך, אולם מנכ"ל העמותה טוען: "זה היה ידוע מהיום הראשון". מי שירצה לבטל את חברותו בקבוצה ייאלץ בכל זאת לשלם הוצאות

אולי החרדים יהיו פחות דומיננטיים ביישוב החדש חריש , אך נראה שהמחלוקות על רקע דתי עדיין נמשכות. ל-ynet נודע כי קבוצת רוכשים מעמותת "נאות חנן", שאותה מנהלת חברת "באמונה" המשווקת נדל"ן למגזר הדתי-לאומי, התבשרו כי הם מחויבים לשלם 5,400 שקל עבור בניית בית כנסת - מבלי שהודיעו על כך מראש.

 

חריש - כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :

 

באתר חברת "באמונה" עודכן באחרונה כי נמשך גיוס החברים לקבוצה, מאחר שנותרו עוד דירות למכירה בשל ההקלה בכמות הדירות אותה הם עתידים לקבל. במסגרת לשונית "שאלות ותשובות" באתר האינטרנט נשאלה השאלה "האם קיימת ועדת קבלה לעמותת נאות חנן", ובתשובה נכתב, בין היתר, כי הרוכשים נדרשים לשלם 5,400 שקל עבור מימון בית כנסת.

 

"נוסף על כך, הנהלת נאות חנן מבקשת מחברי העמותה הסכמה עקרונית לתרומה עבור בניית בית כנסת קהילתי, בסכום של 150 שקל לחודש לתקופה של 3 שנים (במקרה ויישאר כסף בקופת העמותה, יוקצה סכום זה לבניית בית כנסת, ואזי לא יהיה צורך לגבות בנפרד למטרה זו)", נכתב באתר.

 

חריש. מבט מלמעלה (צילום: Lowshot.com ) (צילום: Lowshot.com )
חריש. מבט מלמעלה(צילום: Lowshot.com )

 

"חברה קבלנית שרשומה כעמותה לצורך נוחות"

אחד הרוכשים בקבוצה, שמגדיר עצמו כחילוני, מספר ל-ynet: "היה רעש תקשורתי סביב חריש והדבר עניין אותי כמשקיע. אני גר במוצא עלית, ועל מנת להירשם לעמותה העברתי פרטים דרך אתר האינטרנט וביצעתי העברה בנקאית של 450 שקל כדמי רישום ועוד 15 אלף שקל כדמי רצינות, שהוגדרו ככספי נאמנות - שבמידה שלא תזכה העמותה במכרז הכספים יוחזרו".

 

לדבריו, לאחר הזכייה הוזמנו חברי הקבוצה לכנס שנערך בכפר פינס, ושם הופתעו. "למרות שהצהירו שמדובר בקבוצה לחובשי כיפות סרוגות ולחילונים - לא היו חילונים בכלל", הוא אומר. "בנוסף, להפתעתי הגדולה עוד יותר דיברו על כך שאני מחויב לבנות בית כנסת, למרות שאף אחד לא דיבר איתי על כך".

 

לפיכך דרש הרוכש את ביטול חברותו בקבוצה. "התחושה היא כי מדובר בחברה קבלנית שרשומה כעמותה לצורך נוחות ושיקולים כלכליים. הבחירה בכל נותני השירות נעשתה מראש, ואני לא רוצה להיכנס להרפתקה עם החברה הזאת", הוא מבהיר. לטענתו, בעמותה מערימים קשיים על חברים שרוצים לעזוב ומחייבים אותם בתשלום של אלפי שקלים לצורך שכר טרחת עורך דין, דמי רישום ומס רכישה - למרות שאמרו שיחזירו את הכספים.

 

אייל ביטון, רוכש נוסף בקבוצה שמעוניין לסגת מהעסקה, אומר בשיחה עם ynet: "אני רוצה לרדת מזה ולא נותנים לי, למרות שבהתחלה אמרו שאין בעיה. שילמתי 25 אלף שקל, מכיוון שנרשמתי לדירת גג או גן, ועכשיו למרות שאני מביא משהו במקומי, אני משלם אלפי שקלים - וגם מי שיבוא במקומי יגרע לתחתית התור בעדיפות לבחירת הדירות".

 

בנימין סינבוניי, דתי-לאומי המתגורר עם בני רעייתו ו-5 ילדיו בקצרין, הוא זכאי משרד השיכון ומעוניין לעבור לחריש, אך לדבריו יעשה זאת במסגרת עמותה אחרת. "העמותה מרוויחה מספיק כסף, למה הם לוקחים מאיתנו כסף לבניית בית הכנסת?", הוא שואל, "הם מתנהלים כאילו הם בעלי הבית ולא כמו נותני שירות. אין לחברי הקבוצה מילה. אין לי בעיה עם בית כנסת ואין לי בעיה עם לגור בחריש - אבל לא בדרך הזאת".

 

"הדרישה לתשלום עבור בית הכנסת - מהיום הראשון"

ישראל זעירא, מנכ"ל באמונה, מגיב לטענות. "זה עצוב מאוד שאדם טוען טענה שאין בה אמת. הדרישה לתשלום בית הכנסת הייתה מהיום הראשון שהתחלנו לשווק", הוא אומר. לדבריו, מדובר בעמותה דתית: "כדי להירשם לעמותה צריך אישור של רב - כך רשום בטופס ההרשמה, למרות שלא עושים עם זה בעיות ולא בודקים. שלא יעבדו עלינו שלא ידעו שיש מימון לבניית בית כנסת. זה חל על כולם באופן שוויוני", הוא טוען.

 

"מבחינת ההחזרים", מוסיף זעירא, "לאחר שלב המקדמה - מי שנסוג מאבד 15 אלף שקל, ולאחר רכישת הקרקע, כלומר תשלום של כ-140 אלף שקל - ההפסד הוא של 10% משווי הדירה. אנחנו באנו לקראת מי שמביא בנעליו רוכש חלופי, ומקטינים את ההפסד שלו. זה נעשה בכל גוף רציני. אדם צריך שתהיה לו אחריות. יש תשלום של מס רכישה כפול ואנחנו לא יכולים להעביר את המיקום לרוכש שבא בנעלי המבטל. העצה המשפטית שקיבלנו היא כי אדם לא יכול לסחור בזכות שלו, אלא לפרוש על מנת להציל את הכנס שלו".

 

עו"ד זיו כספי ממשרד כספי-גינדי העוסק בנדל"ן מסביר את סוגיית דמי הביטול כי ככל הנראה מדובר בעסקה במקרקעין ולכן ביטול חברות בעמותה לאחר שהגישה הצעה למינהל מקרקעי ישראל מהווה אירוע מס - כלומר ישנה דרישה ממשרד האוצר במס רכישה עבור הרוכש המבטל.

 

באשר לטענות לפיהן נותני השירות היו ידועים מראש אמר זעירא, כי אין עמותה שהולכת למכרז ללא ידיעה מי עורך הדין ומי חברת הניהול, אך זהות הקבלן אינה ידועה גם לו. לסיכום, אומר זעירא כי "יש כמה אנשים שהתחרטו, ולכן הם מפסידים כ-9,000 שקל, וזאת הסיבה לטענות ולמרמור".

 

רוצים להישאר מעודכנים? עשו לייק לעמוד הפייסבוק של ערוץ הכלכלה והצרכנות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים