שתף קטע נבחר

השוכרים מצטמצמים, המשכירים מבזבזים יותר

ממחקר שביצע בנק ישראל עולה כי העלייה במחירי הדירות פגעה בהיקף הצריכה של מי ששוכר דירה אך בעלי הדירות, שהגדילו את רווחיהם, צורכים יותר. לטענת החוקרים, העלייה במחירי הדירות בשנים 2007-2011 הביאה לגידול של כ-7.4% בצריכה הפרטית

כיצד השפיעה העלייה הדרמטית של מחירי הדירות בישראל מאז 2007, על הצריכה הפרטית של אזרחי המדינה? שאלה זו עמדה במוקד מחקר של בנק ישראל שפורסם היום (ד'). מהמחקר עולה, שהעלייה במחירי הדירות פגעה אמנם בהיקף הצריכה של אלו ששוכרים דירות, בשל העלייה בשכר הדירה, אך הגדילה את היקף הצריכה של משכירי הדירות, שהגדילו את רווחיהם כתוצאה מההתייקרויות.

 

המע"מ עולה: כדאי למהר לשלם על הדירה?

באוצר מזהירים: מחירי הדירות יעלו בגלל הקיצוץ

השמאי: הדירות התייקרו ב-2012 ב-5%

 

כמו כן, העלייה במחירי הדירות לרכישה הגדילה במעט את הצריכה של אלו המחזיקים בדירה בבעלותם. עורכי המחקר, סיגל ריבון ומיקי קהן ממחלקת המחקר של בנק ישראל, מציינים כי הגידול הורגש בעיקר בקרב בני 35 עד 55, שכבת הגיל שבה מרוכזים רוב בעלי הבתים בישראל.

 

לטענתם, העלייה במחירי הדירות בשנים 2007-2011 הביאה לגידול של כ-7.4% בצריכה הפרטית. הסיבה לכך עשויה להיות נטילת הלוואות כנגד ערך הדירה, או הגברת הצריכה תוך ציפייה למימוש הדירות בזמן הקרוב, ברווח רב. העלייה של שכר הדירה, מנגד, לא הובילה לשינוי משמעותי בהיקף הצריכה, לאחר ששוכרי הדירות צמצמו את צריכתם בכ-0.8% ומשכירי הדירות הגדילו את צריכתם בכ-0.7%.

 

כמו כן, בחנו החוקרים את שוק השכירות בישראל ומצאו כי ל-8%-10% ממשקי הבית בישראל יש הכנסה מהשכרת דירות. מאז שנת 2009, עלתה משמעותית ההכנסה מהשכרת דירות, כאשר בין השנים 2003-2008 היוותה ההכנסה מהשכרת דירות כ-16% מכלל ההכנסות של בעלי הבתים, ומאז 2008 עלתה עד לרמה של יותר מ-20% מהכנסותיהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים