שתף קטע נבחר

ד"ר אוז בדרך לארץ: מה העצות שלו להרזיה?

הרופא הכי מפורסם באמריקה, ד"ר מחמט אוז, מגיע לראשונה לישראל כדי לבקר באתרי דת ולשתף אותנו בידע העצום שלו. בראיון ל-ynet הוא מספר על הקשר החם בין טורקים ויהודים, ועל הדרך מגלה מה עוזר לאנשים במתח ומה הכי חשוב לעשות אם רוצים להצליח לרזות אחת ולתמיד

הוא מרגיש קרוב מאוד אלינו, אבל אף פעם לא היה כאן: ד"ר מחמט אוז, מנתח לב אמריקני-טורקי שהפך לגורו בריאות בזכות הופעתו בתוכנית הטלוויזיה של אופרה ווינפרי ובשנים האחרונות בתוכנית משלו, מגיע לישראל לביקור ראשון עם בני משפחתו.

 

כעת, בראיון שהעניק ל-ynet, חושף הסופרסטאר של עולם הרפואה יחס חם במיוחד לקהילה היהודית, תובנות מפתיעות על הקשר ההיסטורי בין טורקיה לישראל - וגם כמה עצות לכבוד הקהל שבעיקר רוצה לדעת איך אפשר להצליח בדיאטה סוף סוף.

 

 

מה אתם יודעים על ד"ר אוז ?

 

בחודש שעבר חגג ד"ר אוז יום הולדת 53, והוא בהחלט יכול להסתכל בסיפוק על רשימת ההישגים שלו עד כה. הנה חלקם הזעיר: הוא סיים את לימודי הרפואה ב-1982 בהרווארד, השיג גם תואר MBA וזכה במשרת פרופסור לכירורגיה באוניברסיטת קולומוביה. הוא ניהל את המרכז לרפואה משולבת ואת מכון הלב בבית חולים המסופח לאוניברסיטה, אבל הקריירה שלו שינתה כיוון כשהופיע לראשונה בתוכנית של ווינפרי ב-2004.

 

הוא התקבל בהתלהבות רבה על המסך הקטן ומאז הופיע בתוכניות אינספור, אף שהוא מקפיד להמשיך ולבצע ניתוחי לב ולשמור על כשירות מקצועית. התוכנית האישית שלו, "המופע של ד"ר אוז", משודרת כיום גם בערוץ הבריאות בישראל מדי ערב, ובאוגוסט הקרוב יראה אור בעברית ספר נוסף מבית היוצר שלו בהוצאת מטר, שבו הוא מסביר כיצד לשמור על היופי והחיוניות של כל איבר וחלק בגוף.

 

מתוך "התוכנית של ד"ר אוז" באדיבות ערוץ בריאות  

 

מסע של שלום ותקווה

ימים ספורים לקראת ביקורו הראשון בארץ, ד"ר אוז נשמע נרגש. "אני מרגיש קשר אישי מאוד לישראל", הוא אומר ל-ynet. "אבי, רופא גם הוא, למד באוניברסיטה של איסטנבול אצל מורים יהודים בעיקר, רופאים שנמלטו לשם בזמן מלחמת העולם השנייה. הוא למד במקום המקצועי הטוב ביותר ותמיד סיפר לי סיפורים על החוויה המיוחדת הזאת. אני מאמין שליהודים יש תפקיד חשוב בעיצוב טורקיה המודרנית".

 

ההצעה להגיע לביקור עלתה לפני חודשיים, אז הוענק לד"ר אוז פרס מטעם הארגון היהודי This World - The Values Network מיסודו של הרב שמולי בוטח. השניים מכירים זה את זה שנים, ואף הגישו יחד תוכנית רדיו.

 

"אין ערך חשוב יותר ביהדות מאשר קדושת החיים", אומר רבי שמולי, בעצמו מהרבנים המפורסמים ביותר בארצות הברית, "ורצינו להכיר בתרומה של ד"ר אוז לכך. הידידות שלו עם הקהילה היהודית-האמריקאית עמוקה מאוד, ואנחנו שמחים שהוא קיבל את ההזמנה להגיע לטיול משותף בישראל".

 

בעת שהותו הוא עתיד לבקר בין השאר בקבר הרמב"ם בטבריה, להיפגש עם ראש הממשלה נתניהו ולערוך שני אירועים לקהל הרחב: פאנל עם רבי שמולי, נתן שרנסקי וסטיב לינדי בנושא ערכים יהודיים אוניברסליים (שני 29.7, 20:30, מועדון העיתונות בירושלים, בהרשמה מראש בלבד), והרצאה בנושא המחויבות הציבורית של הרופאים (רביעי 31.7, 10:00, בית החולים רמב"ם, כניסה על בסיס מקום פנוי).

 

"כרופא", אומר ד"ר אוז, "כשאתה רואה מקום שבו יש מחלות או סימפטומים כלשהם אתה רוצה למצוא דרכים לעזור. גם כאן, אני רוצה להבין יותר. זאת הסקרנות שלי שהניעה את הביקור. החלטנו, רבי שמולי ואני, להגיע יחד כדי שהוא יראה לי את הארץ.

 

"משפחתי, שעודנה באיסטנבול ושאני מתכוון לבקר לאחר מכן, עשתה עסקים עם ישראל במשך 30 שנה, ולא הגיוני שלמרות המחלוקות הפוליטיות לא נסתדר. יש לנו ערכים משותפים, וגם במשפחה יושבים יחד ליד השולחן אפילו אם קורים דברים ומתווכחים".

 

-אתם רואים בביקור מעין מסע לשלום, בהקפידכם לבקר אתרים הקדושים לשלוש הדתות?

ד"ר אוז: "זה בוודאי מסע לשלום, אם כי אנחנו מגיעים כאזרחים פרטיים ולא מייצגים את ארצות הברית או את טורקיה. לרופאים יש חובה אזרחית לדבר בנושאים כאלה. מבחינה היסטורית רופאים עשו כך, אבל היום לא עוד. הרבה מאלה שחתמו על מגילת העצמאות בארצות הברית הם רופאים, אבל היום במדינות רבות הם נמצאים רק ברקע ולא עושים את מה שהם צריכים כדי לסייע לחברה.

 

"זה לא שהרופאים מחזיקים את כל החוכמה בידיהם, אבל יש להם חלק מהחוכמה, אז למה לא לשלב את זה במבנה הגדול החברתי שאנו יוצרים?".

 

"חלק מהמקומות שבהם נבקר", מוסיף רבי שמולי, "כמו בית החולים רמב"ם, יוצרים שלום אמיתי על פני האדמה. בית החולים, ששליש ממטופליו מוסלמים, היה שותף שלנו בהענקת הפרס לד"ר אוז והוא מקבל גם ילדים שמגיעים מסוריה כדי לזכות בטיפול רפואי ולהציל את חייהם. היהדות מדגישה את העובדה שנוצרנו כולנו שווים, בצלם אלוהים".

 

ד"ר אוז מסכים עם הדברים. "לדת יש תפקיד עצום בהענקת מבנה כללי עבור האדם. היא נותנת לו תקווה ומשמעות לכל מה שקורה סביבו, והדבר הזה משנה מאוד גם בכל הנוגע לבריאותו. היהדות התחילה את כל הדתות המונותיאיסטיות ואנחנו שוכחים להסתמך עליהן, על מה שמאחד אותנו".

 

ד"ר אוז ורבי שמולי (במרכז) בטקס הענקת הפרס (צילום: באדיבות This World) (צילום: באדיבות This World)
ד"ר אוז ורבי שמולי (במרכז) בטקס הענקת הפרס(צילום: באדיבות This World)

 

בביקורו בישראל יפגוש כאמור ד"ר אוז רופאים וגם את הקהל הרחב שירצה לשמוע את דבריו. כמי שעיצב את הקריירה הטלוויזיונית שלו בניסיון להגיע לכמה שיותר אנשים ולשפר את חייהם, יש לו גם כמה דברים חשובים לומר בנושאים שרלוונטיים במיוחד לסוגיות הבריאות שעמן אנו מתמודדים בארץ. ואלה עצותיו:

 

1. איך להתמודד עם מתח נפשי?

"מתח, ובעצם התגובה שלנו למתח, הוא הגורם המרכזי להזדקנות", אומר ד"ר אוז. "עקה מגיעה בצורות שונות, והיא יכולה לנבוע מהיחסים עם ההורים שלנו כמו גם מאויבים אמיתיים.

 

"כבר הוכח בניסויים בעכברים שסביבה רווית מתח תורמת להתפתחות של מחלות לב, והדבר נכון גם לבני אדם. אני סקרן לראות מה קורה מהבחינה הזאת בישראל, שבה אתם מוקפים מכל עבר במדינות שלכאורה בעלות פוטנציאל לפגוע בכם. כשהעתיד לא ברור, זה מקשה על עיבוד ההווה ועל התמודדות עם גורמי מתח נוספים שבנסיבות אחרות היינו אולי מסתדרים איתם.

 

"מתח מוביל ללחץ דם גבוה, והקשר בינו ובין השמנה ברור ובסיסי מאוד. לפני אלף שנה מתח היה קשור בדבר אחד בלבד - רעב, וכך הגוף למד להתמודד איתו. כך, כשיש מתח כרוני משחרר הגוף הורמונים שמעודדים אותך לאכול יותר. גם היום הגוף לא יודע לזהות את מקור המתח, אם זה בשל המצב הביטחוני או מחוסר במזון - והוא מגיב באותו האופן".

 

-מהי הדרך הטובה ביותר לטפל בעקה?  

"יש כמובן כלים רפואיים, ואומגה 3 הוכחה משמעותית מאוד בתמיכה כזאת לגוף וכחשובה ליצירת סינפסות במוח שעוזרות להתמודד עם מתח. עשו ניסוי עם נהגי מוניות, למשל, שבו הוכח כי נהגים שאכלו יותר סרדינים בצורה מכוונת מצליחים להתמודד ביעילות רבה יותר עם המתח שבעבודה.

 

"חשוב יותר להבין שאפשר להעניק משמעות לעולם הסובב אותנו באמצעות המרקם החברתי שאנו חיים בו, דרך האנשים שאנו יוצרים איתם קשר. זה אמצעי עזר עוצמתי מאוד.

 

"אבל כלי הריפוי המשמעותי ביותר למצבנו הנפשי הוא לאהוב את עצמך ולהבין ש'אתה שווה את זה'. זה הבסיס לכל. אני לא מנתח מעשנים, למשל, אלא עוזר להם להיגמל קודם מעישון, כי אכפת לי מהם. הם מרגישים רע עם עצמם, ואז מעשנים כדי להתמודד עם המתח הזה. אנחנו פועלים כך לגבי הרבה דברים בחיינו, אבל כל מה שצריך הוא לאהוב את עצמך כמו שאחרים אוהבים אותך. הגוף הוא מקדש של הנשמה, ואם כולם היו יודעים כמה הוא מיוחד - היו מכבדים אותו הרבה יותר".

 

 

2. איך להצליח לרזות?

באחת התוכניות שלו אירח ד"ר אוז 100 אנשים שכל אחד מהם רזה כ-45 קילו, וביקש מהם לספר מה סוד הדיאטה שלהם. "ציפיתי למאה תשובות שונות", הוא אומר. "הרי לכל אחד יש את הטריקים הקטנים שלו: לאכול חלבונים בבוקר, להימנע מקמח לבן, לישון טוב יותר וכן הלאה.

 

"כל אלה באמת נכונים ועוזרים. אם תפסיקו לאכול לחם לבן - בטוח תרזו. אם תאכלו חלבונים בחצי השעה הראשונה בבוקר - תרזו, כי הם נשרפים ולא הופכים לשומן. אם תישנו טוב יותר - תרזו, כי אנשים שאינם עייפים לא משתוקקים לפחמימות. לא לישון טוב זה הדבר החמור ביותר שאפשר לעשות בהקשר של מתח ושל עלייה במשקל, למשל.

 

"אבל מה שציינו מאה האנשים בתוכנית כדבר הראשון הוא להבין שהם ראויים לכך, שהם שווים את זה. אנשים שמנים חושבים לעתים קרובות שמגיע להם להיות שמנים, שהם לא ראויים להיות רזים.

 

"מה שברור גם לכל הרופאים הוא שאם אתה לא מזין את עצמך, לא תוכל להזין אחרים. כי אם אתה לא אוהב את עצמך, איך תוכל לאהוב אחרים? שימו את עצמכם במקום הראשון, לא כי אתם אנוכים אלא כי אתם שווים את זה. גם במטוס עוטים קודם את מסכת החמצן על האדם המבוגר ורק לאחר מכן על הילד, כדי שההורה יהיה חזק מספיק לעזור לאנשים שהוא אוהב".

 

 

3. האם ליטול תוספי תזונה?

מיד כשמתחילים לדבר על תוספי תזונה, מבקש ד"ר אוז להפריך פרסומים על כך שהוא מוכר ומקדם מותג כלשהו ("כל הפרסומות הקשורות בזה שקריות ומזויפות", הוא מבהיר), אם כי הוא "אוהב תוספים כשמשתמשים בהם בתבונה".

 

"אנחנו לא מעריכים אוכל מספיק", הוא אומר. "במקום להיכנס לסופרמרקט נכנסים היום לבית מרקחת, וזה עסק שמגלגל מאות מיליוני דולרים. אמריקאי ממוצע משקיע היום 10% מהמשכורת שלו במזון, לעומת 20% בעבר.

 

"אומגה 3, למשל, היא בעלת ערך מהרבה סיבות, כולל הפחתת מתח כאמור, אבל האוכל חשוב יותר. במקום לקבל מנות מדודות של ויטמין C מתוסף, לדוגמה, אפשר לתת לגוף את הכמויות שהוא צריך מהמזון. השקיעו באוכל ותקבלו את ההשקעה שלכם בחזרה. אם יש לכם כסף, השקיעו אותו באוכל טוב יותר - תיהנו מפחות מחלות וכך גם החברה כולה".

 

4. האם להשקיע בבדיקות לאבחון מוקדם?

"ראשית", אומר ד"ר אוז, "חשוב שנדע להבחין בין מניעה ובין אבחון מוקדם, כי אנשים לא תמיד מבינים את ההבדל. מניעה היא לעשות דברים כדי שלמלכתחילה לא נסבול מהבעיה, ואבחון מוקדם הוא איתור של מחלה קיימת.

 

"כשמדובר בסרטן השד, למשל, ידוע הקשר להשמנה ולנטילת הורמונים, אז יש דברים שאפשר לעשות כדי למנוע מראש את המחלה. במקביל, צריך לדאוג לבצע בזמן בדיקות כדי לאתר את הסרטן מוקדם מספיק כדי שאפשר יהיה לטפל בו.

 

"לעתים קרובות אנו מעריכים הערכת יתר את החשיבות של האיתור, וצריך לשקול זאת מול חסרונות הבדיקה. קולונוסקופיה, למשל, היא בדיקה מצוינת כי אפשר לאתר את הבעיות בשלב מוקדם מאוד ובדיוק רב כל כך, שהיא תמיד מובילה אותנו בכיוון הנכון. ממוגרפיה, לעומת זאת, היא טכניקת סקר טובה אבל לא מצוינת. היא יותר כמו עבודה בצללים ולא תמיד פשוט לאתר באמצעותה מחלות שד.

 

"לפעמים עדיף לא לחשוף את הגוף לסריקה, כיוון שהיא עלולה להגדיל דווקא את הסיכון לחלות בסרטן. אנחנו משערים ש-3%-4% ממקרי הסרטן נגרמים מתצלומי רנטגן ו-CT". 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות ערוץ הבריאות
הסופרסטאר של עולם הרפואה. ד"ר אוז
צילום: באדיבות ערוץ הבריאות
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים