שתף קטע נבחר

המבקר דורש מלפיד הבהרות על תוכנית הדיור

מבקר המדינה, יוסף שפירא, שלח מכתב לשר האוצר, יאיר לפיד, ובו דרש הבהרות לגבי התוכנית להקמת 150 אלף דירות להשכרה. המבקר דורש לדעת האם נעשתה עבודה מטה מוקדמת, האם נבחנו חלופות וכמה ישלם הציבור

מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, שלח הבוקר (ד') מכתב לשר האוצר, יאיר לפיד, ובו דרש הבהרות בנוגע לתוכניתו לקידום דיור להשכרה לטווח ארוך. במסגרת התוכנית מבקש שר האוצר לבנות 150 אלף דירות לדיור להשכרה לטווח ארוך, ולצורך כך להקים חברה ממשלתית. המבקר ביקש לקבל את ההבהרות עד השבוע הבא.

 

 

השופט שפירא פנה לשר לפיד על רקע בדיקה שעורך המשרד באשר לההתמודדות הממשלה עם מצוקת הדיור בישראל. במסגרת זו נבדקות דרכי הפעולה של הממשלה, על משרדיה ומוסדותיה, בהתמודדותה עם מצוקת הדיור, בעיקר בין השנים 2008-2013.

 

הבדיקה נוגעת בסדרי הקביעה של המדיניות הלאומית בתחום הדיור, בחינת "שרשרת ייצור" יחידות הדיור ביוזמה ממשלתית על שלביה העיקריים - ייזום, תכנון סטטוטורי, שיווק, פיתוח ובנייה, וכן יוזמות ופעולות הממשלה בתחום דיור בר-השגה. במסגרת הביקורת נבדק גם האופן שבו התקבלו ויושמו החלטות ותוכניות דיור ממשלתיות, ובכלל זה נבדקת התוכנית להרחבת שוק הדיור בהישג יד, באמצעות השכרה ארוכת טווח.

 

במכתבו התייחס שפירא להחלטת הממשלה מלפני כחצי שנה, הנוגעת להקמת "מטה דיור לאומי" במשרד האוצר ובכפיפות לשר האוצר, שאמור לשמש גוף מטה להבטחת יישום מדיניות הממשלה במסגרת תוכנית הדיור הלאומי לקידום דיור להשכרה.

 

אילו שאלות מציג המבקר ללפיד?

שפירא ציין במכתבו כי למד שהמתווה להקמת חברה ממשלתית, שתפקידה לקדם בניית דיור להשכרה במסגרת פרויקט הדיור הלאומי, התקבלה על ידי שר האוצר והיא תובא להצבעת הממשלה בימים הקרובים. נוכח כך, ומול הביקורת, ביקש שפירא מלפיד להשיב למספר שאלות הרלוונטיות, לדבריו, לבדיקה. בעניין ההחלטה על בנייה להשכרה לטווח ארוך, מבקש שפירא להבין "האם נערכה עבודת מטה מוקדמת, שהוכיחה את ההיתכנות והכדאיות הכלכלית של פרויקטים מסוג השכרה לטווח ארוך, ואם כן מהם התנאים שבמסגרתם יש להפעילם".

 

כמו כן, מבקש שפירא לדעת "האם נבחנו חלופות לפתרון שנבחר - בניית דירות להשכרה לטווח ארוך, שיתנו פתרון לצורך בדיור בר-השגה"; וכי אם כן, "מה היו המשמעויות הכלכליות והחברתיות של החלופות ומהו היתרון בחלופה שנבחרה". בנוסף, מבקש שפירא לדעת אם נעשה אומדן של ההשקעה הציבורית בפרויקטים כאלו, ומה השפעתה על הירידה בהכנסות המדינה.

 

בעניין ההחלטה על הקמת החברה הממשלתית, תוהה שפירא האם הוגדרו המטרות, היעדים והסמכויות; האם נבחנו חלופות באשר להקמת החברה ומסירה לידיה את ביצוע הפרויקטים; האם הוסדרה חלוקת האחריות והסמכות בין החברה לבין הגופים הקיימים כיום והעוסקים בתחום הדיור ובפרט בתחום הבנייה להשכרה, ובהם רשות מקרקעי ישראל, משרד השיכון והבינוי ומינהל התכנון שבמשרד הפנים; ובאלו פרויקטים תעסוק החברה - האם פרויקטים על קרקעות מתוכננות או כאלו שטרם תוכננו ועל החברה יהיה לאתרן ולתכננן.

 

יצוין כי אתמול, במהלך כנס שנערך באוניברסיטת בר אילן, ציין שפירא כי בדו"ח בנושא הדיור הוא עוסק, בין היתר, גם בבדיקה הנוגעת להשכרת דירות של מערך הדיור הציבורי למי שאינם זכאים לכך. שפירא ציין כי ישנם ליקויים רבים בגזרה זו: "לצערנו הרב, יש כאן רמיסת כבודם של החלשים ביותר בחברה, ומשכירים מאות דירות המיועדות לנזקקים, למי שאינם זכאים לכך, כגון לשימושי משרדים, בתי כנסת, עובדים של רשויות מקומיות, ואף אחת הדירות משמשת כדירת נופש של אחת מחברות האכלוס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שר האוצר יאיר לפיד
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
מבקר המדינה יוסף שפירא
צילום: גיל יוחנן
מומלצים