שתף קטע נבחר

בשביל הבריאות: כמה בשר הגוף שלנו צריך?

אנחנו קוראים בכל יום מחקרים חדשים - ואז מחקרים סותרים - שדנים בטבעונות מול אכילת בשר, אבל שוכחים להקשיב לגופנו כדי לגלות אם אנחנו באמת זקוקים לבשר וכמה. כך תבצעו ניקוי פנימי שבסופו תדעו מה אתם צריכים לאכול, בלי לסבול מחוסר בברזל ובוויטמין B12

בתקופה זו, שבה כולם עסוקים במציאת הנוסחה לבריאות ולאריכות ימים, נושא אכילת הבשר נמצא בכותרות כמעט מדי יום ומביא עמו גם שאלות אידיאולוגיות ואקולוגיות. אך האם באמת קיימת תשובה אחת המתאימה לכולם?

 

 

עוד על אכילת בשר:

 

שני הצדדים מביאים מחקרים לגיבוי הטענות. לעולם לא אשכח את הרצאת TED של ד"ר טרי ואלס, שבה היא מתארת כיצד החלימה לחלוטין מטרשת נפוצה - מחלה חשוכת מרפא לכל הדעות - בעזרת דיאטת פליאו הכוללת אך ורק בשר, פירות וירקות. ד"ר ואלס הצליחה להחלים ממצב ניווני מתקדם ונכות כמעט מלאה, ולחזור לרכוב על אופניים, לעסוק בספורט ולתפקד כאדם רגיל.

 

אבל באותה מידה לא אשכח גם את הסיפור על המורה להתעמלות בקיבוץ שבו גדל אחד ממכריי, אשר כבר בשנות השמונים היה סמל הבריאות של הקיבוץ בזכות אורח חייו הטבעוני והבריא - עד שיום אחד התגלה בעמוד השדרה שלו גידול ממאיר והוא נפטר תוך שבוע.

 

סיפורים יוצאי דופן אלו, שניים מתוך רבים, לצד ניסיוני כנטורופתית הביאו אותי למסקנה כי אין דרך אחת לבריאות ואין גישה אחת נכונה. נהפוך הוא, הניסיון מוכיח כי לכל אדם דרישות וצרכים גופניים שונים, וכן - לרוב האנשים יש צורך בכמות מסוימת של בשר בתפריט.

 

האם כולם זקוקים לבשר?

מהבחינה ההומנית אין ספק: את אופן הטיפול שלנו בכל סוגי בעלי החיים יש לשנות, ויפה שעה אחת קודם. מבחינה אקולוגית, מחקרים רבים גורסים כי עקירת יערות גשם והסבת שטחים פתוחים ברחבי העולם כדי לגדל בהם דגנים למאכל אדם מזיקים הרבה יותר למצבו של כדור הארץ מאשר גידול בקר וצאן למאכל. וכמובן, מול אלה עומדים מחקרים סותרים ודעות של מומחים שטוענים אחרת לחלוטין.

 

השיח הציבורי אוהב לנוע בין קיצוניויות - או שאוכלים בשר ללא שום מגבלה, או שמתנזרים ממנו לחלוטין ולא נכנעים גם אם הגוף משתוקק לטעימה מהמבורגר. אני טוענת, לעומת זאת, שעל כל אדם לערוך ניסיונות בגופו כדי לגלות אם דרוש לו בשר וכמה. מאחר שנעשו אינספור מחקרים בנושא ונמצאו לכל תוצאה מחקרים סותרים, אני מציעה שנעשה את המחקרים בבית, על עצמנו, ונעביר את האחריות לבריאותנו לידינו.

 

נראה כי יש אנשים הזקוקים לכ-100 גרם בשר פעם בחודש – כמות מזערית לכל הדעות אך בלעדיה הם פשוט נחלשים, וזאת אף על פי שבדיקות הדם שלהם תקינות. אחרים זקוקים לבשר אדום פעם או פעמיים בשבוע, ויש גם כאלו שנותרים חזקים ללא בשר בכלל. מעבר לחלבון, לברזל ולוויטמין B12, הבשר מספק ככל הנראה חיוניות וחיות כלשהי לגוף, הנדרשת אצל חלקנו לבניית גוף בריא.

  

אם כל אדם יגלה את כמות הבשר המתאימה לגופו, רובנו נאכל הרבה פחות בשר וגם הדרישה מהמשקים תקטן משמעותית. כך הן יוכלו לעמוד בהתחייבויות ללא הפסד כספי ולהעניק לחיות מרעה טבעי. הצורך בייבוא ובייצוא של בשר יוכחד כמעט כליל מהעולם.

 

כן, אם היינו הורגים חיות רק בכמות האמיתית שאנו זקוקים לה, לא היה מתקיים האסון האקולוגי וההומני שנקרא "תעשיית הבשר". יש הטוענים שלאריה אין בחירה ולנו יש, אך עלינו להבין שגם לא לכולנו יש בחירה – יש אנשים שגופם פשוט זקוק לבשר.

 

בידינו בחירה אמיתית לא לאכול בשר בכלל? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בידינו בחירה אמיתית לא לאכול בשר בכלל?(צילום: shutterstock)

 

איך תדעו אם אתם זקוקים לבשר?

מדובר בתהליך של ניסוי וטעייה. כדי להתחיל אותו מומלץ להתנקות לחלוטין מבשר למשך חודש שלם, כדי שההרגל לא יתעתע בכם. לאחר חודש ללא בשר מתחיל הניסוי, כאשר את המדדים מספק לנו הגוף. גופנו מצויד במערכת חושים וחיוויים עצביים המסמנים לו מה לאכול וכמה, וחודש הניקוי מאפשר לנו לחזור לחושינו הטבעיים.

 

לאחר חודש הניקוי התחילו במנת בשר אחת, בדרך כלל לא יותר מ-150 גרם. אפשרו לחושים שלכם לומר לכם מתי אכלתם מספיק, בדיוק כפי שאתם יודעים בזמן הארוחה מתי "הגזמתם" ואכלתם יותר מדי (בין שאתם מקשיבים ובין שלא).

 

בהמשך השבוע תצטרכו להמשיך להיעזר בחושיכם כדי לדעת אם יש צורך במנת בשר נוספת. שאלו את עצמכם "האם אני זקוק לעוד בשר או לא?" והקשיבו לגופכם, שיעלה את התשובה. המשיכו כך חודש או חודשיים נוספים, עד שתדעו לכמה בשר גופכם זקוק באמת.

 

הדרישה לבשר עשויה להשתנות לאורך חיינו: בחורף, בזמן הריון, לאחר מחלה ועוד גופנו עשוי "לבקש" מאיתנו יותר בשר כדי להתחזק.

 

מתי צריך יותר בשר?

אם הפסקתם לאכול בשר או הפחתתם את הכמות משמעותית, ואתם חווים עייפות, קושי לקום בבוקר, חיוורון, עיגולים שחורים מתחת לעיניים, ירידה בכוח הפיזי, ירידה בפעילות בלוטת התריס או ירידה במדדי כדוריות הדם האדומות בבדיקות הדם - נסו להעלות את כמות הבשר שאתם אוכלים.

 

עקבו אחר השיפור, אם חל כזה, כיוון שהתסמינים שלעיל עלולים לנבוע מגורמים אחרים. בכל מקרה, תהליכים מסוג זה מומלץ לעשות בליווי של איש מקצוע.

 

איזה בשר לבחור?

ראשית כל, העדיפו בשר טרי והימנעו ככלל מבשר מעובד.

 

מניסיוני, עוף אינו מספק לגוף את החיוניות הדרושה, כיוון שהוא מכיל כמויות קטנות מאוד של ברזל ושל ויטמין B12. רובנו יכולים להשיג מנת חלבון איכותית ובריאה יותר מביצים אורגניות ומשילוב נכון של קטניות ודגנים. יש אנשים שיצטרכו לאכול יותר בשר אדום ואחרים דווקא יזדקקו לדגים - וגם כאן תצטרכו להשתמש בחושיכם כדי לדעת למה הגוף זקוק בדיוק.

 

הכותבת היא נטורופתית



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לרוב האנשים יש צורך בכמות מסוימת של בשר בתפריט
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים