שתף קטע נבחר

טרום סוכרת: 7 צעדים לשינוי - ומניעת המחלה

הרזיה, שינה טובה יותר ופעילות גופנית הן חלק מהדרכים שהופכים את האבחון כ"טרום סוכרתיים" למצב הפיך, ומונעים תחלואה ממשית בסוכרת. אילו הרגלים יומיומיים דורשים שינוי? אנדוקרינולוג מומחה לסוכרת מסביר

אנשים המאובחנים כטרום סוכרתיים (סוכרת מסוג 2) צריכים להתייחס לכך ברצינות ולראות בכך קריאת השכמה לשינוי המצב. עם זאת, אין הדבר אומר שאותם אנשים בהכרח יחלו בסוכרת, מאחר שיש להם זמן ואפשרות לתקן את הרגליהם.

 

 

עוד על סוכרת:

 

אבחון כטרום סוכרתי הוא למעשה הזדמנות ליזום שינויים באורח החיים, שיסייעו למניעת הסוכרת. לפניכם שבעה צעדים ראשוניים ומהותיים שיש לבצע בהרגלים היומיומיים, כדרך טובה להתחיל בשיפור המדדים הבריאותיים שלכם:

 

1. להיות פעילים גופנית

להיות יותר פעילים פיזית הוא אחד השינויים החשובים והטובים ביותר שכדאי לעשות, כדי לדחות ואף למנוע את הופעתה של סוכרת מסוג 2. אם חלף זמן רב מאז הפעם האחרונה שהתאמנתם, התחילו בהדרגתיות: החליפו את המעלית בעלייה במדרגות, בצעו מתיחות בעת הצפייה בטלוויזיה וכן הלאה.

 

פעילות גופנית היא חלק בלתי נפרד מתוכנית הטיפול עבור טרום סוכרתיים, מאחר שהיא מורידה את רמות הגלוקוז בדם ומפחיתה את השומן בגוף. תוכנית אימונים אידיאלית יש לקיים חמש פעמים בשבוע, 30 דקות בכל פעם.

 

2. לרזות

השמנת יתר היא אחת הסיבות העיקריות להופעת סוכרת מסוג 2. חשוב לדעת שלא חייבים בהכרח לרדת עשרות קילוגרמים כדי לראות הבדל ולמנוע סוכרת: מחקרים מראים כי 30 דקות של פעילות גופנית ביום מסייעים להפחתה של 5%-7% ממשקל הגוף - בכך להקטנת הסיכון לסוכרת בכ-58%!

 

חשוב לרזות כדי לשפר את בריאות הגוף ואת רמות הסוכר בדם, אך לא חייבים לבצע דיאטת כסאח כלשהי או לרדת במשקל באופן קיצוני.

 

3. לישון

אדם שאינו ישן מספיק באופן קבוע יתקשה להפחית במשקל, וכן יקשה על הגוף שלו להשתמש באינסולין בצורה יעילה יותר. כדאי לסגל הרגלי שינה טובים, ללכת לישון בשעה קבועה ולהתעורר באותה השעה בכל יום, להירגע לפני כיבוי האורות ולהימנע משימוש מוגזם בטלוויזיה או בסמארטפון לפני השינה.

 

אם אתם נתקלים בבעיות שינה ובקושי להירדם, כדאי לנסות להימנע משתיית קפאין לאחר ארוחת הצהריים.

 

השמנת יתר היא אחת הסיבות העיקריות להופעת סוכרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השמנת יתר היא אחת הסיבות העיקריות להופעת סוכרת(צילום: shutterstock)

 

4. לקבל תמיכה

הרזיה, תזונה בריאה וביצוע פעילות גופנית באופן קבוע הם תהליכים שהופכים קלים יותר אם יש אנשים סביבכם שתומכים ומעודדים. למשל, ניתן להצטרף לקבוצות הכוללות אנשים בעלי מטרה דומה לשלכם (למשל קבוצת הרזיה או קבוצת ריצה), ולהיעזר בהם כדי להמשיך באורח החיים הבריא ולהימנע משבירה מנטלית ופיזית.

 

5. לאכול טוב יותר

הרבה באכלו פירות וירקות, במיוחד כאלו המכילים פחות עמילן, דוגמת תרד, ברוקולי, גזר ושעועית ירוקה. הוסיפו מזונות עשירים בסיבים תזונתיים לתפריט היומי ובחרו במזונות מדגנים מלאים במקום דגנים מעובדים, למשל אורז חום במקום אורז לבן וכן הלאה.

 

צעד נוסף הוא להחליף מזונות עתירי קלוריות בחלופות רזות יותר, כמו חלב דל שומן, משקאות דיאט, גבינות דלות שומן, רוטב דל שומן לסלט וכדומה.

 

6. להיבדק אצל הרופא

אנשים שאובחנו כטרום סוכרתיים לא תמיד רואים חשיבות בביקורים תכופים אצל הרופא המטפל בהם. עם זאת, ישנה חשיבות גדולה למעקב רפואי בתדירות של שלושה-שישה חודשים.

 

אם מצבכם טוב ובמגמת שיפור, תוכלו לקבל חיזוקים מהרופא שגם להם ערך משמעותי. ואם מצבכם אינו משתפר, יוכל הרופא לסייע להחזיר אתכם למסלול, להעניק עצות קונקרטיות ועוד.

 

7. להתחייב

ההתחייבות לשנות את אורח החיים היא המפתח החשוב ביותר להצלחת התהליך. עליכם לקבל בהבנה את העובדה שלא תצליחו לחולל את השינויים בצורה מושלמת מדי יום, אך אתם מתחייבים לעשות הכי טוב שאתם יכולים רוב הזמן.

 

נקודות משבר ואתגרים הם חלק בלתי נפרד מתהליך של שינוי, ויש לקחת זאת בחשבון, לאפשר לעצמכם לחוות גם רגעים כאלה ולצאת מהם מחוזקים.

 

לצד העצות הללו יש לזכור כי מצב טרום סוכרתי הוא לפי ההגדרה "סוכרת בתחילת דרכה" ויש הגורסים שכבר בשלב זה כדאי להתחיל בטיפול תרופתי, לכן בכל מקרה יש להתייעץ עם הרופא המטפל באשר למצבכם הספציפי.

 

הכותב הוא אנדוקרינולוג מומחה לסוכרת במרכז DMC לטיפול בסוכרת, והיועץ הרפואי של האגודה לסוכרת נעורים בישראל.



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך להשפיע על טרום הסוכרת לפני שיהיה מאוחר מדי?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים