שתף קטע נבחר

עיצומים בטאבו: רוכשי דירות חשופים לתביעה

מעל שבוע שלשכת רישום המקרקעין נעולה בשל עיצומי העובדים, ועסקאות נדל"ן נמצאות על סף פיצוץ. תושבת מרכז הארץ נאלצה להשבית את בניית ביתה, משום שהכספים שהיא אמורה לשלם לקבלן מתעכבים; ודייר שנתן מקדמה לרכישת דירה, לא יכול לשלם את היתרה כי לא נרשמה לו הערת אזהרה בטאבו. למה זה קורה אצלנו, ומדוע מעבר לים הכל יותר פשוט?

העיצומים שנוקטים עובדי האגף לרישום והסדר מקרקעין במשרד המשפטים (עובדי הטאבו) מזה יותר משבוע, ממשיכים להשפיע על השחקנים בשוק הנדל"ן. אחרי ששוחחנו שלשום (ג') עם גורמים בענף שהזהירו מפני טרפוד עסקאות מקרקעין, ל-ynet הגיעו פניות של אנשים פרטיים שעלולים לשלם קנסות בעקבות העיצומים.

 

כתבות נוספות על רישום בטאבו בערוץ הנדל"ן :

 

"מכרתי את דירתי ברחובות, אבל הרוכש לא עומד בתשלומים שהוא אמור לשלם לי", מספרת איריס (השם המלא שמור במערכת), שבונה בימים אלה בית קרקע חדש באחד המושבים במרכז הארץ. לדבריה, בעקבות העיצומים של עובדי הטאבו, הכספים שאמור הרוכש להעביר אליה מעוכבים "כי הוא היה אמור לקבל את המשכנתא - אבל הכל נתקע". "אני לא יודעת מה לעשות", היא ממשיכה, "תשלומים שהתחייבתי לשלם לקבלן (תמורת התשלומים של הרוכש - א.ש) עומדים בסכנה - והדבר עלול לגלגל עלינו קנסות כבדים".

 

גם דניאל (השם המלא שמור במערכת), תושב מרכז הארץ, חושש מהשלכות העיצומים באגף רישום הטאבו. בשיחה עם ynet הוא מספר כי ממש לאחרונה חתם על הסכם לרכישת דירת מגורים, אך עדיין לא נרשמה עבורו הערת אזהרה באגף הרישום. לפיכך, הוא דואג שהבעלים הנוכחי ימכור את דירתו למישהו אחר - למרות שהוא כבר העביר אליו מקדמה.

 

"לקוחות רבים שלנו עוברים ימים לא פשוטים רוויי מתח", מספר גם עו"ד יואב שמשוני ממשרד עוה"ד שמשוני-שרון, המתמחה בדיני מקרקעין ומשפחה. לדבריו, "חלק מהותי מעסקת מכר במקרקעין תלויה באופן הרישום שלה בלשכת רישום המקרקעין. העסקה מתקדמת בשלבים בהתאם לרישום שמתבצע בטאבו. כך לדוגמא, הסכום הראשון בעסקה נשאר בנאמנות אצל עו"ד עד להערת אזהרה. משמע, כאשר הטאבו סגור - לא נרשמה ההערה והכסף לא עובר למוכר".

 

עוד מסביר עו"ד שמשוני כי "הקונה, שנוטל משכנתא על מנת לרכוש את הנכס, צריך לרשום הערת אזהרה לרישום משכנתא כדי לקבל את ההלוואה. במקרה זה, כאשר הטאבו בשביתה ואין רישום - הבנק לא מעביר את ההלוואה. המשמעות היא כי הרוכש לא עומד במועדי התשלום לפי ההסכם, ובהכרח מפר הפרה יסודית את ההסכם - ומצוי בסכנת ביטול וקנסות". לדבריו, במקרים כאלה אכן מדובר בקנסות כבדים.

 

"למה לא עוברים לאינטרנט?"

העיצומים של עובדי הטאבו החלו ביום רביעי שעבר, ובמסגרתם אין קבלת קהל באופן גורף. הסיבה לעיצומים הייתה תלויה על הקיר: מזה 3 שנים, מאז התאגדו העובדים, הם מנהלים מו"מ על הסכם קיבוצי לעובדים מול משרדי המשפטים והאוצר. אולם לאחר שהמו"מ התפוצץ - הם החלו בעיצומים.

 

אסף רוזיו, מנכ"ל רוזיו נכסים, סבור שהעיצומים של עובדי הטאבו, לצד ההשלכות על עסקאות מקרקעין, קשורים בסופו של דבר לבירוקרטיה הבלתי נסבלת בישראל, לדבריו. "אחד הנושאים שעולים תכופות כשמדברים על עליית מחירי הנדל"ן והקשר להיצע הדירות בערים המרכזיות, הוא נושא הסרת החסמים", הוא אומר.

 

לדבריו, "יש את החסמים הגדולים, כמו הפשרת קרקעות; ויש גם חסמים קטנים יותר, שההשפעה שלהם היא על שוק הדירות מיד שנייה למשל. הטאבו הוא מסוג החסמים השני - שמשפיע בעיקר על אנשים מן השורה, שלא עוסקים כדרך קבע ברכישה ובמכירה של נדל"ן".

 

"ברור שהשביתה משבשת את שוק הנדל"ן, גם אם באופן מאוד זמני בינתיים" ממשיך רוזיו, "אבל השאלה הגדולה יותר היא למה מלכתחילה לא מפרסמים כיום את כל המידע הקשור לטאבו באינטרנט - ומאפשרים גישה נוחה גם לאנשים שמוכרים וקונים דירה, וגם ליועצי הנדל"ן שמלווים עסקאות מכירה ויוכלו לסייע למי שלא מתמצא בתחום ביתר קלות".

 

עוד טוען רוזיו כי "אין סיבה שלא יעבירו 95% מהפעילות ומהמידע בתחום רישום המקרקעין לאינטרנט. זה יהיה צעד שמעניק ביטחון לאזרחים מן השורה, שלא 'שוחים' בתחום - ויהווה הסרת חסם בפני האזרח הפשוט".

 

בהקשר זה עו"ד שמשוני דווקא חולק על דבריו של רוזיו. "בשנים האחרונות, שלוחות רבות של הטאבו הן יעילות", הוא מבהיר, "אני באופן אישי לא משתתף בביקורת נגד הטאבו. אי-היעילות שמעכבת הוצאת עסקאות לפועל - מקורה בכלל ברשות מקרקעי ישראל". בעניין זה יש לציין כי גם עובדי רשות מקרקעי ישראל הודיעו אתמול (ד') כי הם חוזרים לנקוט בעיצומים, במסגרתם לא יועבר מידע לנציגי האוצר על דיור להשכרה. בנוסף, פניות ממוקדי שירות לא יקבלו קדימות. 

 

בארה"ב דווקא הפריטו את הטאבו

על רקע הדברים האלה, נשאלת השאלה האם בכלל צריך את אגף הטאבו (שמקור שמו הוא עוד מימי השלטון העות'מאני. בארה"ב למשל, הטאבו הופרט זה מכבר, ועסקאות המקרקעין נחתמות בצורה מופתית - באמצעות חברות פרטיות.

 

תמיר מורג, מחברת קורנרסטון, המשווקת נכסים להשקעה באזור פיניקס שבמדינת אריזונה, מספר כי בארה"ב אין מונח שנקרא טאבו, "אבל צריך לתעד את העברה אצל הרשם המחוזי". לדבריו, "עיקר התהליך נעשה באמצעות גוף שנקרא 'טייטל קומפני' - חברה פרטית ברישיון ובפיקוח המדינה, שבודקת את היסטוריית הבעלות על הנכס כדי שבעתיד אף לא אחד יוכל לטעון שהבעלות על הנכס היא שלו".

 

עוד מסביר מורג כי "בסוף ההליך, נותנת החברה אישור כי היסטוריית הבעלות נקייה. בנוסף, החברה מספקת פוליסת ביטוח, למקרה שבעוד 10 שנים מישהו יטען בכל זאת שהוא בעלי הנכס. למעשה, החברה מפצה את הלקוח במקרה כזה".

 

וכמה זמן נמשך ההליך מעבר לים? "אם ההליך עובר 'חלק', זה לוקח בין שבוע ל-10 ימים", מסכם מורג, "אם מגלים בעיות - זה יכול להיות גם חודש וחצי. בכל מקרה, באופן כללי בארה"ב לא מעורב בכלל עורך דין בעסקה. לחברות 'טייטל קומפני' יש עורכי דין משלהן. המחיר באריזונה למשל, הוא כ-3,000 דולר, שמתחלקים בין המוכר לקונה, במקרה של דירה בשווי של 200 אלף דולר".

 

מאגף רישום והסדר מקרקעין השייך למשרד המשפטים נמסר בתגובה: "משרד המשפטים עוקב אחרי המתרחש וחוזר וקורא לעובדים לחדול לאלתר מן העיצומים ולשוב לעבודה הסדירה במהרה. מעבר לכך, אין לנו מה להוסיף להודעה שפורסמה בפרוץ העיצומים".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רותם פלדנר
נסח טאבו. צילום אילוסטרציה
צילום: רותם פלדנר
צילום באדיבות משרד עוה"ד שמשוני שרון
עו"ד יואב שמשוני
צילום באדיבות משרד עוה"ד שמשוני שרון
מומלצים