שתף קטע נבחר

קיצור קיבה לילדים: למי מותר - ומה הסכנות?

ככל שמגפת ההשמנה מתפשטת גם בקרב ילדים ובני נוער, כך הופכים הניתוחים הבריאטריים לפופולרים אצל צעירים. מה הקריטריונים לקיצור קיבה או ניתוח שרוול, ולמה חשוב לשים לב אחרי שמסתיים התהליך הכירורגי?

ניתוח לקיצור קיבה, או בשמו הרפואי "ניתוח בריאטרי ", נועד לטפל בהשמנה קיצונית חולנית. למעשה, ניתוח בריאטרי הוא שם כולל לכמה הליכים אפשריים, למשל ניתוח להגבלת נפח הקיבה, ניתוח בלון, ניתוח המשרה תת-ספיגה, מעקף קיבה, הצרת קיבה, שרוול ועוד.

 

הניתוחים הבריאטריים התחילו את דרכם בשנות ה-50, ובשנים האחרונות גובר הביקוש לתהליכים אלו גם בקרב בני נוער. כל מקרה כזה מתחיל בדיון הכולל את רופא הילדים או רופא המשפחה, עובדת סוציאלית ודיאטנית, השוקלים יחד את מצבו של הנער או של הנערה ומחליטים בהתאם אם לקיים את הניתוח או לא.

 

בכל מקרה, על פי הנחיות משרד הבריאות משנת 2011 לא ניתן לבצע את הניתוח בילד מתחת לגיל 13.

 

 

עוד על השמנת ילדים :

 

הקריטריונים לביצוע הניתוח

  • גיל הילד, לבנים ולבנות, צריך להיות מעל 13.

 

  • גיל העצמות צריך להיות מעל 13 בבנות ומעל 15 בבנים. הכוונה להשלמה של 95% מהגדילה של הנער או של הנערה.

 

  • BMI מעל 50 עם סיבוכי השמנה קלים, או BMI מעל 40 עם סיבוכי השמנה קשים.

 

  • קבלת הערכה פסיכיאטרית הכוללת, בין השאר, בדיקת הסביבה התומכת של הנער או של הנערה, היציבות הנפשית והבנת המצב הרפואי והרגשי.

 

  • הוכחה על השתתפות בפועל בקבוצת תמיכה לירידה במשקל מסוג כלשהו, וניסיונות קודמים משמעותיים לרזות.

 

הסכנה העיקרית אחרי הניתוח 

כשילד מגיע לניתוח בריאטרי יש לוודא את מוכנתו לתהליך פיזית ורגשית, כמובן, אך דווקא לאחר הניתוח מתחיל השלב הקשה יותר של התמודדות עם המצב החדש, עם "האני החדש" של הילד. בשלב זה עליו ללמוד לאכול שוב, כשבשבועות הראשונים מותר לו לצרוך רק מזון טחון, שייקים ומעדני חלב.

 

חוסרים תזונתיים הם אחד הסיבוכים השכיחים של ניתוחים בריאטריים, ולאורך זמן הדבר עלול להיות מסוכן. הסיבה העיקרית לפיתוח חוסרים תזונתיים בילדים שעברו ניתוחי קיבה, טבעת ושרוול היא אי סבילות למזון, תת-ספיגה של רכיבים תזונתיים. בעקבות הניתוח משתנה הסבילות של הילדים למזון: גופם עשוי להגיב אחרת למזונות מסוימים ולספוג אותם בצורה שונה במערכת העיכול ובדם.

 

סיבות נוספות לחוסרים תזונתיים הם הרגלי אכילה חדשים לקויים, ירידה בחומציות הקיבה ובספיגת הרכיבים, מעקף של חלקי מעי שונים ועוד.

 

יש להיות מודעים לעניין זה ולהקפיד על מעקב רפואי ודיאטני צמוד, כולל בדיקות דם, לאורך השנים שאחרי הניתוח כדי לשלול חוסרים כאלו. הליווי הדיאטני צריך לכלול ביקור חודשי שבו יוצעו לילד תפריטים בריאים ומזינים שיספקו להם את המרכיבים התזונתיים החיוניים להם ואת המספר הקלוריות הדרוש בהתאם לרמת הפעילות הגופנית שלהם וכן הלאה.

 

כמו כן, זקוקים הילדים לליווי רגשי, הניתן גם בקבוצות תמיכה לבני נוער שעברו ניתוח בריאטרי, כדי לעזור להם להסתגל לשינויים בתזונה ולמראה החדש.

 

על הילדים להסתגל למראה חדש ולתזונה אחרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
על הילדים להסתגל למראה חדש ולתזונה אחרת(צילום: shutterstock)

 

התוספים הנחוצים לילדים

אלה ההמלצות המקובלות היום מבחינת תוספי תזונה לילדים או לבני נוער שעברו ניתוח בריאטרי:

 

  • מולטי ויטמין בסירופ או בטבליות.

 

  • ברזל למניעת אנמיה, בטיפות או בטבליות.

 

  • סידן למניעת פגיעה במסת העצם והשיניים, בטבליות שאפשר לטחון למשקה.

 

  • ויטמין D החיוני למערכות אנדוקרינולוגיות רבות ולמשק הסידן בגוף, בטבליות ללעיסה או בטיפות.

 

  • חומצה פולית, בעיקר בקרב צעירות המתקרבות לגיל הפריון.

 

  • ויטמין B12 החיוני למערכת העצבים והדם. ויטמין זה נספג דרך חלבון אינטרינזי הנמצא בקיבה, לכן ילדים שעברו ניתוח קיבה עלולים לסבול באופן קבוע מחוסר בוויטמין זה. הטבליות מתמוססות מתחת ללשון ונספגות באופן יעיל ישר למערכת הדם.

 

  • ויטמינים מסיסי שומן, בעיקר לאחר ניתוח תריסריון.

  

מובן שלפני כל הליך כירורגי באשר הוא יש לפנות לסיוע בתהליך הרזיה טבעי, כגון דיאטנית, קבוצת תמיכה, פעילות גופנית ועוד. אם בכל זאת מסתמן הניתוח כפתרון היחיד האפשרי, יש לשים לב שהילד מקבל את התמיכה הכוללת שלה הוא זקוק לאורך התהליך ולא רק מידע רפואי או תזונתי נקודתי.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית Bs.c ומנהלת מחלקת הסברה רפואית בפלוריש הדס




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חוסרים תזונתיים הם אחד הסיבוכים השכיחים של ניתוחים בריאטריים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים