שתף קטע נבחר

לא לרסק כדורים: 7 טעויות מסוכנות בנטילת תרופה

למרוח משחת סטרואידים על עור פצוע, לקחת משככי כאבים חזקים לטיפול בצינון פשוט, לחצות כדורים כדי להקל את הבליעה - אנו נוטלים תרופות כדי להרגיש טוב יותר, אך בדרך עלולים לסכן דווקא את בריאותנו בגלל שימוש שגוי. מה הטעויות הנפוצות שכולנו עושים - והפתרונות?

כשהתרופה הופכת למסוכנת: תרופות אמורות לגרום לנו להרגיש טוב יותר, אבל שימוש לא נכון או מינון יתר עלולים להוביל אותנו דווקא חזרה אל הרופא, במקרה הקל. אם אתם נוטלים תרופות מסוימות כדרך קבע, סביר להניח שקראתם פעם אחת - אולי - את העלון לצרכן המצורף לאריזה, ומאז לא הקדשתם זמן כדי לרענן את ההנחיות הנוגעות לנטילת התרופה ולסכנות העלולות להיווצר בשל שימוש שגוי.

 

במקרים אחרים נדמה לנו כי אנו נוטלים תרופות פשוטות או משחה שלא יכולה להזיק, אבל החומרים הפעילים משפיעים עלינו בדרכים שונות - ולא תמיד רצויות. אילו טעויות נפוצות כולנו עושים בנטילת התרופה, ומה הסכנות?

 

 

נוטלים תרופות ? שימו לב:

 

1. להניח מדבקת תרופה - ואז לעשות אמבטיה

משככי כאבים, הורמונים, טיפול נגד בחילה בנסיעות - תרופות שונות מגיעות היום בתצורת מדבקה המשמשת להעברת החומרים הפעילים לעור ומשם לזרם הדם, בצורה איטית והדרגתית.

 

אם האזור סביב המדבקה מתחמם מדי - למשל בשל שהייה באמבטיה או בשמש - כלי הדם של המשתמש מתרחבים ויותר חומר פעיל עלול לחדור אל העור. ברוב המקרים יגרום הדבר לתחושת גרד סביב המדבקה בשל מגע הדבק בעור, או לתופעות לוואי אחרות בשל עליית רמתו של החומר הפעיל בגוף.

 

שימוש במדבקת אסטרוגן בעת שיזוף בשמש, למשל, הוכח כקשור לגלי חום. במקרים חמורים יותר, כמו שימוש במדבקות המכילות משככי כאבים, שחרור מינון גבוה מדי של החומר הפעיל עלול להיות קטלני. בשנת 2011, אישה בת 67 מבריטניה מתה לאחר שטבלה באמבטיה חמה כשעליה מדבקת פנטניל, משכך כאבים רב-עוצמה.

 

לפני השימוש במדבקה קראו את העלון לצרכן ושימו לב לאזהרות בכל הנוגע לאמבטיה, בקבוקים חמים, שמיכות חשמליות, שיזוף ועוד.

 

2. לרסק את הכדור כדי להקל את הבליעה

אם אתם נוהגים לחלק את הכדור לשניים או לרסק אותו כדי שיהיה קל יותר לבלוע אותו, שימו לב: הדבר עלול לגרום לבעיה אם מדובר בתרופה בשחרור מושהה או הפועלת במשך זמן רב.

 

לתרופות כאלה יש ציפוי המתמוסס באיטיות כדי לשחרר בהדרגה את החומרים הפעילים. אם תשברו את הציפוי, גופכם יספוג מינון גבוה יותר של התרופה בבת אחת.

 

כדורים לטיפול ביתר לחץ דם, למשל, הם בין התרופות הנפוצות מסוג זה. הכדורים פועלים במהלך 24 שעות, וחולים מבוגרים רבים מתקשים ליטול אותם בשלמותם. עם זאת, חציית הכדור עלולה לגרום ל"נפילה" פתאומית בלחץ הדם ולהוביל לעילפון. בעבר דווחו מקרים של משתמשים קשישים שנטלו את הכדור המחולק בחדר השינה שלהם הנמצא בקומה העליונה - ונפלו במדרגות בדרך למטבח.

 

גם תרופות לאפילפסיה שייכות לקבוצה זו, ועלולות להפוך רעילות במינונים גבוהים אם מרסקים אותן.

 

אם אתם מתקשים ליטול תרופות מסוימות, התייעצו עם הרופא ושאלו אם יש תצורה נוספת שבה אפשר ליטול אותן.

 

משתמשים במדבקה? דחו את האמבטיה למחר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
משתמשים במדבקה? דחו את האמבטיה למחר(צילום: shutterstock)

  

3. ליטול משככי כאבים כדי לטפל בשפעת או בהצטננות

נטילת משככי כאבים במקרה של הצטננות פשוטה או שפעת עשויה להאריך דווקא את משך התסמינים, כך מוכיחים מחקרים שנערכו לאחרונה. תרופות ממשפחת האיבופרופן מדכאות תהליכים דלקתיים, ובכך משפיעות גם על ההתמודדות של הגוף עם המחלה.

 

במקרה של צינון, למשל, התהליכים הדלקתיים אחראים גם על האף המנוזל והעיניים הדומעות - פעולות שנועדו להוציא את הזיהום מהגוף. אם נעצור את הדלקת, גם התהליכים החיוניים יותר עלולים להיפגע.

 

כדי לטפל בכל זאת בתסמינים מטרידים כמו חום וכאבי שרירים, העדיפו שימוש בתרופות ממשפחת הפראצטמול, אשר יסייעו לכם להרגיש טוב יותר מבלי להשפיע על התהליך הדלקתי. עם זאת, במקרה של שפעת הדבר עלול בכל זאת לפגוע בכם, משום שהגוף מעלה את החום כדי להילחם בחיידקים.

 

4. למרוח יותר מדי משחה

תכשירים רפואיים המגיעים בתצורת משחה או קרם בדרך כלל גוררים פחות תופעות לוואי, אך גם בשימוש כזה יש סיכון במינון יתר - שעלול להוביל במקרים קיצוניים אף למוות, במיוחד אם מדובר במשככי כאבים - ובעיקר אם אלה ניטלו לצד שימוש בסוגים אחרים של גלולות או מדבקות לשיכוך כאבים.

 

שימוש יתר במשחות המכילות סטרואידים, למשל, הניתנות במקרה של אקזמה, עשויות להפוך את העור לדקיק יותר וסדוק. מינון יתר של משחות המכילות אסטרוגן ופרוגסטרון עלול להוביל לתופעות לוואי הקשורות בהורמונים האלה, כגון כאבים בחזה.

 

אנשים רבים מורחים בכל פעם עוד קצת מהמשחה בתקווה שהתסמינים שמהם הם סובלים ייעלמו, אבל יש להתייחס למשחה כאל תרופה לכל דבר: מרחו את הכמות המדויקת הנדרשת על פי ההנחיות שקיבלתם.

 

זה לא נראה כמו תרופה רגילה - אך יש סכנה במינון יתר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זה לא נראה כמו תרופה רגילה - אך יש סכנה במינון יתר(צילום: shutterstock)

 

5. ליטול תרופות איבופרופן לפני פעילות גופנית

כל משכך כאבים שנוטלים לפני אימון גופני יטשטש כמובן את תחושת הכאב - ובכך יעלה את הסיכון להיפצע בפעילות בשל מאמץ יתר.

 

יתרה מכך, מחקר שנערך באוניברסיטה בהולנד גילה שמשככי כאבים מקבוצת איבופרופן (במשפחה זו נכללים נורופן, אדוויל, אדקס ועוד) הניטלים לפני אימון כושר כגון ריצה או רכיבה על אופניים, גורמים לנזק לדופן הקיבה. זהו סיכון מוכר בכל הקשור לשימוש בתרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים (NSAIDs), כולל איבופרופן. הרכיבים הפעילים בתרופות אלה נלחמים בפרוסטגלנדין המשדר את תחושת הכאב - אך גם עוזר לייצר את הרירית המגינה בקיבה.

 

החוקרים משערים כי ביצוע פעילות גופנית מיד לאחר נטילת משככי הכאבים מעצימה את תופעת הלוואי הזו והופכת אותה לחמורה יותר. הדבר חולף כעבור כמה שעות, אך בינתיים עולה הסיכון ללקות בזיהום כגון הרעלת קיבה, משום שלחיידקים קל יותר לחדור אל הקיבה ואל זרם הדם.

 

יש סכנות נוספות בשילוב כושר ותרופות, אומרים המומחים ב"דיילי מייל": למשל, חוסמי בטא ממתנים את העלייה בלחץ הדם המתרחשת בעת הפעילות הגופנית. עלייה זו בלחץ הדם חיונית לנו, כדי לספק די דם לרקמות למוח בזמן המאמץ.

 

גם אנטיביוטיקה מסוימת הניתנת לטיפול בדלקות בדרכי השתן עשויה להחליש את הגידים בגוף, מה שעלול להוביל לפציעות במקרה של אימון כוח. ואם נוטלים סטטינים, לדוגמה, אימון כושר עצים עלול להעלות את הסיכון לכאבי שרירים.

 

במקרים רבים ביצוע פעילות גופנית עשויה לשפר את המצב הרפואי שבשלו נוטלים את התרופות מלכתחילה, אך יש להתייעץ עם הרופא באשר לשילוב אימונים בזמן הטיפול.

 

6. לקחת יותר מדי פראצטמול

במהלך 24 שעות מותר לקחת עד ארבעה גרם פראצטמול, כשהגלולות מגיעות בדרך כלל במינון של 500 מ"ג כל אחת. בנוסף, אין לקחת יותר משני כדורים בכל פעם. מינון גבוה יותר עלול לגרום לנזק לכבד, ודי בשניים-שלושה כדורים מעל המינון המומלץ.

 

גם אם נראה לכם שמדובר בתרופה תמימה למדי ושעוד כדור אחד לא יזיק ורק יעזור לכם להרגיש טוב יותר - עדיין ישנה סכנת מוות במינון יתר.

 

האף מנוזל והעיניים דומעות? יש לזה חשיבות בהחלמה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
האף מנוזל והעיניים דומעות? יש לזה חשיבות בהחלמה(צילום: shutterstock)

 

7. להשתמש במשחת סטרואידים על עור פצוע

אם אתם סובלים מפריחה, מעקיצה או מדלקת, ייתכן שהרופא רשם לכם משחת סטרואידים - אך אם אתם מגרדים את העור ופוצעים אותו, עליכם להפסיק להשתמש במשחה באזור הזה.

 

הסטרואידים מפחיתים את כמויות הכימיקלים הקשורים בדלקת, אך אנו זקוקים להם כדי להילחם בחיידקים ובווירוסים. לכן, אם העור סדוק או פצוע, משחת הסטרואידים תהפוך את הפצע לחשוף יותר לזיהום.





פורסם לראשונה 14/03/2014 09:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שבירת הציפוי של הגלולה עלולה להוביל למינון יתר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים