שתף קטע נבחר

בוער, אבל מרזה: למה בריא לאכול פלפל חריף

הוא עוזר בהקלת כאבי ראש ומיגרנות, מספק לנו ויטמינים ומינרלים רבים ואפילו מסייע בהרזיה - לפלפל החריף סגולות בריאותיות שהופכות אותו לתוספת ראויה לתפריט היומי. מה עוד טמון בו?

הוא לא רק מקפיץ את טעמו של האוכל, אלא גם מסייע לנו בריאותית: פלפל חריף מכיל ויטמין C, ויטמין A, אשלגן, זרחן, גופרית, מגנזיום, ברזל, חומצות אמינו רבות וגם קרוטנואידים כדוגמת קרוטן ולוטאין.

 

מוצאו של הפלפל החריף במרכז אמריקה, והוא הגיע לאירופה במאה ה-16. לפלפל זנים רבים, גדלים שונים ורמת חריפות שונה, והחומר הפעיל הדומיננטי שבו נקרא קפסאיצין. זהו גם החומר המקנה לו את הטעם האופייני.

 

 

למה חשוב לאכול ירקות?

 

בעולם הרפואה המשלימה נחשב הפלפל החריף כמקרר את הגוף, לכן טוב לשימוש במצבי חום ושפעת. הוא נחשב כמחזק את המערך החיסוני של הגוף, מחזק ומאזן את מערכת העיכול באמצעות עידוד של ייצור מיצי מרה, מחטא ומרפא פצעים במערכת העיכול.

 

זאת ועוד, לפלפל החריף תפקיד חשוב באלחוש כאבים ובהפחתת דלקות במערכת השלד, כטיפול חיצוני: כאבי שרירים, כאבי ראש, כאבים ממקורות עצביים שונים לרבות לאחר ניתוחים, עוויתות שרירים ודלקות מפרקים.

 

סגולותיו של הפלפל מתבטאות גם בטיפול פנימי לוויסות לחץ הדם, לחיזוק מערכת החיסון, לחיטוי, לטיפול בשפעת, בדלקות גרון, בדלקות בדרכי נשימה (כולל אלרגיות, סינוסיטיס ואסתמה), בהיפרכולסטרולמיה, בהשמנה, בכיבים ובגזים במערכת העיכול.

 

נגד כאבים

מחקרים רבים מלמדים על יכולותיו המופלאות של הפלפל בכל הקשור לשיכוך כאבים טבעי ועוצמתי. במחקר שנערך בינואר האחרון במרכז הרפואי באוניברסיטת ארסמוס ההולנדית, נמצא כי לקפסאיצין תרומה גדולה בהנעת דם מוגברת באזור המצח, ומכאן ההנחה כי הרחבת כלי הדם בעצב הטריגמינלי (המשולש) בבני אדם מקלה מיגרנות. בעת מיגרנה מתכווצים כלי הדם באזור העיניים והמצח בעיקר וגורמים לכאב.

 

מחקר זה תומך בממצאים שהוצגו כמה שנים לפני כן, בכנס ה-47 לאלרגיה ואימונולוגיה של החברה המערבית, שלפיהם הפלפל החריף מקל במהירות וביעילות ספקטרום רחב של כאבי ראש ומיגרנות כתוצאה מתסמונת קדם וסתית, מתח ועוד. כמו כן, נמצא כי יש לפלפל החריף יכולת מהירה להקל תסמיני אלרגיות וסינוסיטיס המאופיינים בגודש, בנזלת, בהתעטשויות, בדמעות ובאודם בעיניים.

 

חוקרים מאוניברסיטת שיקגו בארצות הברית הציגו את התועלת של קפסאיצין בטיפול בהפרעות נוירולוגיות ובכאבים שונים. מסקנותיהם היו כי קפסאיצין יעיל לטיפול בפסוריאזיס, גרד וכאבי ראש. כמו כן, נמצא שלרוב הקפסאיצין יעיל גם בגרד ובכאב המופיעים לאחר ניתוחים שונים, דלקת חניכיים, אלרגיות, סרטן העור, כאבי שרירים ושלד שונים וכן במצבים של חוסר תפקוד עצבי.

הקפסאיצין תורם להנעת דם מוגברת באזור המצח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקפסאיצין תורם להנעת דם מוגברת באזור המצח(צילום: shutterstock)
 

נגד סרטן

בשנת 2006 גילו חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה שבארצות הברית כי לקפסאיצין פוטנציאל לעצור את התפשטות סרטן הערמונית בקרב עכברים, תוך שהוא גורם למות תאי הסרטן.

 

באותה שנה מצאו חוקרים מאוניברסיטת מישיגן כי שילוב של ג'ינג'ר ופלפל חריף בעכברים עוצר התפתחות של סוגי סרטן מסוימים, למשל בלבלב, באמצעות אותו מנגנון שהתגלה בקליפורניה וגם באמצעות כילוי עצמי של תאי הסרטן.

 

נגד השמנה

לצד זאת, לא מעט מחקרים בעשור האחרון מצאו כי לפלפל החריף יש גם תרומה נכבדת ביצירת שובע, בירידה במשקל ואף בשיפור ברמות האינסולין לאחר הארוחה, לעומת ארוחות שלא כללו פלפל חריף.

 

חוקרים מאוניברסיטת פוקוקה שביפן, למשל, גילו כי צריכת פלפלים חריפים בתזונה מדכאת את התיאבון. באוניברסיטת דאגו שבדרום קוריאה טוענים החוקרים כי הקפסאיצין שבפלפל החריף תורם משמעותית לירידה במשקל בזכות העובדה שהוא מעודד ביטוי של חלבונים מסוימים, המפחיתים את רמות השומנים בדם.

 

אז בפעם הבאה שאתם חותכים פלפל חריף, דעו שהוספתם משהו טוב לגוף - ולא רק לבלוטות הטעם שלכם.

 

הכותב הוא רוקח, הומיאופת ונטורופת



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פלפל חריף מסייע לווסת את לחץ הדם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים